. 2015; 12(1): 0-0

Uterus transplantation: Experimental animal models and current experience in humans

Sadık Şahin, Selçuk Selçuk, Mustafa Eroglu, Ateş Karateke
Zeynep Kamil Gynecologic And Pediatric Training And Research Hospital, Istanbul, Turkey

Uterus transplantation has been considered as an alternative management modality to adoption or gestational surrogacy for women with the absence of uterus owing to congenital and acquired reasons in the past few years. Surrogacy is legal in only a few countries, owing to concerns about ethical, social, and legal issues. To date, a total of 11 uterus transplantation cases has been reported inwhich uteri were harvested from ten live and one brain dead donor. After unsuccessful attempt of first uterus transplantation, many studies have been conducted in animals and these experimental models allow to increase our knowledge about this issue. First experimental studies were performed in rodents; later uterus transplantation was accomplished in sheep, pigs and rabbits. Recently, researches in non-human primates lead to increase the experience about transplantation technique and success. In this review, we mention about experimental animal researches in uterus transplantation field and current experience in human uterus transplantation cases.

Keywords: Uterus transplantation, experimental studies, ischemia-reperfusion, immuno-suppressive drugs


Uterus transplantasyonu: Deneysel hayvan modelleri ve insanlardaki son deneyimler

Sadık Şahin, Selçuk Selçuk, Mustafa Eroglu, Ateş Karateke
Zeynep Kamil Kadın Ve Çocuk Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi, İstanbul, Türkiye

Uterus transplantasyonu konjenital veya edinsel nedenlere bağlı uterusu olmayan kadınlarda evlat edinme ve taşıyıcı anneliğe bir alternatif yöntem olarak uygulanmaya başlanmıştır. Taşıyıcı annelik etik, sosyal ve hukuki nedenlerden dolayı sadece bazı ülkelerde yasaldır. Günümüze kadar insanda toplam 11 tane uterus transplantasyonu gerçekleştirilmiştir. Bunlardan 10’u canlı donörlerden biri ise beyin ölümü gerçekleşmiş bir donörden yapılmış nakillerdir. 2000 yılında başarısız olan ilk uterus transplantasyonu sonrası çeşitli hayvan modelleri üzerinde çalışmalar yapılmış bu da bu konuda bilgi birikimimizin artmasını sağlamıştır. İlk olarak kemirgenlerde başlayan çalışmalar sonrasında koyun, domuz ve tavşan modellerinde denenmiştir. Yakın zamanda, insan dışı primatlarda yapılan çalışmalar transplantasyon tekniği ile ilgili tecrübemizin artmasını sağlamıştır. Bu derlemede, uterus transplantasyonu ile ilgili yapılmış olan deneysel hayvan modelleri ve insanlardaki son deneyimlerden bahsedeceğiz.

Anahtar Kelimeler: Uterus transplantasyonu, deneysel çalışmalar, iskemi-reperfüzyon, immün-supresif ilaçlar


Sadık Şahin, Selçuk Selçuk, Mustafa Eroglu, Ateş Karateke. Uterus transplantation: Experimental animal models and current experience in humans. . 2015; 12(1): 0-0

Corresponding Author: Sadık Şahin, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar