. 2015; 2(3): 174-186 | DOI: 10.5505/tjob.2015.20592  

Medical Ethics arguments should be concordant with scientific knowledge and certain values

M. Murat Civaner
Uludag University School Of Medicine, Department Of History Of Medicine And Medical Ethics

This article exemplifies the main problems of the arguments in the field of medical ethics, such as being relative, invalid, unsound and/or using personal values, and emphasizes that those kind of problems might have a negative impact on human life and health. It is justified that factual premises of arguments should be concordant with scientific knowledge, while their value-based premises should use the values and rights derived from the meaning of health for individual and society, the concept of self-realization, the purpose of medicine, take into consideration the effects of all determinants of health including health policies on ethical problems, caring for human dignity and personality, and adopt a justice position which defends rationing of resources according to need. In the article, it is claimed that the approaches that do not take into consideration scientific knowledge and do not embrace the values mentioned cannot be helpful to define the moral good in medicine; on the contrary they are risky for human life and health, and therefore they should be left aside.

Keywords: Medical Ethics, Bioethics, Ethical theory; Argument; Ethical analysis


Tıp Etiği argümanları bilimsel bilgi ve belli değerlerle uyumlu olmalı

M. Murat Civaner
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıp Tarihi Ve Etik Ad, Bursa

Bu yazıda, Tıp Etiği alanında ileri sürülen argümanların göreci olma, kişisel değerlerle gerekçelendirilme, iç-tutarsız olma ve sağlam olmama gibi bazı temel sorunlara sahip olduğundan örnekleriyle söz edilmekte, bu sorunların insan yaşamı ve sağlığı açısından önemli sonuçlara yol açabileceği saptanmaktadır. Sözü edilen sorunlar karşısında, Tıp Etiği argümanlarının bilgisel öncüllerinin bilimsel bilgiyle uyumlu, değersel öncüllerinin ise sağlığın insan ve toplum için anlamından, kendini gerçekleştirme kavramından, tıbbın var oluş amacından kaynak alan hak ve değerleri kullanmak, sağlık politikaları da içinde olmak üzere sağlığın her belirleyeninin etik sorunları üzerindeki etkisini dikkate almak, insanın kişiliğini ve onurunu gözetmek ve kaynakların gereksinime göre dağıtılmasını savunan bir adalet anlayışını sahiplenmek durumunda olduğu gerekçelendirilmektedir. Yazıda, ilgili bilimsel bilgileri dikkate almayan, söz konusu değerleri sahiplenmeyen yaklaşımların ahlaki iyi’yi bulmaya yardımcı olamayacakları, aksine insanların yaşam ve sağlıkları için risk oluşturdukları, dolayısıyla da terk edilmeleri gerektiği ileri sürülmektedir.

Anahtar Kelimeler: Tıp Etiği, Biyoetik, Etik kuramı; Argüman; Etik analizi


M. Murat Civaner. Medical Ethics arguments should be concordant with scientific knowledge and certain values. . 2015; 2(3): 174-186

Corresponding Author: M. Murat Civaner, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar