. 2007; 4(3): 190-194

The frequency of unintended pregnancies at working and unworking women: why don’t they want to become pregnant?

Dilek Karaman, Gülengül Köken, Emine Coşar, Figen Kır Şahin, Dağıstan Tolga Arıöz, Mehmet Yılmazer
Department Of Obstetrics And Gynecology, Afyon Kocatepe University, Medical Faculty, Afyonkarahisar, Turkey

OBJECTIVE: Unintended pregnancies and reasons of occurance should be analysed for socially and economically. The most important reason of unintended pregnancies is defects or failure at using contraception methods. Unintended pregnancies usually ended by dilatation and curratage for termination of pregnancies. The women use this method for limiting the child count and as one of the contraseption methods. Our study’s aims to investigate the frequency of unintended pregnancies at working and unworking women and the reasons of them. Materials-METHODS: 507 healthy women who applied to Afyon Kocatepe University Ahmet Necdet Sezer Research and Training Hospital, Clinic of Obstetrics between July-Agust/2006 at reproductive age were enrolled. Frequency of their unintended pregnancies and the reason of them were asked. A questionnaire form which include 40 questions were used to collect data. The following outcomes were recorded using SPSS for Windows 11,0 programme. P<0.05 was considered significant.
RESULTS: This study shows that 44% women were had unintended pregnancy at least once. In our study group 84% women used one of the contraseption methods and 15.9% women didn’t use any methods. Unintended pregnancy frequency of unworking women 53.2 % and working women is 34.7%. The rates of unintended pregnancies in women who had no education were 66.7% and 28.9% in educated women. First unintended pregnancy often ended with 44% alive birth, second and third pregnancies usually ended with curettage. CONCLUSION: Contraception methods must be used effectively and correctly to prevent the unintended pregnancies. To make the all pregnancies intended more information about contraseption methods and their usage must be given.

Keywords: contraception, curettage, unintended pregnancy


Çalışan ve çalışmayan fertil çağındaki kadınlarda istemsiz gebelik sıklığı ve gebe kalmak istememe nedenlerinin araştırılması

Dilek Karaman, Gülengül Köken, Emine Coşar, Figen Kır Şahin, Dağıstan Tolga Arıöz, Mehmet Yılmazer
Afyon Kocatepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları Ve Doğum Anabilimdalı, Afyonkarahisar

AMAÇ: İstemsiz gebelikler ve oluşum nedenleri sosyal ve ekonomik boyutları açısından irdelenmesi gereken önemli bir konudur. İstenmeyen gebeliklerin en önemli sebebi kontrasepsiyon yönteminin yanlış veya eksik kullanılmasıdır. İstenmeyen gebelikler çoğunlukla küretaj ile sonuçlanmaktadır. Kadınlar küretajı istenmeyen gebeliği sonlandırmak ve çocuk sayılarını sınırlandırmak için bir doğum kontrol yöntemi olarak görmektedir. Çalışmamız çalışan ve çalışmayan fertil çağındaki kadınların istemsiz gebelik sıklığını ve gebe kalmak istememe nedenlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır.
Materyal and METOD: Araştırmamızda, Haziran/2006 ve Ağustos/2006 tarihleri arasında Afyon Kocatepe Üniversitesi Ahmet Necdet Sezer Uygulama ve Araştırma Hastanesi Doğum Kliniğine başvuran fertil çağındaki 507 kadına, istemsiz gebelik sıklığı ve gebe kalmak istememe nedenleri ile ilgili 40 sorudan oluşan anket formu uygulanmıştır. Veriler SPSS for Windows programında toplanmıştır. İstatistiksel anlamlılık için P<0.05 kullanılmıştır. BULGULAR: Kadınların % 44’ünün en az bir kez istemsiz gebelik geçirdiği saptanmıştır. Kadınların %84.1’i aile planlaması(AP) yöntemi kullanırken, %15.9’u herhangi bir yöntem kullanmamaktadır. Çalışmayan kadınlarda istemsiz gebelik oranı %53.2, çalışan kadınlarda %34.7’dir. En fazla istemsiz gebelik durumu %66.7 ile okur-yazar olmayan grupta görülmektedir. Üniversite mezunu kadınlarda ise istemsiz gebelik sıklığı %28.9’dur. Kadınların istemsiz gebelik sonuçları değerlendirildiğinde 1. istemsiz gebeliklerin %44’ü canlı doğumla sonuçlanırken, 2. ve 3. istemsiz gebeliklerin daha çok küretajla sonuçlandığı saptanmıştır. SONUÇ: Fertil çağındaki kadınlara AP yöntemleri konusunda tam bir eğitim verilerek, korunma yöntemlerine ilişkin bilgi eksikliğinin giderilmesi gerektiği ve konuyla ilgili bütün sağlık kurumlarında daha etkin danışmanlık hizmeti verilmesi gerektiği düşünülmüştür.

Anahtar Kelimeler: istenmeyen gebelik, kontrasepsiyon, küretaj


Dilek Karaman, Gülengül Köken, Emine Coşar, Figen Kır Şahin, Dağıstan Tolga Arıöz, Mehmet Yılmazer. The frequency of unintended pregnancies at working and unworking women: why don’t they want to become pregnant?. . 2007; 4(3): 190-194

Corresponding Author: Gülengül Köken, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar