. 2020; 17(5): 506-510

In-vitro Investigation of Imidaclopride effects on AChE, LDH and GSH levels in L-929 Fibroblast Cell Line

ÇIGDEM SEVIM1, Ali TAGHİZADEHGHALEHJOUGHİ2, Mehtap Kara2
1Istanbul University Faculty Of Pharmacy Department Of Pharmaceutical Toxicology, Istanbul, Turkey
2Ataturk University, Veterinary Faculty, Department of Pharmacology and Toxicology, Erzurum, Turkey

INTRODUCTION: There are several type of pesticides to control pests and several new type of pesticides come into use that could less toxic compared to old ones. Pesticide induced oxidative stress which is one of the main mechanism of toxicity, mostly focused research area in the last decade. There are several different studies in the literature on whether pesticide exposure induce oxidative stress parameters mediated toxicity... Pesticide induced oxidative stress level depends on biochemical feature of mammalian systems. Imidacloprid is a neonicotinoid pesticide which widely use that considered safe, however it has been reported in different studies that imidacloprid may cause changes oxidative stress parameters.
METHODS: Thus, in this study we aimed to investigate dose and time dependent imidaclopride effects on AcHE, LDH and GSH levels in L-929 fibroblast cell line. 1-500 μg imidaclopride dose range effects on acetylcholinesterase, glutathione and lactat dehidrogenase were investigated in this study.
RESULTS: LDH levels were significantly increased dose dependently in 250 and 500 ng imidaclopride compared to control group. GSH levels non-significantly decreased dose dependently and GSH levels were decreased in 500 ng imidaclopride group compared to control. There were no significant difference between groups for acetylcholinesterase levels.
DISCUSSION AND CONCLUSION: These results indicated that high doses imifoclopride may induce oxidative stress parameters in fibroblast cells.

Keywords: Imidaclopride, L-929 cell line, Oxidative stres, AChE


İmidacloprid'in L-929 Fibroblast Hücre Hattında AchE, LDH ve GSH parametreleri üzerine etkisinin İn-vitro Araştırılması

ÇIGDEM SEVIM1, Ali TAGHİZADEHGHALEHJOUGHİ2, Mehtap Kara2
1İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Toksikoloji A.D, İstanbul, Türkiye
2Atatürk Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı, Erzurum, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Çok çeşitlilikte pestisit türleri zararlıları kontrol etmek amacı ile bulunmakta ve pek çok yeni tür pesitisitte daha az toksik olması amaçlanarak kullanıma girmektedir. Toksisite mekanizmalarında önemli rol alan pestisit uyarımlı oksidatif stress, son on yılda en çok odaklanılan araştırma alanı olarak karşımıza çıkmaktadır. Literatürde pestisitlerin oksidatif stres aracılık toksisiteyi uyarıp uyarmadığına yönelik çok sayıda çalışma bulunmaktadır. Pestisit nedenli oksidatif stres seviyesi, memeli sistemlerin biyokimyasal özelliklerine bağımlıdır. İmidacloprid güvenilir olduğu varsayılan bir neonikotinoid türü pestisittir,ancak farklı çalışmalarda imidaclopridin oksidatif stres parametrelerini değiştirdiği bildirilmiştir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu çalışmada doz ve süre bağımlı olarak imidaclopridin L-929 fibroblast hücrelerinde AcHE, LDH ve GSH parametreleri üzerine etkisini inceledik. 1-500 μg imidacloprid dozlarının asetilkolinesteraz, glutatyon ve laktat dehidrojenaz üzerine etkileri araştırıldı.
BULGULAR: 250 ve 500 ng imidaclopridin LDH seviyelerini, kontrol grubuna kıyasla anlamlı olarak artırdığı tespit edildi. GSH seviyeleri dozdan bağımsız olarak 500ng imidacloprid dozunda kontrol grubuna kıyasla anlamlı olarak azaldığı tespit edildi. Asetilkolinesteraz seviyeleri arasında anlamlı bir fark gözlenmedi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Bu sonuçlara göre yüksek doz imidacloprid maruziyeti fibroblast hücrelerinde oksidatif stres parametrelerini uyarabileceği gözlemlenmiştir

Anahtar Kelimeler: İmidacloprid, L-929 hücre hattı, oksidatif stres, AChE


ÇIGDEM SEVIM, Ali TAGHİZADEHGHALEHJOUGHİ, Mehtap Kara. In-vitro Investigation of Imidaclopride effects on AChE, LDH and GSH levels in L-929 Fibroblast Cell Line. . 2020; 17(5): 506-510

Corresponding Author: Mehtap Kara, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar