. 2017; 45(7): 664-672 | DOI: 10.5543/tkda.2017.00531  

Testosteron yerine koyma tedavisi ve kardiyovasküler olaylar

Alp Burak Çatakoğlu1, Muammer Kendirci2
1İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kardiyoloji Anabilim Dalı, İstanbul
2İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi, Üroloji Anabilim Dalı, İstanbul

Düşük testosteron seviyeleri ve hipogonadizm kalp-damar hastalıkları ile ilişkilidir. Yaşlanma, kronik sağlık sorunları ve obezite hem düşük testosteron seviyeleri hem de kalp damar hastalıklarının ciddiyeti ile bağlantılıdır. Klinik hipogonadizmi ve düşük testosteron seviyesi olan hastalara testosteron sıklıkla reçete edilmektedir. Testosteron yerine koyma tedavisi ile olumsuz kardiyovasküler olaylar arasındaki ilişki hakkındaki bilgiler tartışmalıdır. Yaşlı ve kardiyovasküler olaylara yatkın olan hastalar, testosteron tedavisi sonrasında risk altında olabilirler. Bu nedenle testosteron yerine koyma tedavisinin kalp damar hastalıkları yönünden güvenilirliğini tartışmak için literatürü derledik.

Anahtar Kelimeler: Kardiyovasküler olaylar, testosteron; testosteron yerine koyma tedavisi.


Testosterone replacement therapy and cardiovascular events

Alp Burak Çatakoğlu1, Muammer Kendirci2
1Department of Cardiology, İstinye University Faculty of Medicine, İstanbul, Turkey
2Department of Urology, İstinye University Faculty of Medicine, İstanbul, Turkey

A low testosterone level and hypogonadism are associated with cardiovascular disease. Aging, chronic health problems, and obesity are all associated with a low testosterone level as well as the presence and severity of cardiovascular disease. Testosterone is increasingly prescribed for patients with clinical hypogonadism and a low testosterone level. The information we have is still contradictory regarding testosterone replacement therapy (TRT) and its association with adverse cardiovascular events. Older patients and patients who are susceptible to cardiovascular diseases could be at risk with a testosterone prescription. This is a review of the literature to discuss the cardiovascular safety of TRT.

Keywords: Cardiovascular events, testosterone; testosterone replacement therapy.


Alp Burak Çatakoğlu, Muammer Kendirci. Testosterone replacement therapy and cardiovascular events. . 2017; 45(7): 664-672

Sorumlu Yazar: Alp Burak Çatakoğlu, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar