Turkish Journal of Bioethics. 2022; 19(4): 416-421

The impact of coronavirus pandemic on smoking behaviors in university students: an online survey in Turkey

Fatma Gül Nur Çelik, Goksun Demirel
Department Of Pharmaceutical Toxicology, Faculty Of Pharmacy, Cukurova University, Adana, Turkey

INTRODUCTION: The COVID-19 pandemic has a massive impact on human health, causing sudden lifestyle changes. As it affects health, determining the lifestyles of university students related to smoking has gained importance. This study aims to provide evidence of change in smoking behavior among university students in Turkey during the ongoing Covid-19 pandemic.
METHODS: This cross-sectional survey study was conducted via an electronic questionnaire between 2020-2021 among university students in Turkey. The study comprised a structured questionnaire that inquired demographic information; and the Fagerström Test for Nicotine Dependence. The questionnaire was distributed randomly to university students; it required 6 minutes to complete.
RESULTS: A total of 749 respondents have been included in the study, aged between 19 and 35 years (54,8% females). Of 749 participants, a total of 571 health science students (medicine, pharmacy dentist, etc) completed the survey. The pre-pandemic and Covid-19 pandemic mean nicotine dependence scores were 3,03 and 2,97, respectively. A difference was seen pre-pandemic (p = 0.002) and during pandemic (p = 0.005) for those studying in health departments and other departments. Students who have middle socio-economical status had significantly higher nicotine dependence scores pre-covid-19, compared to during the pandemic. (p=0.027). Compared to pre and during the pandemic, the mean score of dependence was significantly lower in students whose parents were non-smokers during the pandemic.
DISCUSSION AND CONCLUSION: In this study, we have provided the first data on the Turkish university student's nicotine dependence changes during the COVİD 19 lockdown. The nicotine dependence level may change based on various factors including behavioral changes. Crucial times like pandemics can affect individuals, thus smoking addiction can increase. Behavioral support for quitting smoking such as digital platforms, the internet, and television programs should also assist to support smokers quitting successfully during this supreme time

Keywords: smoking behaviors, covid 19, university students, Turkey


Koronavirüs Pandemisinin (Covıd-19) Üniversite Öğrencilerinde Sigara İçme Davranışları Üzerine Etkisi: Türkiye'de Çevrimiçi Bir Araştırma

Fatma Gül Nur Çelik, Goksun Demirel
Çukurova Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Toksikoloji Anabilim Dalı, Adana, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: COVID-19 salgınının insan sağlığı üzerinde büyük bir etki bıraktığı görülmektedir. Bu durum en çok pandemiye bağlı ani yaşam tarzı değişiklikleri sebebiyle ortaya çıkmaktadır. Üniversitelerin eğitime çevrimiçi yöntemle devam etmesi ve öğrencilerin alınan tedbirler kapsamında sokağa çıkma kısıtlamalarıyla karşılaşmaları sebebiyle üniversite öğrencilerinin sigara ile ilgili yaşam tarzlarının belirlenmesi önem kazanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu kesitsel anket çalışması, 2020-2021 yılları arasında Türkiye'deki üniversite öğrencileri arasında elektronik anket yoluyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmamız katılımcıların demografik bilgileri ile ilgili sorular ve sigara bağımlılık düzeyi belirlemede kullanılan Fagerström Bağımlılık Testi sorularıyla yapılandırılmış bir anketten oluşmaktadır. Tamamlanması 6 dakika süren anket üniversite öğrencilerine rastgele dağıtılarak gerçekleştirilmiştir.
BULGULAR: Çalışmaya 19 ile 35 yaşları arasında %55’i kadın, %45’i erkek olmak üzere toplam 749 katılımcı dahil edildi. Bu katılımcılardan toplam 571 tanesi sağlık bilimi öğrencisinden (tıp, eczacılık, diş hekimi vb.) oluşmaktadır. Pandemi öncesi ve Covid-19 pandemisi esnasında ortalama nikotin bağımlılığı skorları sırasıyla 3,03 ve 2,97 olarak ölçülmüştür. Sağlık bölümleri ve diğer bölümlerde okuyanlarda pandemi öncesi (p = 0,002) ve pandemi sırasında (p = 0,005) farklılık görülmüştür. Orta sosyo-ekonomik statüye sahip öğrencilerin, pandemi dönemine kıyasla covid-19 öncesinde önemli ölçüde daha yüksek nikotin bağımlılık puanlarına sahip olduğu belirlenmiştir (p = 0,027). Pandemi öncesi ve sırasında karşılaştırıldığında, pandemi sırasında ebeveynleri sigara içmeyen öğrencilerin ortalama bağımlılık puanının anlamlı olarak daha düşük olduğu saptanmıştır.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Çalışmamız Türkiye'de yaşayan üniversite öğrencilerinin COVİD 19 karantinası sırasında nikotin bağımlılığındaki değişimlere ilişkin ilk verileri göstermektedir. Nikotin bağımlılık düzeyi, davranış değişiklikleri de dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlı olarak farklılık göstermektedir. Pandemi gibi kritik zamanlar bireyleri etkileyebilir, dolayısıyla sigara bağımlılığı artabilir. Dijital platformlar, internet ve televizyon programları gibi sigarayı bırakmak için davranışsal destek de bu kritik zamanda sigara içenlerin başarılı bir şekilde bırakılmasını desteklemeye yardımcı olmalıdır.

Anahtar Kelimeler: sigara bağımlılığı, covid 19, üniversite öğrencileri, Türkiye


Fatma Gül Nur Çelik, Goksun Demirel. The impact of coronavirus pandemic on smoking behaviors in university students: an online survey in Turkey. Turkish Journal of Bioethics. 2022; 19(4): 416-421

Corresponding Author: Goksun Demirel, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
PubMed
Google Scholar