. 2009; 6(4): 266-272

The Association Of First Trimester Papp-A, Free Β-Hcg And Nuchal Translucency With Fetal Birth Weight and Length in Uncomplicated Pregnancies

Hakan Aytan, Ahmet Cantuğ Çalışkan, Fazlı Demirtürk, Hakan Çimşir, Özgül Bekar, Meral Tuğba Acar
Department Of Obstetrics And Gynecology, Gaziosmanpasa University Faculty Of Medicine, Tokat

OBJECTIVE: To assess the relationship between the first-trimester screening markers [pregnancy-associated plasma protein A (PAPP-A), free human chorionic gonadotrophin-β (fβ-hCG), nuchal translucency (NT)] and fetal birth weight and length in uncomplicated pregnancies.
Design: Data about first-trimester screening markers and fetal birth weight and length were obtained from patient files and assessed.
Setting: Gaziosmanpaşa University Faculty of Medicine Hospital, Department of Obstetrics and Gynecology, Tokat
Patients: 97 patients who had an uncomplicated pregnancy course and were screened and gave birth in the hospital
Interventions: First trimester aneuploidy screening and birth
Main Outcome Measures: Any possible relation between fβ-hCG, PAPP-A, NT and birh weight and length that were standardized according to Turkish population
RESULTS: PAPP-A was positively correleted with the birth weight that was standardized according to Turkish population (r=0.236, p=0.02). PAPP-A was significantly lower in small for gestational age (SGA) babies when compared with normal weighing babies (p=0.042, 95% CI: 0.01-0.547). A PAPP-A cut-off value of ≤0.85 was foud to have a sensitivity of 100% for detection of SGA babies;however, its specificity was low. No correlation was found between any of the investigated parameters and the fetal length that was standardize according to Turkish population (for Z-fetal length and sβ-hCG, PAPP-A and NT MoM Pearson correlation coefficients were 0.049, 0.058 and 0.121 and p values were 0.632, 0.575 ve 0.242 respectively).
CONCLUSION: Pregnancies that PAPP-A levels are found to be low during first trimester screening must be closely followed-up even no complication has been developed for risk of SGA babies.

Keywords: β, -hCG, PAPP-A, nuchal translucency, first timester screening, fetal weight, length


Komplikasyonsuz Gebeliklerde Birinci Trimester Papp-A, Serbest Beta-Hcg ve Ense Kalınlığının Bebek Doğum Kilosu ve Boyu İle İlişkisi

Hakan Aytan, Ahmet Cantuğ Çalışkan, Fazlı Demirtürk, Hakan Çimşir, Özgül Bekar, Meral Tuğba Acar
Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi, Jinekoloji Ve Obstetrik Anabilim Dalı, Tokat

Objektif: Komplikasyonsuz gebeliklerde serbest beta-human koryonik gonadotropin (sβ-hCG) ve pregnancy associated plasma protein-A’nın (PAPP-A) nukal şeffaflık (NT) ile birlikte bebek kilosu ve boyu ile olası ilişkisini araştırmak.
Planlama: Birinci trimester anöploidi taraması esnasında ölçülen NT, maternal sβ-hCG ve PAPP-A, bebek doğum kilosu ve boyu ile ilgili veriler dosyalardan bulundu ve karşılaştırıldı.
Ortam: Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı, Tokat
Hastalar: Birici trimester anöploidi taraması ve doğumu klinikte yapılan, gebeliğinde komplikasyon görülmeyen 97 gebe
Girişim: Anöloidi taraması ve doğum
Değerlendirme parametreleri: sβ-hCG, PAPP-A ve NT’nin ülkemize göre standardize edilmiş bebek kilosu ve boyu ile ilişkisi
SONUÇ: PAPP-A’nın ülkemize göre standardize edilmiş bebek doğum kilosu ile pozitif bir korelasyon gösterdiği bulunmuştur (r=0.236, p=0.02). Gestasyonel yaşa göre küçük (SGA) bebeklerde PAPP-A değeri normal kilolu bebeklere oranla anlamlı olarak düşük tespit edilmiş (p=0.042, %95 Güven Aralığı: 0.01-0.547), ≤0.85 MoM’luk bir PAPP-A değerinin SGA ile doğacak bebekleri tespit etmede %100’lük duyarlılığa fakat düşük özgüllüğe sahip olduğu bulunmuştur. İncelenen parametrelerin hiçbirinin ülkemize göre standardize edilmiş bebek doğum boyu ile ilişkisinin olmadığı görülmüştür (Z-fetal boy ile sırasıyla sβ-hCG, PAPP-A ve NT MoM için Pearson korelasyon katsayıları 0.049, 0.058 ve 0.121 ve p değerleri 0.632, 0.575 ve 0.242).
YORUM: Birinci trimester tarama testi esnasında PAPP-A seviyesi düşük bulunan gebeler, gebelikleri boyunca herhangi bir komplikasyon gelişmemesi durumunda bile bebek gelişimi açısından dikkatli takip edilmelidirler.

Anahtar Kelimeler: beta hCG, PAPP-A, nukal saydamlık, birinci trimester tarama, bebek kilo, boy


Hakan Aytan, Ahmet Cantuğ Çalışkan, Fazlı Demirtürk, Hakan Çimşir, Özgül Bekar, Meral Tuğba Acar. The Association Of First Trimester Papp-A, Free Β-Hcg And Nuchal Translucency With Fetal Birth Weight and Length in Uncomplicated Pregnancies. . 2009; 6(4): 266-272

Corresponding Author: Hakan Aytan, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar