. 2019; 47(5): 357-364 | DOI: 10.5543/tkda.2018.03367  

Konvansiyonel koroner anjiyografi ile IQ-SPECT kullanılarak yapılan otomatik ve görsel analiz yönteminin kararlı anjinalı hastalarda karşılaştırılması

Cem Doğan, Ferahnaz Çınaral, Ali Karagöz, Zübeyde Bayram, Selami Çağatay Önal, Özkan Candan, Rezzan Deniz Acar, Murat Çap, Emrah Erdoğan, Aykun Hakgör, Özgür Yaşar Akbal, Abdulkadir Uslu, Cihangir Kaymaz, Nihal Özdemir
Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim Araştırma Hastanesi, Kardiyoloji Kliniği, Kartal, İstanbul

Amaç: Bu çalışmada IQ SPECT gama kamera sistemi ile elde edilen total perfüzyon defekti (TPD) değeri ile yapılan görsel semikantitatif analizin konvansiyonel koroner anjiyografi ile karşılaştırmalı olarak ciddi koroner arter hastalığını (KAH) tespit etmedeki geçerliliği değerlendirilmiştir.
Yöntemler: Çalışmaya KAH şüphesi ile miyokart perfüzyon SPECT değerlendirmesi ve sonucunda geleneksel koroner anjiyografi uygulanmış hastalar dahil edildi. Toplam stres skoru (SSS), toplam istirahat skoru (SRS) ve toplam fark skoru (SDS) ile yarı-nicel görsel analiz sonuçları, standart 17 segmentli bir modelde beş-puanlamalı bir ölçek üzerinde değerlendirildi. TPD (stres, dinlenme ve iskemik TDP) otomatik nicel ölçebilen yazılım ile değerlendirildi.
Bulgular: Seksen dört hastada ciddi KAH saptanarak revaskülarizasyon işlemi uygulandı (Grup 1). 81 hastada ise non-kritik koroner lezyon izlendi (Grup 2). Ortanca ve çeyrekler arası aralık (IQR) değerler sırasıyla stres-TPD, 16’ya (3.5–33.5) karşın 9.2 (2–17.9), istirahat TPD için 9.4’e (2.2–18.8) karşın 4 (1–11) ve iskemik-TPD için 6.9’a (1.9–14.1) karşın 3.4 (1–6.1) saptandı. İskemi tespit etmek için, en uygun kestirim noktası, stres TPD için 9.5 (duyarlılık %75, özgüllük %60) ve iskemik TPD için 4.5 (duyarlılık %56, özgüllük %73) idi. Nicel yöntem ile yarı-nicel yöntemin arasında KAH saptanması açısından anlamlı korelasyon izlendi (stres için TPD-SSS r=0.954, stres TPD-SDS için r=0.746, iskemik TPDSSS için r=0.654, iskemik TPD-SDS için r=0.759; tümü için p<0.05).
Sonuç: IQ SPECT gamma kamera ile elde edilen TPD değeri ve toplam stres skoru ile yapılan değerlendirme, ciddi KAH’ı saptamada uygun ve geçerli bir yöntem olarak kullanılabilir.

Anahtar Kelimeler: Bilgisayarlı tomografi, koroner anjiyografi; nicel analiz; tek foton emisyon bilgisayarlı tomografisi.


Comparison of automated quantification and semiquantitative visual analysis findings of IQ SPECT MPI with conventional coronary angiography in patients with stable angina

Cem Doğan, Ferahnaz Çınaral, Ali Karagöz, Zübeyde Bayram, Selami Çağatay Önal, Özkan Candan, Rezzan Deniz Acar, Murat Çap, Emrah Erdoğan, Aykun Hakgör, Özgür Yaşar Akbal, Abdulkadir Uslu, Cihangir Kaymaz, Nihal Özdemir
Department of Cardiology, Kartal Koşuyolu High Speciality Training and Research Hospital, İstanbul, Turkey

Objective: The aim of this study was to assess the validity of automated quantitative and semiquantitative visual analysis of total perfusion deficit (TPD) using the IQ SPECT gamma camera system compared to conventional coronary angiographically detected significant coronary artery disease (CAD).
Methods: The study included patients with suspected CAD who underwent myocardial perfusion single photon emission computed tomography and conventional coronary angiography. The summed stress score (SSS), summed rest score (SRS), and summed difference score (SDS) (semiquantitative visual analysis results) were assessed using a 5-point scale in a standard 17-segment model, and TPD (stress, rest, and ischemic TPD) was quantified using automated software.
Results: In all, 84 patients (Group 1, those who underwent revascularization) had significant coronary artery lesions, and 81 (Group 2) had non-significant lesions. The median interquartile range values were: stress-TPD (sTPD): 16 (3.5– 33.5) vs 9.2 (2–17.9), rest-TPD: 9.4 (2.2–18.8) vs 4 (1–11), and 6.9 (1.9–14.1) vs 3.4 (1–6.1) for ischemic-TPD (iTPD) in Group 1 and Group 2, respectively. To detect ischemia, the optimal cut-off points were 9.5 (sensitivity: 75%, specificity; 60%) for sTPD, and 4.5 (sensitivity: 56%, specificity: 73%) for iTPD. There were significant correlations between quantitative and semi-quantitative methods in detection of significant coronary artery disease (sTPD-SSS: r=0.954, sTPD-SDS: r=0.746, iTPD-SSS: r=0.654, iTPD-SDS: r=0.759; p<0.05 for all).
Conclusion: The quantitative analysis and summed stress scores produced by the IQ SPECT system appear to be a useful and valid method to detect significant CAD.

Keywords: Computed tomography, coronary angiography; quantitative analysis; single photon emission computed tomography.


Cem Doğan, Ferahnaz Çınaral, Ali Karagöz, Zübeyde Bayram, Selami Çağatay Önal, Özkan Candan, Rezzan Deniz Acar, Murat Çap, Emrah Erdoğan, Aykun Hakgör, Özgür Yaşar Akbal, Abdulkadir Uslu, Cihangir Kaymaz, Nihal Özdemir. Comparison of automated quantification and semiquantitative visual analysis findings of IQ SPECT MPI with conventional coronary angiography in patients with stable angina. . 2019; 47(5): 357-364

Sorumlu Yazar: Ali Karagöz, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar