. Ahead of Print: TJOD-80439

Might Retrigger with Human Chorionic Gonadotropin Be a Solution for Empty Follicle Syndrome After Gonadotropin Releasing Hormone Agonist Trigger?

Zeynep Ece Utkan Korun1, Ayşen Yücetürk1, Özge Karaosmanoğlu1, Yigit Çakıroğlu2, Bülent Tıraş2
1Acibadem Maslak Hospital Assisted Reproductive Technologies Unit, Istanbul, Turkey
2Acibadem Mehmet Ali Aydinlar University, Department of Obstetrics and Gynecology, Istanbul, Turkey

Objective: This study aimed to analyze whether the use of human chorionic gonadotropin as a retrigger could offer a potential solution for addressing empty follicle syndrome following the administration of a gonadotropin-releasing hormone agonist trigger.
Materials and Methods: A retrospective cohort analysis was conducted using data extracted from the hospital database, comprising 415 patients who underwent IVF with an antagonist protocol triggered by GnRH agonist between December 2019 and January 2023 at Acibadem Maslak Hospital Assisted Reproductive Technologies Unit. All cases that failed to obtain oocytes and required rescue were analyzed.
Results: This study analyzed 415 women who underwent IVF using GnRH agonist-triggered antagonist protocols. Among them, 6 (1.4%) had Empty Follicle Syndrome (EFS). Patients with EFS had lower luteinizing hormone levels and fewer oocytes, embryos, and blastocysts, resulting in a lower oocyte utilization rate. However, pregnancy rates were similar, with no biochemical or ectopic pregnancies in the EFS group.
Conclusion: The use of hCG retrigger in hyperresponders with no oocytes after GnRHa trigger may prevent cycle cancellation. Although egg utilization rates may decrease, oocyte maturity remains comparable. Frozen embryo transfer following hCG retrigger yields similar positive pregnancy test results and live birth rates.

Keywords: empty follicle syndrome (EFS), rescue hCG trigger, failed agonist trigger


Gonadotropin Salgılatıcı Hormon Agonisti ile Tetikleme Sonrası Karşılaşılan Boş Folikül Sendromu için İnsan Koryonik Gonadotropin ile Yeniden Tetikleme Bir Çözüm Olabilir mi?

Zeynep Ece Utkan Korun1, Ayşen Yücetürk1, Özge Karaosmanoğlu1, Yigit Çakıroğlu2, Bülent Tıraş2
1Acıbadem Maslak Hastanesi, Yardımcı Üreme Teknikleri Ünitesi, Istanbul, Türkiye
2Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı, Istanbul, Türkiye

Özet
Amaç: Bu çalışma, gonadotropin salgılatıcı hormon agonisti tetiklemesi sonrası karşılaşılan boş folikül sendromuna potansiyel bir çözüm olarak insan korionik gonadotropin ile yeniden tetiklemenin sonuçlarını değerlendirmeyi amaçlamıştır.
Materyal ve Metod: Bu çalışma, retrospektif bir kohort analizi olarak tasarlanmış olup, Acıbadem Maslak Hastanesi Yardımcı Üreme Teknikleri Birimi'nde Aralık 2019 ile Ocak 2023 tarihleri arasında GnRH agonisti tetiklemesi sonucu IVF uygulanan 415 hasta verilerini içermektedir.
Oosit elde edemeyen ve yeniden tetikleme gereken tüm vakalar bu çalışmada değerlendirilmiştir.
Bulgular: GnRH agonisti ile tetikleme sonucu IVF uygulanan 415 hastanın 6’sında (%1,4) Boş Folikül Sendromu (BFS) ile karşılaşılmıştır. BFS'li hastalarda luteinize edici hormon seviyeleri daha düşük, elde edilen oosit, embriyo ve blastokist sayısı da daha azdı, bu da oosit kullanım oranlarının daha düşük olduğunu göstermektedir. Ancak, BFS grubunda biyokimyasal veya ektopik gebelik olmaksızın benzer gebelik oranları elde edilmiştir.
Sonuç: GnRHa tetiklemesi sonrası oosit elde edemeyen yüksek yanıtlı hastalarda HCG ile yeniden tetiklemenin siklus iptalini önleyebileceği görülmüştür. Bu yaklaşım oosit kullanım oranının azalmasına rağmen yeterli düzeyde olgun oosit elde edilmesini sağlamıştır. HCG ile yeniden tetiklemeyi takiben dondurulmuş embriyo transferi sonrası benzer pozitif gebelik test sonuçları ve canlı doğum oranları elde edilebilir.

Anahtar Kelimeler: boş folikül sendromu (BFS), hCG ile kurtarıcı tetikleme, başarısız agonist tetikleme




Corresponding Author: Zeynep Ece Utkan Korun, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar