Turkish Journal of Bioethics. 2020; 17(4): 359-366

Development and Statistical Optimization of Solid Lipid Nanoparticle Formulations of Fluticasone Propionate

Gulin Amasya, CEYDA TUBA SENGEL-TURK, Ulya Badıllı, Nilüfer Tarımcı
Department Of Pharmaceutical Technology, Ankara University Faculty Of Pharmacy, 06100 Tandogan, Ankara/Turkey

INTRODUCTION: The aim of this study was to develop Fluticasone propionate (FP)-loaded solid lipid nanoparticle (SLN) formulations using the factorial design approach.
METHODS: Tristearin percentages (X1) (1%, 2% and 4%) and homogenization cycles (X2) (2, 4, 8 cycles) were selected as independent variables in the factorial design. SLN formulations were optimized by multiple regression analysis (MLR) to evaluate the influence of the selected process and formulation independent variables on SLNs characteristics namely as encapsulation efficiency (Q1) and particle size (Q2). Polydispersity index and surface charge of the SLNs were also evaluated in this research. Besides, transmission electron microscopy, Differential scanning calorimetry and in vitro drug relase studies were carried out on the optimum SLN formulation.
RESULTS: MLR analysis indicated that as homogenization cycle (X2) increased in the production process, the mean particle size was decreased.

DISCUSSION AND CONCLUSION: This research displayed that FP-encapsulated SLNs with desired characteristics can be produced by varied the production and content variables of the formulations.

Keywords: Experimental Design, Fluticasone Propionate, Nanoparticles,


Flutikazon Propiyonatının Katı Lipid Nanopartikül Formülasyonlarının Geliştirilmesi ve İstatistiksel Optimizasyonu

Gulin Amasya, CEYDA TUBA SENGEL-TURK, Ulya Badıllı, Nilüfer Tarımcı
Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, Farmasötik Teknoloji Anabilim Dalı, 06100 Tandogan, Ankara/Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmanın amacı, faktöriyel tasarım yaklaşımını kullanarak Flutikazon propiyonat (FP) yüklü katı lipid nanopartikül formülasyonları geliştirmektir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu amaçla faktöriyel tasarımda Tristearin yüzdeleri (X1) (% 1, % 2 ve % 4) ve homojenizasyon döngüleri (X2) (2, 4 ve 8 döngü) bağımsız değişkenler olarak seçilmiştir. Seçilen işlem ve formülasyona ait bağımsız değişkenlerin, katı lipid nanopartikül formülasyonların enkapsülasyon etkinliği (Q1) ve partikül boyututları (Q2) üzerindeki etkisini değerlendirmek için çoklu regresyon analizi (MLR) ile optimize edilmiştir. Çalışmada ayrıca nanopartiküllere ait polidispersite indeksi ve yüzey yükleri de değerlendirilmiştir. Bunun yanı sıra optimum katı lipid nanopartikül formülasyonu üzerinde geçirimli elektron mikroskopu, difransiyel taramalı kalorimetre analizi ve in vitro etkin madde salım çalışmaları da yapılmıştır.
BULGULAR: MLR analizi, üretim sürecinde homojenizasyon döngüsü (X2) arttıkça, ortalama partikül boyutunun azaldığını göstermiştir.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Bu araştırma, istenen özelliklere sahip FP yüklenmiş katı lipid nanopartiküllerin, formülasyonların üretim ve içerik değişkenlerini değiştirerek üretilebileceğini göstermektedir.

Anahtar Kelimeler: Deneysel tasarım, Flutikazon propionat, Nanopartiküller


Gulin Amasya, CEYDA TUBA SENGEL-TURK, Ulya Badıllı, Nilüfer Tarımcı. Development and Statistical Optimization of Solid Lipid Nanoparticle Formulations of Fluticasone Propionate. Turkish Journal of Bioethics. 2020; 17(4): 359-366

Corresponding Author: Gulin Amasya, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
PubMed
Google Scholar