. 2022; 19(3): 330-335

In Vitro Activity of Some Medicinal Plants on Blood Coagulation

Lubna Abdallah1, Ibtihaj Surakji1, Tarteel Qawasme1, Dania Ayyash1, Ruba Shhadeh1, Ghadeer Omar1, Ali barakat2
1Department of Biology and Biotechnology, Faculty of Science, An-Najah National University, Nablus, Palestine
2Department of Statistics, Faculty of Science, An-Najah National University, Nablus, Palestine

INTRODUCTION: The concern towards seeking for remedies devoid for unfavorable side effects have prompted the interest for natural haemostatic agents discoveries. Therefore, the in vitro activity of Aizoon hispanicum L. (Aizoaceae), Centaurea hyalolepis Boiss. (Asteraceae), Heliotropim maris-mourtui Zohary. (Boraginaceae), Parietaria judaica L. (Urticaceae), Polygonum arenarium Waldst. & Kit. (Polygonaceae) and Verbascum sinuatum L. (Scrophulariaceae) on blood coagulation was evaluated in this study via the prothrombin time (PT) and activated partial thromboplastin time (aPTT) analysis.
METHODS: Aqueous extracts from the plant species under study were prepared to a final concentration equal to 50 mg/ml. Then, the in vitro PT and aPTT assays were conducted on normal platelet poor plasma blood samples by a digital coagulation analyzer.
RESULTS: Based on the obtained results, all plant extracts revealed an effect on the coagulation cascade by increasing either PT or aPTT or both except for V. sinuatum extract, which reduced only the aPTT value. Moreover, the recorded PT values provided that A. hispanicum, H. maris-mortui, and P. arenarium significantly prolonged the prothrombin time relative to the control (P < 0.05). Additionally, the results clearly showed that V. sinuatum acted as coagulant agent based on aPTT values, while all other plants, in contrast, acted as strong anticoagulants. Among the studied plant species, A. hispanicum, H. maris-mortui and P. arenarium extracts prolonged both PT and aPTT significantly (P < 0.05). This could be referred to their additional effect on the common pathway. However, C. hyalolepis, P. judaica and V. sinuatum had no significant effect on PT values (P > 0.05).
DISCUSSION AND CONCLUSION: The positive recorded data from this research could serve as an identification of a novel, effective haemostatic agents that improve the management of cardiovascular diseases, in addition to further discovery in research and for commercial economic purposes.

Keywords: coagulation cascade, medicinal plants, prothrombin time, activated partial thromboplastin time.


Bazı Tıbbi Bitkilerin Kan Pıhtılaşması Üzerine İn Vitro Aktiviteleri

Lubna Abdallah1, Ibtihaj Surakji1, Tarteel Qawasme1, Dania Ayyash1, Ruba Shhadeh1, Ghadeer Omar1, Ali barakat2
1Biyoloji Ve Biyoteknoloji Bölümü, Fen Fakültesi, An-najah Ulusal Üniversitesi, Nablus, Filistin
2Istatistik Bölümü, Fen Fakültesi, An-najah Ulusal Üniversitesi, Nablus, Filistin

GİRİŞ ve AMAÇ: Olumsuz yan etkilerden yoksun çareler arama kaygısı, doğal hemostatik ajan keşiflerine olan ilgiyi artırmıştır. Bu nedenle, Aizoon hispanicum L. (Aizoaceae), Centaurea hyalolepis Boiss'in in vitro aktivitesi. (Asteraceae), Heliotropim maris-mourtui Zohary. (Boraginaceae), Parietaria judaica L. (Urticaceae), Polygonum arenarium Waldst. & Kit. (Polygonaceae) ve Verbascum sinuatum L. (Scrophulariaceae) kan pıhtılaşması üzerine bu çalışmada protrombin zamanı (PT) ve aktive parsiyel tromboplastin zamanı (aPTT) analizi ile değerlendirildi.
YÖNTEM ve GEREÇLER: İncelenen bitki türlerinden elde edilen sulu ekstreler, 50 mg/ml'ye eşit bir nihai konsantrasyona hazırlandı. Daha sonra, bir dijital pıhtılaşma analiz cihazı ile normal trombositten fakir plazma kan numuneleri üzerinde in vitro PT ve aPTT testleri yapıldı.
BULGULAR: Elde edilen sonuçlara göre, sadece aPTT değerini düşüren V. sinuatum özütü dışında, tüm bitki özütleri ya PT'yi ya da aPTT'yi ya da her ikisini de artırarak pıhtılaşma kaskadı üzerinde bir etki ortaya çıkardı. Ayrıca kaydedilen PT değerleri, A. hispanicum, H. maris-mortui ve P. arenarium'un protrombin süresini kontrole göre önemli ölçüde uzatmasını sağladı (P < 0.05). Ek olarak, sonuçlar açıkça göstermiştir ki, aPTT değerlerine dayalı olarak V. sinuatum pıhtılaştırıcı ajan olarak hareket ederken, diğer tüm bitkiler, aksine, güçlü antikoagülanlar olarak hareket etmiştir. İncelenen bitki türleri arasında A. hispanicum, H. maris-mortui ve P. arenarium ekstreleri hem PT hem de aPTT'yi önemli ölçüde uzatmıştır (P < 0.05). Bu, ortak yol üzerindeki ek etkilerine atıfta bulunulabilir. Ancak C. hyalolepis, P. judaica ve V. sinuatum'un PT değerleri üzerinde anlamlı bir etkisi olmadı (P > 0.05).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Bu araştırmadan elde edilen pozitif kaydedilen veriler, araştırmalarda ve ticari ekonomik amaçlar için daha fazla keşfin yanı sıra kardiyovasküler hastalıkların yönetimini iyileştiren yeni, etkili hemostatik ajanların tanımlanması olarak hizmet edebilir.

Anahtar Kelimeler: pıhtılaşma kaskadı, şifalı bitkiler, protrombin zamanı, aktive parsiyel tromboplastin zamanı.


Lubna Abdallah, Ibtihaj Surakji, Tarteel Qawasme, Dania Ayyash, Ruba Shhadeh, Ghadeer Omar, Ali barakat. In Vitro Activity of Some Medicinal Plants on Blood Coagulation. . 2022; 19(3): 330-335

Corresponding Author: Lubna Abdallah, Jordan


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar