. 2014; 11(2): 137-138 | DOI: 10.4274/tjod.76892  

Mini-laparoscopic total hysterectomy: A case report

Fatih Şendağ, Ali Akdemir, Enes Taylan, Mehmet Kemal Öztekin
Department Of Obstetrics Abd Gynecology, Ege University Faculty Of Medicine, Izmir, Turkey

Hysterectomy is one of the most common gynecological procedures in the world and because of well-known many advantages such as shorter hospital stay and faster recovery, decreased postoperative pain and better cosmetic results laparoscopic aproach is being widely performed. One of these current procedures is minilaparoscopic total hysterectomy. To the best of our knowledge, this case is the first minilaparoscopic total hysterectomy case in our country performed to a patient diagnosed with uterin fibroid. In this case report we evaluated the technique, advantages and disadvantages of the minilaparoscopic hysterectomy.

Keywords: Hysterectomy, laparoscopy, minilaparoscopy


Mini-laparoskopik total histerektomi: Olgu sunumu

Fatih Şendağ, Ali Akdemir, Enes Taylan, Mehmet Kemal Öztekin
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları Ve Doğum Ana Bilim Dalı, İzmir, Türkiye

Histerektomi dünyada en çok yapılan jinekolojik operasyonlardan biridir ve günümüzde kısa hastanede yatış süresi ve hızlı iyileşme, daha az postoperatif ağrı ve daha iyi kozmetik sonuçlar gibi bilinen pek çok avantajı nedeniyle laparoskopik yaklaşım giderek yaygınlaşmaktadır. Bu güncel tekniklerden biri ise minilaparoskopik histerektomi operasyonudur. Bildiğimiz kadarıyla ülkemizde ilk kez kliniğimizde minilaparoskopik yaklaşımla uterin myom nedeniyle yapılan bir total laproskopik histerektomi operasyon tekniği, avantajları ve dezavantajları açısından değerlendirilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Histerektomi, laparoskopi, minilaparoskopi


Fatih Şendağ, Ali Akdemir, Enes Taylan, Mehmet Kemal Öztekin. Mini-laparoscopic total hysterectomy: A case report. . 2014; 11(2): 137-138

Corresponding Author: Enes Taylan, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
English Full Text
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar