. 2022; 19(5): 572-582

Fabrication and Evaluation of Matrix Type Novel Transdermal Patch Loaded with Tramadol Hydrochloride

Shankhadip Nandi1, Saptarshi Mondal2
1Department of Pharmaceutics, Eminent College of Pharmaceutical Technology, Kolkata, West Bengal-700126, India
2Department of Quality Control, Macleods Pharmaceuticals Ltd, Gangtok, Sikkim-737135, India

INTRODUCTION: Transdermal drug delivery as a novel drug delivery system (NDDS) has become a major research interest to the scientists for its controlled drug release and improved patient compliance. This work was carried out to develop an optimized transdermal patch of Tramadol hydrochloride using appropriate amount of suitable polymers. It was also planned to control the drug permeation rate from the device to achieve sustained release pattern.
METHODS: Several number of formulations were prepared altering the amount of excipients. Physicochemical and biopharmaceutical parameters were checked to get the optimized formulation with desired characteristics.
RESULTS: Fourier transform infrared (FT-IR) spectroscopy results displayed no abnormal peaks and hence concluded that drug and polymers were compatible with each other. Minimum standard deviation (SD) values of different physicochemical parameters assured that the method of preparation was skilled to formulate patches with least intra batch variability. Higher percentage of hydroxypropyl methylcellulose (HPMC) resulted in the greater tensile strength, moisture content and water vapor transmission rate of the patches. High folding endurance value (>200) indicated about the flexibility of the prepared patches and their integrity to the skin. The transdermal patches coded as F26 containing only HPMC polymer demonstrated the desired drug permeation rate (65.51%) within 12 hour through ex-vivo permeation studies.
DISCUSSION AND CONCLUSION: The formulation coded as F26 was found to be the most optimized patch as exhibited its drug permeation rate in a sustained manner following higuchi diffusion kinetics that also confirmed about the capability of the formulation to exhibit matrix type drug delivery.

Keywords: Optimized transdermal patch, Tramadol hydrochloride, ex-vivo permeation studies, Higuchi diffusion kinetics, Matrix type drug delivery.


Tramadol Hidroklorür Yüklü Matris Tipi Yeni Transdermal Yamanın İmalatı ve Değerlendirilmesi

Shankhadip Nandi1, Saptarshi Mondal2
1Eczacılık Bölümü, Eminent Farmasötik Teknoloji Koleji, Kalküta, Batı Bengal-700126, Hindistan
2Kalite Kontrol Departmanı, Macleods Pharmaceuticals Ltd, Gangtok, Sikkim-737135, Hindistan

GİRİŞ ve AMAÇ: Bir NDDS olarak transdermal ilaç dağıtımı, kontrollü ilaç salınımı ve geliştirilmiş hasta uyumu için bilim adamlarının büyük bir araştırma ilgisi haline geldi. Bu çalışma, uygun miktarda uygun polimerler kullanılarak optimize edilmiş bir Tramadol hidroklorür transdermal yaması geliştirmek için gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, sürekli salım modeli elde etmek için cihazdan ilaç geçirgenlik oranının kontrol edilmesi de planlandı.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Yardımcı maddelerin miktarı değiştirilerek birkaç formülasyon hazırlanmıştır. İstenen özelliklere sahip optimize edilmiş formülasyonu elde etmek için fizikokimyasal ve biyofarmasötik parametreler kontrol edildi.
BULGULAR: FT-IR sonuçları anormal tepe noktaları göstermedi ve dolayısıyla ilaç ve polimerlerin birbiriyle uyumlu olduğu sonucuna vardı. Farklı fizikokimyasal parametrelerin minimum SD değerleri, hazırlama yönteminin en az parti içi değişkenlik ile yamaları formüle etme becerisine sahip olmasını sağlamıştır. HPMC'nin daha yüksek yüzdesi, yamaların daha yüksek gerilme mukavemeti, nem içeriği ve su buharı iletim hızı ile sonuçlanmıştır. Yüksek katlanma dayanıklılık değeri (>200), hazırlanan yamaların esnekliğini ve cilde bütünlüğünü gösterir. Yalnızca HPMC polimeri içeren F26 olarak kodlanan transdermal yamalar, ex-vivo geçirgenlik çalışmaları yoluyla 12 saat içinde istenen ilaç geçirgenlik oranını (%65.51) göstermiştir.
TARTIŞMA ve SONUÇ: F26 olarak kodlanan formülasyonun, aynı zamanda formülasyonun matris tipi ilaç iletimi sergileme kabiliyetini de doğrulayan higuchi difüzyon kinetiğinin ardından sürekli bir şekilde ilaç geçirgenlik oranını sergilediği için en optimize edilmiş yama olduğu bulundu.

Anahtar Kelimeler: Optimize edilmiş transdermal yama, Tramadol hidroklorür, ex-vivo permeasyon çalışmaları, Higuchi difüzyon kinetiği, Matriks tipi ilaç dağıtımı.


Shankhadip Nandi, Saptarshi Mondal. Fabrication and Evaluation of Matrix Type Novel Transdermal Patch Loaded with Tramadol Hydrochloride. . 2022; 19(5): 572-582

Corresponding Author: Shankhadip Nandi, India


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar