. 2014; 11(2): 88-93 | DOI: 10.4274/tjod.60437  

The evaluation of perinatal outcomes in pregnancies complicated with thrombophilias

Yusuf Taner Kafadar, Rauf Melekoğlu, Cüneyt Evrüke, Cansun Demir, Fatma Tuncay Özgünen
Department Of Obstetrics And Gynecology, Çukurova University, Adana, Turkey

Aim: In our study we included pregnant patients diagnosed with thrombophilia and evaluated their follow up by thromboprophylaxy for perinatal outcomes. (pregnancy loss, preclampsia,small for gestational age, preterm labour, venous thrombosis). In addition to our study group we aimed to evaluate a control group with negative thrombophilia screen results and hypothesized similar perinatal outcomes in comparison with the study group.

Materials-Methods: Pregnant subjects that applied to Çukurova University Hospital, between June 2010 - February 2012 were recruited in the study. Patients with a positive thrombophilia screen for primary and secondary recurrent pregnancy loss were initiated a thromboprophylaxia protocol in the first trimester and their demographic backgrounds and past obstetric histories were also recorded. In addition to this, the type of thrombophilia and number of thrombophilia defects were also noted and the route of birth and perinatal outcomes were evaluated prospectively. The control group included patients who had a history of recurrent unexplained miscarriages, with a negative thrombophilia screen. Differences between both groups were statistically significant at a p value <0.05.

Results: 60 patients diagnosed thrombophilia were included in the study group, while 50 patients with unexplained recurrent miscarriage composed the control group. When the perinatal outcomes were compared; pregnancy loss, development of preeclampsia/eclampsia (p=0.257), small for gestational age birth rate (p=0.619), preterm birth rate (p=0.232) and the incidence of venous thrombosis (p=0.246) did not differ significantly. The cesarean section rate in the study group was 55% and 18% in the study group (p=0.000) and it was statistically significant between both groups.

Discussion: Our study discovered similar findings and perinatal outcomes in patients with and without thrombophilia. The only significant difference between both groups was the difference in cesarean rates.

Keywords: Perinatal Outcomes, Thrombophilia


Trombofili saptanan gebelerde perinatal sonuçlarının değerlendirilmesi

Yusuf Taner Kafadar, Rauf Melekoğlu, Cüneyt Evrüke, Cansun Demir, Fatma Tuncay Özgünen
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları Ve Doğum Anabilim Dalı, Adana, Türkiye

Amaç: Çalışmamızda trombofili saptanıp gebe olarak başvuran ve tromboprofilaksi başlanan hastaların perinatal sonuçlarını (gebelik kaybı, preeklampsi, düşük doğum ağırlıklı (DDA), preterm doğum, venöz tromboz ) değerlendirmeyi ve aynı dönemde trombofili taraması negatif olan hastalardaki perinatal sonuçlar ile karşılaştırmayı amaçladık.

Gereç ve Yöntem: Araştırmamızda Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Gebe Polikliniğinde Haziran 2010 ile Şubat 2012 tarihleri arasında gebelik takibi yapılan hastalar yer aldı. Daha önce primer ve sekonder tekrarlayan gebelik kaybı nedeni ile düşük araştırması yapılmış olup, etyolojik nedenlerden sadece trombofili testlerinden en az biri pozitif çıkan hastalar çalışmaya dahil edildi. Bu hastalara gebeliğin ilk trimesterinde tromboprofilaksi başlandı ve hastaların demografik özellikleri, önceki gebelik öyküsü, trombofili tipi ve trombofilik defekt sayısı kaydedildi. Doğum şekilleri ve perinatal sonuçları prospektif olarak incelendi. Araştırmamızın kontrol grubu ise aynı dönem içerisinde gebe polikliniğine başvurup, tekrarlayan gebelik kaybı nedeni ile düşük araştırması yapılmış olan ve etyolojik nedene ait bulgu saptanamayan gebelerden oluşturuldu. Sonuçlar arasında istatistiksel önem düzeyi için p değeri <0,05 olarak alındı.

Bulgular: Trombofili saptanan 60 gebe çalışma grubuna ve trombofili dahil etyolojik neden saptanamamış 50 gebe ise kontrol grubuna alınmıştır. Trombofili olan grup ile olmayan grup arasında gebelik kaybı, preeklampsi ve eklampsi gelişimi (p=0,257), gebelik haftasına göre küçük bebek görülmesi (p=0,619), preterm doğum görülmesi (p=0,232), venöz tromboz gelişimi (p=0,246) oranları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır. Trombofili saptanan grupta sezaryenle doğum oranı % 55 (33/60) iken kontrol grubunda % 18 (9/50) olarak bulunmuş ve iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark gözlenmiştir. (p=0,000)

Sonuç: Çalışmamızda trombofili saptadığımız grupla trombofili saptanmayan grup obstetrik sonuçlar açısından karşılaştırıldığında; doğum şekli dışındaki diğer sonuçlarda istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır.

Anahtar Kelimeler: Perinatal sonuçlar, Trombofili


Yusuf Taner Kafadar, Rauf Melekoğlu, Cüneyt Evrüke, Cansun Demir, Fatma Tuncay Özgünen. The evaluation of perinatal outcomes in pregnancies complicated with thrombophilias. . 2014; 11(2): 88-93

Corresponding Author: Rauf Melekoğlu, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar