. 2023; 20(1): 23-34

Resveratrol - Loaded Microsponge Gel for Wound Healing: In vitro and In vivo characterization

Dr. Vinita Chandrakant Patole1, Dr. Devyani Awari2, Dr. Shilpa Chaudhari3
1Department Of Pharmaceutics, Dr.d.y.patil Institue Of Pharmaceutical Sciences And Research, Pimpri, Pune
2Datta Meghe College Of Pharmacy, Datta Meghe Institute Of Medical Sciences (deemed To Be University), Sawangi(m), Wardha, Maharashtra, India.
3Department of Pharmaceutics, Dr.D.Y.Patil College of Pharmacy, Akurdi, Pune

INTRODUCTION: The study was aimed to formulate Resveratrol RSV-loaded microsponges to deliver drug at the wound site and incorporate it in the Moringa oleifera gel base to provide an appropriate moist environment for wound management. RSV (RSV), a stilbenoid activates Sirtuins (SIRTs), cell-signaling regulators involved in the process of wound healing.
METHODS: Microsponges were prepared by oil in oil emulsion solvent diffusion method by optimizing the independent variables; drug: polymer ratio and volume of internal phase solvent and their effects on entrapment efficiency and particle size. Formulation batches were evaluated for drug content, production yield, entrapment efficiency and in-vitro drug release. The microsponges were further incorporated into Moringa oleifera gum gel, which was then evaluated for spreadability, viscosity, ex vivo diffusion study and in vivo studies using excision wound model in rats.
RESULTS: SEM revealed spherical and porous nature of the microsponges In vitro release study of the of optimized batch of RSV microsponges showed 80.88 % drug release within 8 h. DSC results revealed no drug and polymer interaction during formation of microsponges. Ex vivo diffusion study through goat skin revealed sustained release of RSV through porous microsponges embedded in the gel base at the wound site. In vivo study performed using excision wound model showed wound healing and closure within day 8. Histopathology showed increased re-epithelization and reduced ulceration in RSV microsponge gel treated group compared with Sham operated.
DISCUSSION AND CONCLUSION: RSV microsponge gel delivered the drug at the wound site and the gel base provided the moist environment and influenced cell adhesion thereby promoting faster wound healing.

Keywords: Resveratrol, Microsponges, Wound healing, Moringa oleifera gum, Excision wound model


Resveratrol - Loaded Microsponge Gel for Wound Healing: In vitro and In vivo characterization

Dr. Vinita Chandrakant Patole1, Dr. Devyani Awari2, Dr. Shilpa Chaudhari3
1Eczacılık Bölümü, Dr.d.y.patil Eczacılık Bilimleri ve Araştırma Enstitüsü, Pimpri, Pune
2Datta Meghe Eczacılık Fakültesi, Datta Meghe Tıp Bilimleri Enstitüsü (üniversite Olarak Kabul Edilir), Sawangi (m), Wardha, Maharashtra, Hindistan.
3Eczacılık Bölümü, Dr.D.Y.Patil Eczacılık Fakültesi, Akurdi, Pune

GİRİŞ ve AMAÇ: Çalışma, yara bölgesine ilaç vermek için Resveratrol RSV yüklü mikro süngerleri formüle etmeyi ve yara yönetimi için uygun bir nemli ortam sağlamak üzere Moringa oleifera jel bazına dahil etmeyi amaçladı. Bir stilbenoid olan RSV (RSV), yara iyileşmesi sürecinde yer alan hücre sinyal düzenleyicileri olan Sirtuinleri (SIRT'ler) aktive eder
YÖNTEM ve GEREÇLER: Mikro süngerler, bağımsız değişkenler optimize edilerek yağ içinde yağ emülsiyonu çözücü difüzyon yöntemiyle hazırlandı; ilaç: polimer oranı ve iç faz çözücü hacmi ve bunların tutma verimliliği ve parçacık boyutu üzerindeki etkileri. Formülasyon serileri, ilaç içeriği, üretim verimi, yakalama verimliliği ve in vitro ilaç salımı açısından değerlendirildi. Mikro süngerler ayrıca, daha sonra yayılabilirlik, viskozite ve ex vivo difüzyon çalışması için değerlendirilen Moringa oleifera sakız jeline dahil edildi ve sıçanlarda eksizyon yara modeli kullanılarak yapılan in vivo çalışmalar
BULGULAR: SEM, mikro süngerlerin küresel ve gözenekli yapısını ortaya çıkardı Optimize edilmiş RSV mikro süngerleri serisinin in vitro salım çalışması, 8 saat içinde %80.88 ilaç salımını gösterdi. DSC sonuçları, mikro süngerlerin oluşumu sırasında hiçbir ilaç ve polimer etkileşimi göstermedi. Keçi derisi yoluyla yapılan ex vivo difüzyon çalışması, yara bölgesinde jel bazına gömülü gözenekli mikro süngerler yoluyla sürekli RSV salınımını ortaya çıkardı. Eksizyon yara modeli kullanılarak gerçekleştirilen in vivo çalışma, yara iyileşmesini ve 8. gün içinde kapanmayı gösterdi. Histopatoloji, Sham ile ameliyat edilene kıyasla RSV mikro sünger jel ile tedavi edilen grupta artmış yeniden epitelizasyon ve daha az ülserasyon gösterdi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: RSV mikro sünger jel, ilacı yara bölgesine dağıttı ve jel tabanı nemli ortamı sağladı ve hücre yapışmasını etkileyerek yara iyileşmesini hızlandırdı.

Anahtar Kelimeler: Resveratrol, Mikro süngerler, Yara iyileşmesi, Moringa oleifera sakızı, Eksizyon yara modeli


Dr. Vinita Chandrakant Patole, Dr. Devyani Awari, Dr. Shilpa Chaudhari. Resveratrol - Loaded Microsponge Gel for Wound Healing: In vitro and In vivo characterization. . 2023; 20(1): 23-34

Corresponding Author: Dr. Vinita Chandrakant Patole, India


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar