. 2006; 34(1): 59-65

Kalp yetersizliği ve anemi

Zülküf Karahan, Kenan İltümür, Nizamettin Toprak
Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı, Diyarbakır

Anemi, kronik kalp yetersizliğinde sık görülen bir durumdur ve semptomların kötüleşmesine neden olur. Kalp yetersizliğinde anemi görülmesinin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, hemodilüsyon, inflamatuvar aktivasyon, böbrek fonksiyonlarında bozukluk, sağ kalp yetersizliğine bağlı kötü beslenme ve ilaç tedavisi gibi faktörler üzerinde durulmaktadır. Kalp yetersizliğinde aneminin düzeltilmesinin kalp fonksiyonları ve morbidite üzerinde olumlu etkileri vardır. Bu semptomatik iyileşmelere karşın, anemiye yönelik agresif tedaviyle hiper¬tansiyon, tromboz ve endotelyal aktivasyon gibi olumsuz etkiler de görülebilir.

Anahtar Kelimeler: Anemi/komplikasyon/tedavi, anemi, demir yetmezlkli/ilaç tedavisi; eritropoietin/terapötik kullanım; kalp yetersizliği konjestif; hematokrit; hemoglobin; demir; böbrek yetersizliği, kronik; risk faktörü.


Heart failure and anemia

Zülküf Karahan, Kenan İltümür, Nizamettin Toprak
Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı, Diyarbakır

Anemia is commonly observed in patients with heart failure and is associated with aggravating symptoms. The cause of anemia in heart failure is not completely understood, but it is likely to be the result of a combination of factors including hemodilution, inflammatory activation, renal dysfunction, malnutrition due to right-sided heart failure, and drug therapy. Correcting anemia results in beneficial effects on cardiac function and morbidity in patients with heart failure. However, it should be recalled that aggressive treatment of anemia may also lead to adverse effects such as hypertension, thrombosis, and endothelial activation.

Keywords: Anemia/complications/therapy, anemia, iron-deficiency/drug therapy; erythropoietin/therapeutic use; heart failure, congestive; hematocrit; hemoglobins; iron; kidney failure, chronic; risk factors.


Zülküf Karahan, Kenan İltümür, Nizamettin Toprak. Heart failure and anemia. . 2006; 34(1): 59-65

Sorumlu Yazar: Zülküf Karahan


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş


Benzer makaleler
Google Scholar