. 2005; 2(4): 290-294

Relationship of Nuchal Translucency and Nuchal fold Thickness with Maternal and Gestational Ages in Pregnancies with Normal Karyotype

Mekin Sezik1, Okan Özkaya1, Murat Boylu2, Hakan Kaya1
1Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hast. Ve Doğum Anabilim Dalı, Isparta, Turkey
2Isparta Asker Hastanesi, Isparta, Turkey

OBJECTIVES: To evaluate the relationship between nuchal translucency (NT), nuchal fold thickness (NFT), gestational age, and maternal age in fetuses with normal karyotype determined by amniocentesis or subsequent healthy infant. METHODS: NT and NFT had been routinely measured in our clinic during 54 pregnancies with normal karyotype documented either by amniocentesis or the birth of on healthy infant. NT and NFT measurements at various gestational and maternal ages were compared using student’s t – test. RESULTS: NT measurements increased with advancing gestational age. Increase in NT values between 11 and 12 – 13 and between 12 and 13 weeks’ gestation were statistically significant (p=0.09, p=0.002, and p=0.008, respectively). Both NT and NFT tended to decrease with increasing maternal age. CONCLUSION: Although NT ≥ 3 mm and NFT ≥ 6 mm are generally considered abnormal, gestational and maternal age have effects on these cut-off values. Different cut-off values for NT and NFT might be considered for different maternal age groups. Largescale investigations are needed to evaluate these cut-off values.

Keywords: gestational age, maternal age, nuchal folds thickness, nuchal translucency


NORMAL KARYOTİPTE NUKAL SAYDAMLIK VE ENSE DERİSİ KALINLIĞI’NIN ANNE YAŞI VE GESTASYONEL YAŞ İLE DEĞİŞİMİ

Mekin Sezik1, Okan Özkaya1, Murat Boylu2, Hakan Kaya1
1Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hast. Ve Doğum Anabilim Dalı, Isparta, Türkiye
2Isparta Asker Hastanesi, Isparta, Türkiye

AMAÇ: Sağlıklı fetus doğurmuş veya amniosentez sonucu normal karyotipli fetus sahibi olan gebelerdeki nukal saydamlık (NT) ve ense derisi kalınlığı (EDK) ölçümlerini değerlendirmek ve NT’nin anne yaşı ve gestasyonel yaş ile, EDK’nın anne yaşı ile olan değişimlerini belirlemektir. YÖNTEM: Kadın Hastalıkları ve Doğum polikliniğinde takip edilen sağlıklı fetus doğurmuş veya amniosentez sonucu normal karyotipli fetus sahibi olan 54 gebeye rutin gebelik takipleri esnasında NT ve EDK ölçümleri yapıldı. Gestasyonel haftalar arasında NT farkı, anne yaşları arasında NT ve EDK ölçümü farkları Student-t test kullanılarak araştırıldı. BULGULAR: Gebelikte NT ölçümleri gebelik haftalarına göre ayrı ayrı değerlendirildiğinde, gebelik haftası arttıkça NT değerinin arttığı saptandı. On birinci hafta ile 12 ve 13. hafta, 12. hafta ile 13. gestasyonel hafta arasındaki NT artışları istatistiksel olarak anlamlıydı (sırasıyla; p= 0.09, p= 0.002, p= 0.008). Yaş gruplarındaki dağılıma göre NT ve EDK ölçümleri değerlendirildiğinde, NT ve EDK’nın her ikisinin de anne yaşı arttıkça istatistiksel olarak anlamlı olmasa da azaldıkları bulundu.
SONUÇ: Literatür çalışmalarında genellikle NT için ≥ 3mm, EDK için ≥ 6mm sınır değer olarak verilse de, gestasyonel yaş ve anne yaşı ile bu değerler değişiklik gösterebilmektedir. Farklı anne yaşlarında, NT ve EDK için farklı sınır değerler söz konusu olabilir. Bu değerlerin belirlenmesi amacıyla, geniş serili çalışmalara ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler: anne yaşı, ense derisi kalınlığı, gestasyonel yaş, nukal saydamlık


Mekin Sezik, Okan Özkaya, Murat Boylu, Hakan Kaya. Relationship of Nuchal Translucency and Nuchal fold Thickness with Maternal and Gestational Ages in Pregnancies with Normal Karyotype. . 2005; 2(4): 290-294

Corresponding Author: Mekin Sezik, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar