. 2015; 12(3): 0-0

Diagnosis and Treatment of Iron Deficiency Anemia during Pregnancy and the Postpartum Period: Iron Deficiency Anemia Working Group Consensus Report

Olus Api1, Christian Breyman2, Mustafa Çetiner3, Cansun Demir4, Tevfik Ecder5
1Yeditepe University Hospital, Department Of Gynecology And Obstetrics, Istanbul, Turkey
2University Hospital Zurich, Feto Maternal Hematology Unit, Zurich, Switzerland
3Koç University, School Of Medicine, American Hospital, Department Of Hematology, Istanbul, Turkey
4Çukurova University, School Of Medicine, Department Of Gynecology And Obstetrics, Adana, Turkey
5Istanbul Bilim University, School Of Medicine, Department Of Internal Medicine, Division Of Nephrology, Istanbul, Turkey

Objective:
According to the World Health Organization (WHO), anemia is the most common disease, affecting >1.5 billion people worldwide. Furthermore, iron deficiency anemia (IDA) accounts for 50% of cases of anemia worldwide. IDA is common during pregnancy and the postpartum period, and can lead to serious maternal and fetal complications. The aim of this report was to present the experiences of a multidisciplinary expert group, and to establish reference guidelines for the optimal diagnosis and treatment of IDA during pregnancy and the postpartum period.
Materials and Methods:
Studies and guidelines on the diagnosis and treatment of IDA published in Turkish and international journals were reviewed. Conclusive recommendations were made by an expert panel aiming for a scientific consensus.
Results:
Measurement of serum ferritin has the highest sensitivity and specificity for diagnosis of IDA unless an inflammatory condition is present concurrently. The lower threshold value for hemoglobin (Hb) in pregnant women is <11 g/dL during the 1st and 3rd trimesters, and <10.5 g/dL during the 2nd trimester. In postpartum period a Hb concentration <10 g/dL indicates clinically significant anemia.
Oral iron therapy is given as the first-line treatment for IDA. Although current data are limited, intravenous (IV) iron therapy is an alternative therapeutic option in patients that do not respond to oral iron therapy, have adverse reactions, do not comply with oral iron treatment, have a very low Hb concentration, and require rapid iron repletion.
Conclusions:
IV iron preparations can be safely used for the treatment of IDA during pregnancy and the postpartum period, and are more beneficial than oral iron preparations in some specific indications.

Keywords: Iron deficiency anemia, pregnancy; postpartum period; intravenous iron therapy


Gebelikte ve Postpartum Dönemde Demir Eksikliği Anemisi Tanı ve Tedavisi: Demir Eksikliği Anemisi Çalışma Grubu Ortak Görüş Raporu

Olus Api1, Christian Breyman2, Mustafa Çetiner3, Cansun Demir4, Tevfik Ecder5
1Yeditepe Universitesi, Kadın Doğum AD, İstanbul, Türkiye
2Zurih Üniversite Hastanesi, Feto Maternal Hematoloji Ünitesi, Zurih, İsviçre
3Koç Universitesi Tıp Fakültesi, Amerikan Hastanesi, Hematoloji BD, İstanbul, Türkiye
4Çukurova Universitesi, Kadın Doğum AD, Adana, Türkiye
5İstanbul Bilim Universitesi, İç Hastalıkları AD, İstanbul, Türkiye

Amaç:
Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) araştırmasına göre anemi tüm dünyada 1,5 milyardan fazla kişiyi etkileyen en yaygın hastalıktır. Tüm dünyadaki anemi oranının yarısını demir eksikliği anemisi (DEA) oluşturmaktadır. Gebelikte ve postpartum dönemde DEA sık görülür ve ciddi maternal ve fetal komplikasyonlara yol açabilir. Bu çalışmanın amacı, bir multidisipliner uzman grubunun deneyimlerini paylaşmak ve gebelikteki ve postpartum dönemdeki demir eksikliği anemisine dair optimal tanı ve tedavi yaklaşımları için bir referans oluşturmaktır.
Materyal ve Metot:
DEA tanı ve tedavisi ile ilgili ulusal ve uluslar arası dergilerde yayınlanmış çalışmalar ve kılavuzlar gözden geçirildi. Uzman paneli tarafından konsensus yöntemi kullanılarak sonuç mahiyetinde öneriler oluşturuldu.
Bulgular:
Eş zamanlı inflamatuvar bir durum olmadıkça, DEA tanısı için en yüksek duyarlılığa ve özgüllüğe sahip test serum ferritin ölçümüdür. Gebelikte en düşük hemoglobin (Hb) eşik değeri 1. ve 3. trimester boyunca <11 gr/dl, 2. trimester boyunca <10,5gr/dl’dir. Postpartum dönemde Hb değerinin 10 gr/dl’nin altına inmesi ciddi anemiye işaret eder.
Oral demir tedavisi DEA’da birinci basamak tedavi olarak verilir. Her ne kadar veriler şimdilik sınırlı olsa da; oral tedavi yanıtsızlığı, yan etkilerin varlığı, tedaviye uyum sorunu, çok düşük hemoglobin değerleri ve hızlı demir replasmanına ihtiyaç duyulması gibi durumlarda intravenöz (iv) demir tedavisi tercih edilebilecek bir alternatiftir.

Sonuç:
Gebelikte ve postpartum dönemde görülen DEA tedavisinde iv demir preparatları güvenle kullanılabilirler ve bazı spesifik endikasyonlarda oral preparatlardan daha yararlıdırlar.

Anahtar Kelimeler: Demir eksikliği anemisi, gebelik, postpartum dönem, intravenöz demir tedavisi


Olus Api, Christian Breyman, Mustafa Çetiner, Cansun Demir, Tevfik Ecder. Diagnosis and Treatment of Iron Deficiency Anemia during Pregnancy and the Postpartum Period: Iron Deficiency Anemia Working Group Consensus Report. . 2015; 12(3): 0-0

Corresponding Author: Olus Api, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar