. 2024; 21(1): 51-56

A Global Study on Knowledge and Perception of HPV and HPV Vaccination Among Young Obstetricians & Gynecologists

Elif Goknur Topcu1, Akaninyene Eseme Ubom2, Priyankur Roy3, Francisco Ruiloba4
1Assisted Reproductive Technologies Unit, Acibadem Maslak Hospital, Istanbul, Turkey
2Department of Obstetrics, Gynecology, and Perinatology, Obafemi Awolowo University Teaching Hospitals Complex, Ile-Ife, Osun State, Nigeria.
3Department of Obstetrics and Gynecology, Roy’s Multispecialty Hospital, Siliguri, India
4Department of Obstetrics and Gynecology, Instituto Nacional de Perinatologia, Mexico City, Mexico

Objective
Our goal is to research the understanding of Human papillomavirus and its vaccination among obstetrics and gynecology trainees and young specialists worldwide.
Methods
This cross-sectional study was conducted through an online survey consisting of 28 questions, by the World Association of Trainees in Obstetrics and Gynecology (WATOG) between February and August 2023. Questionnaire collected demographic data of the study participants, assessed the respondents’ knowledge and perception of HPV, HPV vaccines and vaccine dosing schedule.
Results
205 Ob/Gyn trainees and young Ob/Gyns from 52 countries completed the survey. The majority of respondents were trainees (158, 77.1%). Most trainees and young Ob/Gyns learned about HPV for the first time during medical school (149, 72.6%). Almost all (204, 99.5%) the Ob/Gyns responded that HPV was sexually transmitted. More than one-half of the respondents had not received HPV vaccination (110, 53.7%). The vaccine was recommended for respondents mostly by their Ob/Gyn senior colleagues (110, 53.7%). Most of the respondents knew how to manage HPV positive patients (179, 87.3%).
Conclusion
This study suggests that even though the knowledge on HPV and its vaccination is satisfactory amongst trainees and young Ob Gyns, HPV vaccination remains deficient. There is a need to understand, educate and address the potential problem lying underneath.

Keywords: human papillomavirus, vaccination, obstetrics, gynecology, residency


Uluslararası Kadın Hastalıkları ve Doğum Asistan Hekimleri ile Genç Uzmanlarının HPV ve HPV Aşısı Hakkındaki Bilgisi ve Algısı

Elif Goknur Topcu1, Akaninyene Eseme Ubom2, Priyankur Roy3, Francisco Ruiloba4
1Tüp Bebek Merkezi, Acıbadem Maslak Hastanesi, İstanbul, Türkiye
2Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı, Obafemi Awolowo Üniversitesi Eğitim Hastaneleri Kompleksi, Ile-Ife, Osun, Nijer
3Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı, Roy's Multispecialty Hastanesi, Siliguri, Hindistan
4Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı, Ulusal Perinatoloji Enstitüsü, Mexico City, Meksika

Amaç
Amacımız, dünya çapında kadın hastalıkları ve doğum asistan hekimleri ve genç uzmanları arasında İnsan Papilloma Virüsü (HPV) ve aşılama bilgisi ve anlayışını araştırmaktır.
Gereç ve Yöntemler
Bu kesitsel çalışma, Dünya Kadın Hastalıkları ve Doğum Asistanları ve Genç Uzmanları Birliği (WATOG) tarafından Şubat 2023 ve Ağustos 2023 tarihleri arasında 28 sorudan oluşan bir anket aracılığıyla gerçekleştirildi. Anket ile çalışma katılımcılarının demografik verileri, HPV ve HPV aşılarına dair bilgileri ve anlayışları elde edildi.
Bulgular
Anketi 52 ülkeden 205 kadın hastalıkları ve doğum asistanı ve genç uzmanı tamamladı. Ankete katılanların çoğunluğunu asistan hekimler oluşturdu (158, %77,1). Asistan ve genç uzman hekimlerin büyük bir kısmı HPV'yi ilk kez tıp fakültesi sırasında öğrenmiş (149, %72,6). Katılımcıların neredeyse tamamı (204, %99,5) HPV'nin cinsel yolla bulaştığını yanıtladı. Ankete katılanların yarısından fazlası HPV aşısı yaptırmadığını belirtti (110, %53,7). Aşı, katılımcılara çoğunlukla kıdemli meslektaşları tarafından önerilmiş (110, %53,7). Ankete katılanların çoğu HPV pozitif hastaların nasıl yönetileceğini bildiğini belirtti (179, %87,3).
Sonuç
Bu çalışma, kadın hastalıkları ve doğum asistan hekimleri ve genç uzmanları arasında HPV ve HPV aşısı hakkındaki bilgilerinin tatmin edici olmasına rağmen, HPV’ye karşı aşılanma miktarının hala yetersiz olduğunu göstermektedir. Altında yatan potansiyel sorunu anlamaya ve çözmeye ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler: human papillomavirüsü, HPV aşıları, kadın hastalıkları ve doğum bölümü, tıp asistanlığı


Elif Goknur Topcu, Akaninyene Eseme Ubom, Priyankur Roy, Francisco Ruiloba. A Global Study on Knowledge and Perception of HPV and HPV Vaccination Among Young Obstetricians & Gynecologists. . 2024; 21(1): 51-56

Corresponding Author: Elif Goknur Topcu, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar