Turkish Journal of Bioethics. 2020; 17(3): 249-253

Knowledge and Attitudes of Hospital Pharmacist About COVID-19

Emre Kara1, Kutay Demirkan1, Serhat Unal2
1Department of Clinical Pharmacy, Faculty of Pharmacy Hacettepe University, Ankara, Turkey
2Department of Infectious Diseases and Clinical Microbiology, Faculty of Medicine, Hacettepe University, Ankara, Turkey

INTRODUCTION: The COVID-19 cases and deaths related to virus were reported in all over the world. Pharmacists play important roles in conveying accurate information about COVID-19 to the community. In this study, it was aimed to evaluate the knowledge and attitudes of hospital pharmacists about COVID-19.
METHODS: A questionnaire were applied to the pharmacists participating in the 7th National Hospital and Institution Pharmacists Congress. The questions included in this questionnaire were created using the Turkish COVID-19 Scientific Committee guideline (COVID-19 Guideline).
RESULTS: Analyzes of 237 questionnaires (72.6% women) showed that media (television, newspaper), internet (non-scientific resources), internet (scientific resources) and social media were the most popular sources of information (60.3%, 53.6%, 53.2% and 41.4%, respectively). It was detected that the age and source of information that the participants use had an important influence on the participants’ knowledge and attitudes towards COVID-19 infection. Majority of the participants (72.6%) were stated that they were not using any mask at all. Transmission of the disease by airborne was well known by the participants (91.1%), as well as the main symptoms such as fever (92.4%), cough (84.4%) and dyspnea (60.3%). The participants were aware of the risk groups for COVID-19 infection such as advanced age (84.8%) and having comorbidities (80.2%). Washing hands with soap (92.0%), using hand disinfectants (80.6%) and avoiding contact with sick people (81.9%) were popular answers for protection from the disease, however using N95 mask was also preferred by 59.1% of the participants. Prevention of the disease with rinsing the nose with saline was believed in by 43.9% of the participants.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Classical media and social media affect the attitudes of both society and health professionals. Using media tools for accurate information is one of the basic conditions for preventing and controlling the spread of the disease.

Keywords: COVID-19, hospital pharmacists, knowledge, attitudes


Hastane Eczacılarının COVID-19 Konusunda Bilgi ve Tutumları

Emre Kara1, Kutay Demirkan1, Serhat Unal2
1Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, Klinik Eczacılık Anabilim Dalı, Ankara
2Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, İnfeksiyon Hastalıkları Ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Ankara

GİRİŞ ve AMAÇ: Tüm dünyada COVID-19 vakaları ve bu hastalığa bağlı ölümler bildirilmiştir. Bir sağlık uzmanı olarak eczacılar COVID-19 hakkında doğru bilgilerin topluma iletilmesinde önemli rol üstlenmektedir. Bu çalışmada hastane eczacılarının COVID-19 hakkındaki bilgi ve tutumlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışma kapsamında 7. Ulusal Hastane ve Kurum Eczacıları Kongresine katılan hastane eczacılarına bir anket uygulandı. Bu ankette yer alan sorular, Türkiye COVID-19 Bilim Kurulu Kılavuzu (COVID-19 Kılavuzu) kullanılarak oluşturulmuştur.
BULGULAR: Çalışmada %72,6’sı kadın olmak üzere toplam 237 katılımcıya ait anket değerlendirilmiştir. Katılımcıların bilgi kaynağı olarak en çok medyayı (televizyon, gazete), interneti (bilimsel kaynaklar), interneti (bilimsel olmayan kaynaklar) ve sosyal medyayı kullandığı saptanmıştır (sırasıyla %60,3, %53,6, %53,2 ve %41,4). Katılımcıların COVID-19 ile ilgili bilgi ve tutumlarında yaşın ve kullandıkları bilgi kaynaklarının önemli etkisinin olduğu belirlenmiştir. Katılımcıların %72,6’sı korunma amaçlı cerrahi maske kullanmadığını bildirmiştir. Katılımcıların, hastalığın damlacıkla bulaştığı (%91,1) ve hastalığın genel semptomları (ateş; %92,4, öksürük; %84,4, solunum güçlüğü %60,3) konularında bilgi sahibi oldukları görülmüştür. Katılımcıların geneli tarafından, ileri yaşın (%84,8) ve eşlik eden hastalıkların (%80,2) COVID-19 için risk faktörü olduğunun bilindiği saptanmıştır. Hastalıktan korunmak için ellerin sabunla yıkanması (%92,0), el dezenfektanı kullanılması (%80,6), hasta kişilerle temasın önlenmesi (%81,9) sıklıkla belirtilen cevaplar arasında yer alsa da, katılımcıların %59,1’i N95 maske kullanımının da gerekli olduğunu belirtmiştir. Katılımcıların %43,9’unun tuzlu su ile burnu yıkamanın, hastalığı önlemede etkili olduğuna inandığı görülmüştür.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Klasik medya ve sosyal medya toplumun ve sağlık profesyonellerinin tutumlarını etkilemektedir. Doğru bilginin sağlanması için medya araçlarını kullanmak, hastalığın yayılmasını önlemek ve kontrol etmek için önemlidir.

Anahtar Kelimeler: COVID-19, hastane eczacıları, bilgi, tutum


Emre Kara, Kutay Demirkan, Serhat Unal. Knowledge and Attitudes of Hospital Pharmacist About COVID-19. Turkish Journal of Bioethics. 2020; 17(3): 249-253

Corresponding Author: Emre Kara, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
PubMed
Google Scholar