Turkish Journal of Bioethics. 2022; 19(6): 694-700

Pharmacist’s Knowledge and Behaviors toward Pharmacovigilance and Adverse Drug Reactions Reporting Process in Turkey

Aslınur Albayrak1, Bensu Karahalil2
1Gazi University Faculty of Pharmacy, Department of Clinical Pharmacy, Ankara,Turkey
2Gazi University Faculty of Pharmacy, Department of Pharmaceutical Toxicology, Ankara,Turkey

INTRODUCTION: Adverse drug reactions (ADRs) increase patient-related morbidity and mortality. In addition, it is an important public health problem associated with prolonged hospital stay and increasing economic burden. Pharmacovigilance plays an important role in reducing ADRs, so the development and growth of this science is critical to effective and safe clinical practice. The aim of the study is to evaluate the knowledge and behavior of pharmacists towards pharmacovigilance and spontaneous ADR notifications in Turkey.
METHODS: The online questionnaire method was used with the pharmacists whose prior consent was obtained to participate in the study. The survey was uploaded onto Google Form. The survey link was distributed electronically to the eligible participants via social media channels. The knowledge of pharmacovigilance practice, ADR reporting compliance rates, reasons for not reporting ADR and perceptions of the Turkish pharmacists on pharmacovigilance practice were evaluated.
RESULTS: 406 pharmacists (45%) agreed to participate in the study. 81.8% of the pharmacists correctly defined the term pharmacovigilance. 91.6% knew the name of Turkish Pharmacovigilance Center. Clinical pharmacists and hospital pharmacists were found to be more adequate knowledge than community pharmacists (p<0.05). 18.7% of pharmacists stated that they had previously reported ADRs. Most of the pharmacists stated that the most important reason for not reporting ADRs was not knowing how and where spontaneous reporting should be done, a single spontaneous reporting would not make a difference and the report would generate extra work.
DISCUSSION AND CONCLUSION: These results showed that Turkish pharmacists had sufficient knowledge about the concept of pharmacovigilance and the spontaneous ADR reporting system. However, they had little experience in reporting. Training programs should continue to increase the knowledge and reporting experience of pharmacists about the reporting process and requirements.

Keywords: Adverse Drug Reaction Reporting System, pharmacists, pharmacovigilance, knowledge, behavior


Türkiye'de Eczacıların Farmakovijilans ve Advers İlaç Reaksiyonları Raporlama Sürecine Yönelik Bilgi ve Davranışları

Aslınur Albayrak1, Bensu Karahalil2
1Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, Klinik Eczacılık Ana Bilim Dalı, Ankara
2Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, Farmasötik Toksikoloji Ana Bilim Dalı, Ankara

GİRİŞ ve AMAÇ: Advers ilaç reaksiyonları, (AİR'ler) hastalarda morbidite ve mortaliteyi artırmakta ve hastanede kalış süresinin uzamasına neden olmaktadır. Bu da artan maliyet ile ilişkili önemli bir halk sağlığı sorunudur. Farmakovijilans, AİR'lerin azaltılmasında önemli bir rol oynamaktadır, bu nedenle bu bilimin gelişimi, etkili ve güvenli klinik uygulama için kritik öneme sahiptir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de eczacıların farmakovijilans ve spontan AİR bildirimlerine yönelik bilgi ve davranışlarını değerlendirmektir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: .Çalışmaya katılmadan önce onam alınan eczacılarla, çevrimiçi anket gerçekleştirilmiştir. Anket Google Form'a yüklenmiştir. Anket bağlantısı, sosyal medya kanalları aracılığıyla uygun bulunan katılımcılara elektronik olarak dağıtılmıştır. Türkiye’deki eczacıların farmakovijilans pratiği bilgisi, AİR raporlama uyum oranları, AİR raporlamama nedenleri ve farmakovijilans pratiklerine ilişkin algıları değerlendirilmiştir
BULGULAR: 406 eczacı (%45) araştırmaya katılmayı kabul etmiştir. Eczacıların %81.8'i farmakovijilans terimini doğru tanımlamıştır. %91,6'sı Türk Farmakovijilans Merkezi'nin adını bilmektedir. Klinik eczacıların ve hastane eczacılarının serbest eczacılara göre daha iyi düzeyde bilgi sahibi oldukları bulunmuştur (p<0.05). Eczacıların %18,7'si daha önce AİR bildirdiklerini belirtmişlerdir. Eczacıların çoğu, AİR'lerin bildirilmemesinin en önemli nedenleri olarak; spontan raporlamanın nasıl ve nerede yapılacağını bilmemek, tek bir spontan raporlamanın fark yaratmayacağını düşünmek ve raporun ekstra iş yaratacağı fikrini benimsemek olduğunu belirtmiştir.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Bu sonuçlar Türk eczacılarının farmakovijilans kavramı ve spontan AİR raporlama sistemi hakkında yeterli bilgiye sahip olduğunu göstermiştir. Ancak, raporlama konusunda çok az deneyimleri bulunmaktadır. Eczacıların raporlama süreci ve gereksinimleri hakkında bilgi ve raporlama deneyimlerini artırmaya yönelik eğitim programları devam etmelidir.

Anahtar Kelimeler: Advers İlaç Reaksiyonu Raporlama Sistemi, eczacılar, farmakovijilans, bilgi, tutum


Aslınur Albayrak, Bensu Karahalil. Pharmacist’s Knowledge and Behaviors toward Pharmacovigilance and Adverse Drug Reactions Reporting Process in Turkey. Turkish Journal of Bioethics. 2022; 19(6): 694-700

Corresponding Author: Aslınur Albayrak, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
PubMed
Google Scholar