Turkish Journal of Bioethics. 2022; 19(6): 666-670

Websites as a Gate of Pharmacy Schools to the World: Is national accreditation cause a difference?

Leyla Yumrukaya, Bilge Sozen Sahne, Selen Yeğenoğlu
Hacettepe University, Faculty of Pharmacy, Department of Social and Administrative Pharmacy, Ankara Turkey

INTRODUCTION: Websites became the main information source, being crucial element of our daily life and also a global network. In this context, the importance of websites of pharmacy schools is considered not only for their educational mission but also for their gates to the world. In this study, we aimed to evaluate the websites of pharmacy schools based on criteria issued in the literature.
METHODS: Websites of all pharmacy schools in Turkey have been evaluated by scoring availability of predetermined items. t-tests and paired sample t-test were conducted to compare the groups.
RESULTS: As a result, we found that there is no statistical difference between private or public and accredited or non-accredited schools (p>.05). Also, we observed no statistical difference between the scores in 2012 and 2021 (p>.05).
DISCUSSION AND CONCLUSION: The majority of schools were public, and the accreditation status still seems challenging. Of the 39 schools, only 14 schools are accredited. Total scores of public schools were found higher than the private ones and notably, accredited schools have higher scores. Yet, statistically there is no difference between accredited and non-accredited schools or public and private schools. Importance of websites as a communication tool for higher education institutions is indisputable. In conclusion, pharmacy schools should keep up to date their official websites, considering the virtual world we fell into with the web technologies’ developments. Also, further studies should be conducted on content of websites of pharmacy schools regarding user demands. And we suggest that pharmacy schools’ website quality should be improved and keeping them up to date should be ensured.

Keywords: Faculty websites, national accreditation, pharmacy education, pharmacy school


Eczacılık Fakültelerinin Dünyaya Açılan Kapısı Olarak İnternet Siteleri: Ulusal Akreditasyon Fark Yaratıyor mu?

Leyla Yumrukaya, Bilge Sozen Sahne, Selen Yeğenoğlu
Hacettepe Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Eczacılık İşletmeciliği Anabilim Dalı, Ankara, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: İnternet siteleri günlük hayatımızın önemli bir parçası olmanın yanı sıra ana bilgi kaynağı ve aynı zamanda küresel bir ağ haline geldi. Bu kapsamda, eczacılık fakültelerinin internet siteleri yalnızca eğitim içerikleri ile değil, aynı zamanda bu fakültelerin dünyaya açılan kapısı olması açısından da önem taşımaktadır. Bu çalışmada, literatürde yer alan kriterlere dayalı olarak eczacılık fakültelerinin internet sitelerinin değerlendirilmesi ve ulusal eczacılık lisans eğitim akreditasyonunun buna etkisinin incelemesi amaçlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Türkiye'deki tüm eczacılık fakültelerinin internet siteleri belirlenen önceden belirlenen kriterler doğrultusunda incelenmiş ve kriterlerin mevcudiyeti puanlanmıştır. İstatistiksel değerlendirme için t-testi ve eşleştirilmiş örneklem t-testi yapılmıştır.
BULGULAR: Vakıf veya devlet üniversitelerine bağlı fakülteler ile akredite olan veya olmayan eczacılık fakültelerinin internet siteleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır (p>0,05). Ayrıca, internet sitelerinin 2012 ve 2021 yıllarının puanları karşılaştırıldığında bu iki farklı yıl için istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı gösterilmiştir (p>0,05).

TARTIŞMA ve SONUÇ: Türkiye’deki eczacılık fakültelerinin büyük bir kısmının devlet üniversitelerine bağlı fakülteler olduğu görülmüştür. Bununla birlikte, henüz tüm fakültelerin akreditasyon sürecini tamamlamadığı görülmüştür. Bu kapsamda, 39 fakülteden sadece 14'ünün akredite olduğu görülmüştür. Devlet üniversitelerine bağlı fakültelerin kriterlerin her birinden aldıkları puanların toplamı vakıf üniversitelerine bağlı fakültelerden daha yüksek bulunmuştur ve bunlar arasından özellikle akredite fakültelerin internet sitelerinin puanları daha yüksektir. Ancak, akredite ve akredite olmayan fakülteler ile devlet ve vakıf üniversitelerine bağlı fakülteler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. İnternet siteleri yükseköğretim kurumları için, bir iletişim aracı olarak, tartışılmaz bir öneme sahiptir. Bu nedenle, eczacılık fakülteleri, internet teknolojilerindeki gelişmelerle içine düştüğümüz sanal dünyayı da göz önünde bulundurarak çağın gerekliliklerini yakından takip etmelidir. Sonuç olarak, internet sitelerinin içerikleri ve düzenlenmesi ile ilgili daha ileri çalışmalar yapılmalı ve eczacılık fakültelerinin internet sitelerinin kalitesi de geliştirilmeli ve güncel tutulmaya çaba harcanmalıdır.

Anahtar Kelimeler: Fakülte internet sayfası, eczacılık eğitimi, eczacılık fakültesi, ulusal akreditasyon


Leyla Yumrukaya, Bilge Sozen Sahne, Selen Yeğenoğlu. Websites as a Gate of Pharmacy Schools to the World: Is national accreditation cause a difference?. Turkish Journal of Bioethics. 2022; 19(6): 666-670

Corresponding Author: Leyla Yumrukaya, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
PubMed
Google Scholar