. 2015; 12(1): 0-0

Predictor factors for latency period in viable pregnancies complicated by preterm premature rupture of the membranes

Cihan Çetin1, Selim Büyükkurt1, Ercan Cömert1, Ferda Özlü2, Nilgün Bahar2, Cansun Demir1
1Department Of Obstetrics And Gynecology, Perinatology Unit, University Of Cukurova, Adana, Turkey
2Department Of Pediatrics, Neonatology Unit, University Of Cukurova, Adana, Turkey

Objective: In this study we aimed to evaluate some laboratory and clinical factors in the prediction of latency period for pregnant patients complicated with preterm premature rupture of the membranes.
Materials and Methods: 65 pregnant patients between 24 and 34 weeks of gestation,who were admitted to University of Cukurova School of Medicine Hospital with the diagnosis of PPROM between 1-1-2013 and 31-12-2013 were included in this study. Serum CRP, procalcitonin, sedimentation rate, leucocyte count and cervical length(measured with transvaginal ultrasound) of patients were analyzed for the correlation with the latency period.
Results: None of the parameters were found to be correlated with the latency period. However, patients with cervical length <25mm were found to have shorter duration of latency.
Conclusion: Although preterm premature rupture of the membranes is thought to be an either infection based disease or a disease increasing the risk of infectious complications, major infection markers are not found to be helpful criteria for the prediction of latency period. These patients if together with cervical length <25mm, can be expected to deliver earlier and therefore can be referred to a tertiary center earlier.

Keywords: Cervical Length Measurement, Fetal Membranes, Premature Rupture; Infant, Premature, Diseases; Premature Birth; Pregnancy Complications, Infectious


Preterm prematür membran rüptürü ile komplike viabl gebeliklerde latens süresini öngörü faktörleri

Cihan Çetin1, Selim Büyükkurt1, Ercan Cömert1, Ferda Özlü2, Nilgün Bahar2, Cansun Demir1
1Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları Ve Doğum Abd, Perinatoloji Bd, Adana
2Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Abd, Neonatoloji Bd, Adana

Amaç: Bu çalışmada, preterm prematür membran rüptürü ile komplike gebelerde latens süresini öngörmede etkili olabilecek bazı klinik ve laboratuvar parametrelerini değerlendirmeyi amaçladık.
Gereç ve Yöntemler: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne 1-1-2013 ve 31-12-2013 tarihleri arasında PEMR tanısı ile yatırılan 24-34 gebelik haftaları arasındaki 65 gebe hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların serum CRP, prokalsitonin, sedimentasyon hızı, lökosit sayısı ve servikal uzunluğu(transvaginal ultrasonla ölçülmüştür) latens süresi ile korelasyon açısından değerlendirilmiştir.
Bulgular: Parametrelerin hiçbiri latens süresi ile korele olarak bulunmamıştır. Fakat, servikal uzunluğu <25mm olan hastaların latens süresinin daha kısa olduğu bulunmuştur.
Sonuç: Preterm prematür membrane rüptürü her ne kadar infeksiyöz temelli veya infeksiyöz komplikasyonlara açık bir hastalık olsa da, major infeksiyöz belirteçler latens süresini öngörmede faydalı olmamaktadır. Bu hastaların, eğer servikal uzunlukları <25mm ise daha erken doğum yapacakları beklenebilir ve tersiyer bir merkeze daha erken refere edilebilirler.

Anahtar Kelimeler: Servikal uzunluk ölçümü, Fetal zarların prematür rüptürü; Yenidoğan, Prematüre, Hastalıkları; Prematür Doğum; Gebeliğin komplikasyonları, İnfeksiyöz


Cihan Çetin, Selim Büyükkurt, Ercan Cömert, Ferda Özlü, Nilgün Bahar, Cansun Demir. Predictor factors for latency period in viable pregnancies complicated by preterm premature rupture of the membranes. . 2015; 12(1): 0-0

Corresponding Author: Cihan Çetin, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar