. 2024; 21(1): 22-27

Evaluation of Endometrial Receptivity in Recurrent Pregnancy Loss & Recurrent Implantation Failure

Sultan Canan1, Mehmet Arda Inan2, Ahmet Erdem3, Erhan Demirdağ3, Mualla İlknur Gündüz2, Özlem Erdem2, Mehmet Erdem3
1Department Of Obstetrics And Gynecology, Sakarya Training And Research Hospital, Sakarya, Turkey
2Department Of Pathology, Faculty Of Medicine, Gazi University, Ankara, Turkey
3Department Of Obstetrics And Gynecology, Faculty Of Medicine, Gazi University, Ankara, Turkey

Objective: The cause of implantation defects in patients with recurrent implantation failure (RIF) and recurrent pregnancy loss (RPL) has not been clearly established. We aimed to evaluate the immunohistochemical changes in HOXA-11, β1 integrin, FAK, CD44, and ECM1 molecules during the receptive endometrial period in patients with RIF and RPL.
Materials and Methods: This study was retrospectively conducted in a university hospital. After the exclusion of cases with pathology that may cause a change in the level of receptors in the endometrium, biopsies performed during the receptive period were selected, and the patients were categorized into RPL (n=15), RIF (n=16), control (n=16) groups. All preparations were immunohistochemically stained for HOXA11, β1 integrin, FAK, CD44, ECM1.
Results: HOXA-11 and β1 Integrin expression changes were similar between the RIF, and control groups. However, FAK expression was significantly increased in the RIF group (p<0.01). Additionally, ECM1 and CD44 expressions were significantly decreased in the RIF group compared to the control group (p<0.01). There was no significant difference in the endometrial staining of HOXA-11, FAK, and ECM1 in patients with a history of RPL. However, β1 Integrin and CD44 levels were found to be significantly decreased in the RPL group than in the control group (p<0.05).
Conclusion: Implantation is a complex process, and altered adhesion mechanisms involved in endometrial receptivity might be related to defective implantation in patients with RIF and RPL. Among the adhesion molecules, expression of CD44, β1 integrin, FAK and ECM1 molecules vary in inappropriate implantation compared to the normal population.

Keywords: adhesion molecules, implantation, endometrial receptivity, recurrent implantation failure, recurrent pregnancy loss


Tekrarlayan Gebelik Kaybı ve Tekrarlayan İmplantasyon Başarısızlığında Endometrial Reseptivitenin Değerlendirilmesi

Sultan Canan1, Mehmet Arda Inan2, Ahmet Erdem3, Erhan Demirdağ3, Mualla İlknur Gündüz2, Özlem Erdem2, Mehmet Erdem3
1Sakarya Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Kadın Hastalıkları Ve Doğum Kliniği, Sakarya, Türkiye
2Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Patoloji Anabilim Dalı, Ankara, Türkiye
3Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları Ve Doğum Anabilim Dalı, Ankara, Türkiye

Amaç: Tekrarlayan implantasyon başarısızlığı (RIF) ve tekrarlayan gebelik kaybı (RPL) olan hastalarda implantasyon başarısızlığının nedeni net olarak belirlenememiştir. Bu çalışmada, RIF ve RPL hastalarında, endometriumun reseptif döneminde, HOXA-11, β1 integrin, FAK, CD44 ve ECM1 moleküllerinin immünohistokimyasal değişikliklerini değerlendirmeyi amaçladık.
Gereç ve Yöntem: Bu çalışma bir üniversite hastanesinde retrospektif olarak yapıldı. Endometriumda, reseptör seviyesinde değişikliğe neden olabilecek patolojisi olan olgular dışlandıktan sonra, endometriumun reseptif döneminde yapılan biyopsiler seçildi. Hastalar RPL (n=15), RIF (n=16), ve kontrol (n=16) grupları olarak 3 gruba ayrıldı. Tüm preparatlar HOXA11, β1 integrin, FAK, CD44 ve ECM1 için immünohistokimyasal olarak boyandı. Boyanma özellikleri değerlendirildi.
Bulgular: HOXA-11 ve β1 integrin ekspresyon değişiklikleri, RIF ve kontrol grupları arasında benzerdi. Ancak RIF grubunda FAK ekspresyonu anlamlı düzeyde artmıştı (p<0,01). Ayrıca RIF grubunda ECM1 ve CD44 ekspresyonlarının kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde azaldığı görüldü (p<0,01). RPL öyküsü olan hastalarda HOXA-11, FAK ve ECM1'in endometriyal boyanmasında anlamlı fark yoktu. Ancak RPL grubunda β1 integrin ve CD44 düzeylerinin kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde düşük olduğu belirlendi (p<0,05).
Sonuç: İmplantasyon karmaşık bir süreçtir ve endometrial reseptivitede rol oynayan adezyon mekanizmalarındaki değişimler, RIF ve RPL'li hastalarda defektif implantasyonla ilişkili olabilir. Adezyon molekülleri arasında CD44, β1 integrin, FAK ve ECM1 moleküllerinin ekspresyonu, defektif implantasyon durumunda, normal popülasyona göre değişkenlik gösterir.

Anahtar Kelimeler: adezyon molekülleri, implantasyon, endometrial reseptivite, tekrarlayan implantasyon başarısızlığı, tekrarlayan gebelik kaybı


Sultan Canan, Mehmet Arda Inan, Ahmet Erdem, Erhan Demirdağ, Mualla İlknur Gündüz, Özlem Erdem, Mehmet Erdem. Evaluation of Endometrial Receptivity in Recurrent Pregnancy Loss & Recurrent Implantation Failure. . 2024; 21(1): 22-27

Corresponding Author: Sultan Canan, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar