. 2015; 12(1): 0-0

A comparison between stabilization exercises and pelvic floor muscle training on women with pelvic organ prolapse

Nuriye Özengin1, Necmiye Ün Yıldırım2, Bülent Duran3
1Abant İzzet Baysal University, School of Physical Therapy and Rehabilitation, Bolu
2Yıldırım Beyazıt University, Health Science Faculty, Physiotherapy Department, Ankara
3Abant İzzet Baysal University, Faculty of Medicine, Department of Obstetrics and Gynecology, Bolu

Objective: This study aimed to compare the effectiveness of stabilization exercises and pelvic floor muscle training on women with stage 1 and 2 pelvic organ prolapse.
Materials and Methods: Totally on 38 women with pelvic organ prolapse whose average age was 45,60 years, pelvic floor muscles were evaluated with electromyography, and prolapse with pelvic organ prolapse quantification system, and the quality of life with prolapse quality of life questionnaire; afterwards, the subjects were divided into two groups; stabilization exercise group (n=19) and pelvic floor muscle training group (n=19). Stabilization exercise group were given training for 8 weeks, 3 times a week. Pelvic floor muscle training group were given eight-week home exercises. Each group was assessed before training and after eight weeks.
Results: An increase was found in the pelvic muscle activation response of the 2 groups (p<0.05). There was no difference in EMG activity values between groups (p>0.05). According to the before and after pelvic organ prolapse quantification system assessment, a difference was found in the values Aa, Ba and C in subjects of each group (p<0.05), and the TVL, Ap, Bp and D values of subjects in pelvic floor muscle training group (p<0.05); however, no difference was found among groups (p>0.05). According to the prolapse quality of life questionnaire, a positive difference was found in the effect of prolapse sub parameter in each of the two groups, and in general health perception sub parameter in subjects of stabilization exercise group (p<0.05).
Conclusions: It was concluded that both training programs increased the pelvic floor muscle strength, provided a decline in prolapse stages. Stabilization exercise has increased general health perception unlike home training thus these exercises can be add to treatment of women with prolapse.

Keywords: Pelvic organ prolapse, Pelvic floor, Stabilization exercises, Home training


Pelvik organ prolapsusu olan kadınlarda stabilizasyon egzersizleri ile pelvik taban kas eğitiminin karşılaştırılması

Nuriye Özengin1, Necmiye Ün Yıldırım2, Bülent Duran3
1Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Yo, Bolu
2Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fizyoterapi Bölümü, Ankara
3Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları Ve Doğum Abd, Bolu

Amaç: Bu çalışmada, evre 1 ve 2 pelvik organ prolapsusu olan kadınlarda stabilizasyon egzersizleri ile pelvik taban kas eğitiminin etkinliğinin karşılaştırılması amaçlandı.
Gereç ve Yöntemler: Yaş ortalaması 45.60 yıl olan 38 pelvik organ prolapsuslu kadının, pelvik taban kas kuvveti elektromyografi ile, prolapsus pelvik organ prolapsus sınıflama sistemi ile, yaşam kalitesi ise prolapsus yaşam kalitesi ölçeği ile değerlendirildikten sonra olgular, stabilizasyon egzersiz (n=19) ve pelvik taban kas eğitim grubu (n=19) olarak ikiye ayrıldı. Stabilizasyon egzersiz grubuna haftada 3 kez 8 hafta eğitim, pelvik taban kas eğitim grubuna ise 8 haftalık ev programı verildi. Her grup eğitim öncesi ve 8 hafta sonrası değerlendirildi.
Bulgular: Her iki grubun pelvik aktivasyon kas cevabında artış bulundu (p<0.05). Gruplar arası karşılaştırmada fark olmadığı saptandı (p>0.05). Her iki gruptaki olguların Aa, Ba, C referans noktalarında (p<0.05) ve pelvik taban kas eğitimi grubundaki olguların TVL, Ap, Bp, D referans noktalarında ilk ve son değerlendirmeleri arasında fark (p<0.05) saptanmasına rağmen, gruplar arasında fark bulunmadı (p>0.05). Her iki gruptaki olguların prolapsus yaşam kalitesi ölçeği prolapsusun etkisi alt parametresinde ve stabilizasyon egzersiz grubundaki olguların genel sağlık algısı alt parametresinde olumlu yönde fark saptandı (p<0.05).
Sonuçlar: Uygulanan her iki tedavi yönteminin de pelvik taban kas kuvvetini artırdığı ve prolapsus evrelerinde gerileme sağladığı tespit edildi. Stabilizasyon egzersizlerinin ev programından farklı olarak genel sağlık algısını da artırması, prolapsusu olan kadınların tedavisinde bu egzersizlerin tedavi programlarına eklenebileceği sonucuna varıldı.

Anahtar Kelimeler: Pelvik organ prolapsusu, Pelvik taban, Stabilizasyon egzersizleri, Ev programı


Nuriye Özengin, Necmiye Ün Yıldırım, Bülent Duran. A comparison between stabilization exercises and pelvic floor muscle training on women with pelvic organ prolapse. . 2015; 12(1): 0-0

Corresponding Author: Nuriye Özengin, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar