. 1997; 25(7): 401-405

Mitral Yetersizliğinin Kantitatif Değerlendirilmesinde Proksimal Akım Konverjans Alanı Yöntemi

Hayrettin KARAEREN1, Mehmet YOKUŞOGLU1, Cemal SAG1, Hürkan KURŞAKLIOGLU1, Ertan DEMİRTAŞ1, Deniz DEMİRKAN1
GATA Kardiyoloji Anabilim Dalı, Ankara

Mitral yetersizliğinin derecelendirilmesi tedavi seçenekleri açısından önemlidir. Son zamanlarda proksimal akım konverjans yöntemiyle mitral yetersizliğinin kantitatif olarak değerlendirilebileceği gösterilmiştir. Biz çalışmamızda mitral yetersizliğinde proksimal akım konverjans yöntemi ile yetersizlik akım hacmini belirlemeyi ve bunu hemodinamik çalışmalarla karşılaştırmayı amaçladık. Çalışmaya yaş ortalamaları 26.1±8.7 yıl olan 34'ü erkek (%74), 12'si kadın (%26) olmak üzere toplam 46 olgu alındı. Tüm olgularda kalp kateterizasyonu ve işlemden 6 ila 10 saat sonra ekokardiyografik inceleme yapıldı. Hemodinamik değerlendirmeye göre yetersizlik akım hacimleri karşılaştırıldığında 4. derece ile 3. derece ve 3. derece ile 2. derece arasında istatistiksel olarak anlamlı fark varken (p<0.05) 2. derece ile 1. derece arasında yetersizlik akım hacimleri arasındaki fark istatistiksel olarak anlamsızdı (p>0.05). Mitral yetersizliğinin derecelendirilmesinde hemodinamik çalışma ve proksimal akım konverjans yöntemi arasındaki korelasyon r=0.80 olarak belirlendi. Hemodinamik derecelendirme ile yetersizlik akım hacmi arasındaki korelasyon ise r=0.76 olarak hesaplandı. Sonuç olarak, renkli Doppler ile proksimal akım konverjans yöntemi kullanılarak yetersizlik akım hacminin hesaplanması hemodinamik olarak ciddi derecede mitral yetersizlikli hastaları güvenilir olarak belirleyebilir. Bu yöntem mitral yetersizliğini değerlendirmede noninvazif alternatif bir yöntem olarak değer taşımaktadır.

Anahtar Kelimeler: Proksimal akım konverjans yöntemi, mitral yetersizliği. mitral yetersizlik akım hacmi


Quantitative Evaluation of Mitral Regurgitation by Method of Proximal Flow Convergence Area

Hayrettin KARAEREN1, Mehmet YOKUŞOGLU1, Cemal SAG1, Hürkan KURŞAKLIOGLU1, Ertan DEMİRTAŞ1, Deniz DEMİRKAN1

Evaluation of mitral regurgitation is İmportant in regard to treatment alternatives. Recent studies revealed that mitral regurgitation may be evaluated quantitatively by the proximal flow convergence area method. In this study we aimed to calculate the rcgurgitant volume by proximal flow convergence method, and to compare this with hemodynamic studies. The study group consisted of 46 patients comprising 34 males (74%) and 12 females (26%) with a mean age of 26. 1±8.7 years. All patients underwent cardiac catheterization with echocardiographic examination after 6 to 10 hours. Regurgitant flow volumes were compared to hemodynamic classification, while statistically significant difference was found between fourth, third, and second degrees of mitral regurgitation (p<0.05), but there was no significant difference between second and first-degree mitral regurgitation. The correlation coefficient between the grades of mitral regurgitation estimated by hemodynamic study and proximal flow convergence method was 0.80, and the correlation coefficient among hemodynamic classification of mitral regurgitation and regurgitant flow volume calculated by proximal flow convergence method was 0.76. In conclusion, assessment of regurgitant flow volume by proximal flow convergence method with color Doppler echocardiography can accurately determine hemodynamically moderate to severe mitral regurgitation. This method is a valuable noninvasive alternative to evaluate mitral regurgitation.



Hayrettin KARAEREN, Mehmet YOKUŞOGLU, Cemal SAG, Hürkan KURŞAKLIOGLU, Ertan DEMİRTAŞ, Deniz DEMİRKAN. Quantitative Evaluation of Mitral Regurgitation by Method of Proximal Flow Convergence Area. . 1997; 25(7): 401-405


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş


Benzer makaleler
Google Scholar