. 2022; 19(4): 377-382

In vitro antioxidant and enzyme inhibition activity of Tanacetum argyrophyllum (K. Koch) Tzvelev var. argyrophyllum extract

Nuraniye Eruygur1, Kevser Taban Akça2, Osman Üstün2, Mehmet Tekin3
1Department of Pharmacognosy, Faculty of Pharmacy, Selçuk University, Konya, Turkey
2Department of Pharmacognosy, Faculty of Pharmacy, Gazi University, Ankara, Turkey
3Department of Pharmaceutical Botany, Faculty of Pharmacy, Trakya University, Edirne, Turkey

INTRODUCTION: Tanacetum L. belongs to Asteraceae family, is represented by 46 species in Turkey. Tanacetum genus is known for its insecticide and insect repellent effect. Tanacetum argyrophyllum contains sesquiterpene lactone derivatives. These compounds are responsible for various activities, especially cytotoxic, anti-tumor, phytotoxic, antimicrobial, antiviral, and antifungal activity. There are not enough biological activity studies on the plant that are likely to have a wide variety of activities in terms of the compounds it contains. The aim of the present study is to evaluate various biological activities of 80% aqueous methanol extract prepared from aerial parts of T. argyrophyllum var. argyrophyllum that is collected from Sivas province of Turkey.
METHODS: The antioxidant activity of methanol extract was determined by DPPH, ABTS radical scavenging activity, total phenolic, and total flavonoid content tests. The acetylcholinesterase and butyrylcholinesterase inhibition activities were investigated via Ellman’s spectrometric method.
RESULTS: Total phenolic content was found as 71.67 mg/GAE g and flavonoid content was 252.25 mg/QE g dry extract weight basis. In this work, acetylcholinesterase (AChE), butyrylcholinesterase (BChE), α-glycosidase enzymes were inhibited by the extract of T. argyrophyllum var. argyrophyllum. IC50 values for these enzymes were obtained 266.79 µg/mL for AChE, 176.91 µg/mL for BChE. Also, α-glycosidase activity exhibited a dose-dependent manner with increasing concentration.
DISCUSSION AND CONCLUSION: According to the results, T. argyrophyllum var. argyrophyllum can be used as an ingredient of functional foods as well as herbal products for diabetic and Alzheimer patients.

Keywords: Tanacetum argyrophyllum var. argyrophyllum, antioxidant, acetylcholinesterase, butyrylcholinesterase, antidiabetic


Tanacetum argyrophyllum (K. Koch) Tzvelev var. argyrophyllum ekstresinin in vitro antioksidan ve enzim inhibisyon aktivitesi

Nuraniye Eruygur1, Kevser Taban Akça2, Osman Üstün2, Mehmet Tekin3
1Selçuk Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, Farmakognozi Anabilim Dalı, Konya
2Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, Farmakognozi Anabilim Dalı, Ankara
3Trakya Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Farmasötik Botanik Anabilim Dalı, Edirne

GİRİŞ ve AMAÇ: Asteraceae familyasına ait olan Tanacetum L. Türkiye'de 46 tür ile temsil edilmektedir. Tanacetum cinsi, insektisit ve böcek kovucu etkileriyle bilinmektedir. Tanacetum argyrophyllum, seskiterpen lakton türevi bileşikler içermektedir. Bu bileşikler, özellikle sitotoksik, anti-tümör, fitotoksik, antimikrobiyal, antiviral ve antifungal aktivite olmak üzere önemli aktivitelerden sorumludur. İçerdiği bileşikler açısından çok çeşitli aktivitelere sahip olması muhtemel olan bitki üzerinde yeterli biyolojik aktivite çalışması bulunmamaktadır. Bu çalışmanın amacı, Sivas ilinden toplanan T. argyrophyllum var. argyrophyllum toprak üstü kısımlarından hazırlanan %80 sulu metanol ekstresinin çeşitli biyolojik aktivitelerini değerlendirmektir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Metanol ekstresinin antioksidan aktivitesi, DPPH, ABTS radikal süpürücü aktivite, toplam fenolik ve toplam flavonoid içerik testleri ile değerlendirilmiştir. Asetilkolinesteraz ve butirilkolinesteraz inhibisyon aktivitesi ise Ellman'ın spektrometrik yöntemi ile belirlenmiştir.
BULGULAR: Kuru ekstre ağırlığı bazında toplam fenolik madde miktarı gallik asite eşdeğer 71.67 mg/g ve flavonoit içeriği 252.25 mg/g olarak bulunmuştur. Bu çalışmada, T. argyrophyllum var. argyrophyllum ekstraktı asetilkolinesteraz (AChE), bütirilkolinesteraz (BChE), α-glukozidaz enzimlerni inhibe etmiştir. Enzimlerin inhibisyon değerleri, AChE için IC50 = 266.79 µg/mL, BChE için IC50 = 176.91 µg/mL olarak bulunmuştur. Ek olarak, α-glukozidaz aktivitesi, artan konsantrasyonla doza bağlı olarak artış sergilemiştir.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Elde edilen sonuçlara göre, T. argyrophyllum var. argyrophyllum, bitkisel ürünlerin yanı sıra diyabet ve Alzheimer hastaları için fonksiyonel gıdaların hazırlanmasında da kullanılabilir.

Anahtar Kelimeler: Tanacetum argyrophyllum var. argyrophyllum, antioksidan, asetilkolinesteraz, butirilkolinesteraz, antidiyabet


Nuraniye Eruygur, Kevser Taban Akça, Osman Üstün, Mehmet Tekin. In vitro antioxidant and enzyme inhibition activity of Tanacetum argyrophyllum (K. Koch) Tzvelev var. argyrophyllum extract. . 2022; 19(4): 377-382

Corresponding Author: Nuraniye Eruygur, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar