. 2022; 19(4): 408-415

Atazanavir Loaded Crosslinked Gamma-Cyclodextrin Nanoparticles to Improve Solubility and Dissolution Characteristics.

Shagufta Abdul Qaiyum Khan, Darshana Dhabliya, Minal Umate, Bhavana Raut, Dilesh Singhavi
Institute of Pharmaceutical Education and Research, Wardha, Maharashtra, India.

INTRODUCTION: Atazanavir sulfate (AS), a BCS class II antiretroviral drug, shows dissolution rate-limited bioavailability, therefore, it is necessary to improve its solubility to improve its oral bioavailability. The present investigation is intended to improve the aqueous solubility by formulating AS loaded nanoparticles (ASNPs). Additionally, immediate release formulation of AS like capsules, causes gastrointestinal side effects like nausea and abdominal pain, cardiovascular side effect like abnormal cardiac conduction, toxic effects on kidney and liver like nephrolithiasis, hyperbilirubinemia and Jaundice. So, ASNPs were designed to release the drug slowly for 12h, so that these side effects could be reduced
METHODS: ASNPs prepared using gamma cyclodextrin (γ-CD) and the crosslinker dimethyl carbonate (DMC) were characterized by differential scanning calorimetry (DSC) and X-ray diffraction (XRD) to check the crystal characteristics of AS upon entrapment in NPs. Entrapment efficiency (EE), particle size, morphology, solubility, and dissolution behavior were also determined
RESULTS: % EE, particle size and zeta potential varied from 14.38±0.16 to 75.97±0.28 %, 65.4±1.25 nm to 439.6±2.21 nm, and 28.3±0.1mV to 41.0±0.3mV respectively. XRD and DSC confirmed transformation of the crystalline AS to amorphous in NPs. There was 11.717 folds rise in AS solubility in water from NPs. The formulation having AS: γ-CD, 1: 1 at 10 mg/ml, depicted 88.55 ±0.58, 91.23±0.80 and 86.8 ± 0.65% drug release in water, acid buffer and phosphate buffer, respectively in 12 h.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Solubility enhancement could be attributed to the decrease in crystallinity of atazanavir when dispersed in NPs.

Keywords: Atazanavir sulphate, gamma cyclodextrin, nanoparticles solubility, dissolution behavior.


Atazanavir, Çözünürlük ve Çözünme Özelliklerini İyileştirmek için Çapraz Bağlı Gama-Siklodekstrin Nanopartiküllerini Yükledi.

Shagufta Abdul Qaiyum Khan, Darshana Dhabliya, Minal Umate, Bhavana Raut, Dilesh Singhavi
Farmasötik Eğitim ve Araştırma Enstitüsü, Wardha, Maharashtra, Hindistan.

GİRİŞ ve AMAÇ: Bir BCS sınıf II antiretroviral ilaç olan Atazanavir sülfat (AS), çözünme hızı ile sınırlı biyoyararlanım gösterir, bu nedenle, oral biyoyararlanımını iyileştirmek için çözünürlüğünü geliştirmek gerekir. Mevcut araştırma, AS yüklü nanopartikülleri (ASNP'ler) formüle ederek sulu çözünürlüğü geliştirmeyi amaçlamaktadır. Ek olarak, AS benzeri kapsüllerin hemen salınan formülasyonu mide bulantısı ve karın ağrısı gibi gastrointestinal yan etkilere, anormal kalp iletimi gibi kardiyovasküler yan etkilere, böbrek ve karaciğerde nefrolitiyazis, hiperbilirubinemi ve Sarılık gibi toksik etkilere neden olur. Bu nedenle, ASNP'ler ilacı 12 saat boyunca yavaşça salacak şekilde tasarlandı, böylece bu yan etkiler azaltılabilir.


YÖNTEM ve GEREÇLER: Gama siklodekstrin (y-CD) ve çapraz bağlayıcı dimetil karbonat (DMC) kullanılarak hazırlanan ASNP'ler, NP'lerde yakalanma üzerine AS'nin kristal özelliklerini kontrol etmek için diferansiyel tarama kalorimetrisi (DSC) ve X-ışını kırınımı (XRD) ile karakterize edildi. Yükleme Etkinliği (EE), parçacık boyutu, morfoloji, çözünürlük ve çözünme davranışı da belirlendi.
BULGULAR: % EE, partikül boyutu ve zeta potansiyeli sırasıyla% 14.38 ± 0.16 ila 75.97 ± 0.28, 65.4 ± 1.25 nm ila 439.6 ± 2.21 nm ve 28.3 ± 0.1mV ila 41.0 ± 0.3mV arasında değişmiştir. XRD ve DSC, kristalli AS'nin NP'lerde amorf hale dönüşümünü doğruladı. NP'lerden gelen suda AS çözünürlüğünde 11.717 kat artış oldu. 10 mg / ml'de AS: P-CD, 1: 1'e sahip olan formülasyon, sırasıyla 12 saatte su, asit tamponu ve fosfat tamponu içinde% 88.55 ± 0.58, 91.23 ± 0.80 ve 86.8 ± 0.65 ilaç salımını gösterdi.


TARTIŞMA ve SONUÇ: Çözünürlük artışı, NP'ler içinde dağıldığında atazanavirin kristalliliğindeki azalmaya bağlanabilir.

Anahtar Kelimeler: Atazanavir sülfat, gama siklodekstrin, nanopartikül çözünürlüğü, çözünme davranışı.


Shagufta Abdul Qaiyum Khan, Darshana Dhabliya, Minal Umate, Bhavana Raut, Dilesh Singhavi. Atazanavir Loaded Crosslinked Gamma-Cyclodextrin Nanoparticles to Improve Solubility and Dissolution Characteristics.. . 2022; 19(4): 408-415

Corresponding Author: Shagufta Abdul Qaiyum Khan, India


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar