. 1998; 26(2): 86-92

Çok Damar Hastalığı Tanısında Egzersiz Testinden Elde Edilen Yeni Bir İndeks: Stres-Toparlanma İndeksi

Mehmet AKSOY1, Metin GÜRSERER1, Ayşe Emre PINARLI1, Kadir GÜRKAN1, Kemal YEŞİLÇİMEN1, Tezer ULUSOY1, Birsen ERSEK1
Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Merkezi, İstanbul

Çalışmamızda, egzersiz ve toparlanma döneminde kalp hızına bağlı olarak ST-segment çökmesi kinetiği ve derecesindeki değişimleri gösteren yeni bir indeksin (Stres-Toparlanma İndeksi (STİ)) çok damar hastalığı (ÇDH) tanısındaki değerini araştırdık. Daha önce miyokard infarktüsü geçirmemiş 168 olguya semptomla sınırlı treadmill egzersiz testi ve koroner anjiyografi uygulandı. Her test sonunda, en fazla ST çökmesinin görüldüğü derivasyon STİ'nin hesaplanması amacıyla ileri analiz için seçildi. Kalp hızları ve bunlara karşılık gelen ST çökmesi değerleri bir koordinat sisteminde sırasıyla x ve y eksenlerine yerleştirildi. Bu değerlerden geçen doğruların kesişim noktalarının birleştirilmesiyle taban çizgisi altında kalan ve ST trendi tarafından sınırlandırılan egzersiz için A1, toparlanma dönemi için A2 alanları elde edildi. A1'den A2'nin çıkarılmasıyla bulunan fark da STİ olarak tanımlandı. Koroner anjiyografi bulgularına göre olgular ÇDH olanlar (grup I, n=79) ve olmayanlar (grup II, n=89) şeklinde ikiye ayrıldı. I. grupta ortalama STİ değeri II. gruptan belirgin şekilde daha düşük bulundu (-21.1±24, 11.0±28 mmxvuru/dk; p<0.0001). ÇDH riskinin arttığı STİ değeri alıcı-işlemci eğrisiyle -4 mmxvuru/dk olarak belirlendi. Buna göre STİ ?-4 mmxvuru/dk kriterinin ÇDH tanısında duyarlılığı %80, özgüllüğü %79 bulundu. Diğer egzersiz parametreleri ile kıyaslandığında STİ'nin benzer özgüllük seviyesinde daha yüksek duyarlılığı sahip olduğu görüldü. Özellikle 3-damar hastalığı tanısında diğer kriterlerden daha duyarlı (95%) bulundu. Sonuç olarak, STİ'nin standart egzersiz parametrelerinin yetersiz olduğu hastalarda ÇDH tanısında kullanılabilecek yeni bir kriter olduğu kanısına varıldı.

Anahtar Kelimeler: Egzersiz testi, stres-toparlanma indeksi.


Identification of Multivessel Disease by a New Exercise Testing Index: Stress-Recovery Index

Mehmet AKSOY1, Metin GÜRSERER1, Ayşe Emre PINARLI1, Kadir GÜRKAN1, Kemal YEŞİLÇİMEN1, Tezer ULUSOY1, Birsen ERSEK1

We examined the value of a new index (Stressrecovery Index (SRI)) combining information on the amount and kinetics of ST depression in the heart rate domain during exercise and recovery in identifying multivessel disease (MVD). 168 cases without previous myocardial infaretion underwent symptom-limited treadınili exercise testing and coronary angiography. At the end of each test, the lead exhibiting the greatest ST depression was selected for further analysis to calculate the SRI. The heart rate and corresponding ST segment values were plotted on a coordinate system, against x- and y-axes, respectively. The intersection points of the lines transversing each value at the axes were combined to form a line and the area subtended to baseline and limited by the ST trend against heart ra te during both exercise (A 1) and recovery (A2) w as calculated. The difference between A ı and A2 was defined as the SRI. Patients were divided into two groups according to the angiographic results: patients with MVD (group I, n=79) and patients without MVD (group II, n=89). The mean SRI of group I was significantly lower than that of group II (-21.1 ± 24, I I. O± 28 mm. beats.min-1.; pKeywords: Exercise testing, stress-recovery index.


Mehmet AKSOY, Metin GÜRSERER, Ayşe Emre PINARLI, Kadir GÜRKAN, Kemal YEŞİLÇİMEN, Tezer ULUSOY, Birsen ERSEK. Identification of Multivessel Disease by a New Exercise Testing Index: Stress-Recovery Index. . 1998; 26(2): 86-92


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş


Benzer makaleler
Google Scholar