. 2015; 12(1): 0-0

What is the fate of scientific abstracts ? The publication rates of abstracts presented at the 7th National Congress of Obstetrics and Gynecology

Gülçin Şahin Ersoy1, Deniz Öztekin2, Ayşe Gül Kebapçılar3, Tutku Gürbüz4
1Marmara University Pendik Education And Research Hospital
2Tepecik Education And Research Hospital
3Selçuk University, School Of Medicine
4Ardahan State Hospital

Objective: Oral and poster presentations held at national and international congresses are recognized as an invaluable tool for the sharing of current scientific data and experience among physicians. However a large proportion of these works fail to be published in scientific journals. We have designed a study to identify the publication rate of presentations held at the 7th National Congress of Obstetrics and Gynecology in 2009.
Materials and Methods: A systematic search of databases was performed using author names and keywords from the abstract title to locate publications in peer-reviewed journals corresponding to the presentations held at the 7th National Congress of Obstetrics and Gynecology. Information regarding mode of presentation, topic, type of affiliation, name and impact factor of the scientific journal, change in author names and time elapsed between presentation and publication were recorded and statistically analyzed.
Results: Of 243 abstracts that were presented at the congress, 45 papers (18.5%) were published in international peer-reviewed journals, whereas 39 (16%) were published in national journals. The mean time to publication was 17 ± 2 months for international and 11 ± 4 months for national journals (p=0.102). The international publication rate of oral presentations was significantly greater than that of poster presentations (50% vs. 16.2%;P<0.03). Manuscripts were published in a total of 21 journals, with four journals accounting for 49% of the publications. The comparison of the publication rates of the universities with other institutions has yielded no significant difference.
Conclusion: Alltough a significant proportion of the abstracts presented in the 7. National Gynecology and Obstetrics Congress have been succesfully converted to publication overall, only a limited percentage of all abstracts have been published in international peer-reviewed journals. The relatively higher conversion to international publication rate of the oral presentations show their being of higher interest and clinical relevance.

Keywords: meeting abstracts, congresses, manuscripts, unpublished works


Kongrede Sunulan Bildirilerin Kaderi Nedir ? 7. Ulusal Jinekoloji ve Obstetrik Kongresinde Sunulan Sözel ve Poster Bildirilerin Yayına Dönüştürülme Oranları

Gülçin Şahin Ersoy1, Deniz Öztekin2, Ayşe Gül Kebapçılar3, Tutku Gürbüz4
1Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
2Tepecik Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
3Selcuk Üniversitesi Tıp Fakültesi
4Ardahan Devlet Hastanesi

Amaç: Geniş katılımlı olarak düzenlenen ulusal ve uluslararası kongrelerde gerçekleştirilen sözel ve poster bildiriler, en güncel bilimsel verilerin paylaşımı ve deneyimlerin aktarımını sağlayan önemli bir araç olarak kabul edilmektedir. Ancak bu toplantılarda sunulan fikirlerin ve paylaşımların büyük bir kısmı bilimsel dergilerde yayına dönüştürülememektedir. Bu çalışmanın amacı, 2009 senesinde gerçekleştirilen 7. Ulusal Jinekoloji ve Obstetrik Kongresi’nde sunulan sözlü ve poster bildirilerin yayına dönüştürülme oranlarının saptanması ve literatürde bildirilen diğer sonuçlarla karşılaştırılmasıdır.
Gereç ve Yöntemler: Veri tabanları taranarak hakemli dergilerde yayınlanan ve 2009 Ulusal Jinekoloji ve Obstetrik Kongresi’nde sunulmuş bildirilere uyan yayınlar tespit edildi. Tüm bildiriler için bildiri tipi, bildiri konu başlığı, birinci yazara ait kurum tipi; yayınlanmış bildiriler için ayrıca yayınlanma süresi, yayınlanan dergi adı ve etki faktörü, yazar isimlerinde değişiklik olup olmaması kaydedildi.
Bulgular: Ulusal kongrede sunulan toplam 243 bildiriden 45’i (%18,5) uluslararası, 39’u (%16) ulusal hakemli dergilerde yayınlanmıştır. Ortalama yayınlanma süresi yurtiçi için 11 ± 4 ay, yurtdışı için 17 ± 2 ay olarak tespit edilmiştir (p=0.102). Sözel bildirilerin uluslararası yayın olma oranı poster bildirilere kıyasla anlamlı derecede daha yüksektir (%50‘ye karşılık %16,2; P=0.03). Makaleler toplam 21 farklı yabancı dergide yayınlanmıştır ve bu yazıların %49’u 4 dergide (International Journal of Gynecology Obstetrics, International Journal of Gynecological Cancer, European Journal of Gynaecological Oncology ve Clinical and Experimental Obstetrics and Gynecology ) yayınlanmıştır. Üniversite ve diğer kurumlar arasında yayına kabul edilen bildiri oranları açısından anlamlı bir fark saptanmamıştır.
Sonuç: 7. Ulusal Jinekoloji ve Obstetrik Kongresi’nde sunulan bildirilerin önemli bir bölümü ulusal ve uluslararası dergilerde yayınlanmış olmakla birlikte sınırlı bir kısmı yabancı dergilerde yayına dönüştürülebilmiştir. Sözel bildirilerin uluslararası yayına dönüştürülme oranının posterlere kıyasla daha yüksek olması, sözel sunum olarak kabul edilen araştırmaların bilimsel açıdan daha değerli ve ilgi çekici olduğunu göstermesi açısından anlamlıdır.

Anahtar Kelimeler: toplantı özetleri, kongreler, makaleler, yayınlanmamış çalışmalar


Gülçin Şahin Ersoy, Deniz Öztekin, Ayşe Gül Kebapçılar, Tutku Gürbüz. What is the fate of scientific abstracts ? The publication rates of abstracts presented at the 7th National Congress of Obstetrics and Gynecology. . 2015; 12(1): 0-0

Corresponding Author: Gülçin Şahin Ersoy, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar