J Behcet Uz Child Hosp. 2015; 2(3): 202-212 | DOI: 10.5505/tjob.2015.03164  

Engineering ethics education in Turkey

Cemal Taluğ1, Hilal Kanber2, Neyyire Yasemin Yalım2
1Ankara University Faculty Of Agriculture
2Ankara University School Of Medicine

Engineers serve as creators, planners, designers and practitioners in the main areas of our social and economic life. Engineers’ effective interventions in the human life inevitably raise value problems, ethical conducts and moral relationships. Facing many problems such as global warming, rapid urbanization, increasing inequality in income distribution, persistence of hunger and poverty, depleted natural resources and violence, humanity turns to engineers for solutions. All of these issues are value-laden; hence we are convinced that the engineers, being expected to solve them, have to be well-equipped in ethical reflection and decision-making.
In this article the history of engineering education has been sketched out, the determination process and development of the principles of engineering as a profession is mentioned; then the route taken for inserting ethics education in the undergraduate engineering curriculum will be summarized. Later on, the content of such education will be discussed and some suggestions are made.
Recently, ethics has become a particularly emphasized subject in the curriculum of engineering education in our country. Professional chambers and accreditation processes have crucial impact in this development.
As the ethics education being given in engineering programs evaluated contextually; the following features call attention: (a) it is more suitable for developing uniform attitudes rather than critical thinking, (b) too homogeneous to sufficiently take different value problems of various engineering fields into account, (c) lack of ethics education during the graduate level except research and publication ethics, and (d) lack of sufficient research on the necessity, effectiveness and usefulness of ethics education.
Our major recommendation is to establish academic structures dealing especially with ethical issues at the engineering faculties. Another suggestion is developing educational materials that depend on local experiences and case studies.

Keywords: Engineering education, engineering ethics, engineering ethics education


Türkiye'de mühendislikte etik eğitimi

Cemal Taluğ1, Hilal Kanber2, Neyyire Yasemin Yalım2
1Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi
2Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi

Mühendisler toplumsal ve ekonomik yaşamımızın başlıca alanlarında yaratıcı, planlayıcı, tasarımcı ve uygulayıcı olarak hizmet vermektedirler. Mühendisin, insan yaşamına bu etkin müdahalesi kaçınılmaz olarak değer sorunlarını, etik eylemleri ve etik ilişkileri ortaya çıkarır. Günümüzde insanlık küresel ısınma, hızlı kentleşme, gelir dağılımındaki artan eşitsizlikler, yoksulluk ve açlığın engellenememesi, tükenen doğal kaynaklar, artan şiddet gibi pek çok sorunla karşı karşıyadır. Bu sorunların çözümünde mühendislerden önemli katkılar beklenmektedir. Değersel boyutları son derece belirleyici olan bu sorunlara çözüm üretmesi beklenen mühendislerin, etik konusunda yeterli donanıma sahip olmasının gereğine inanıyoruz.
Bu makalede, Türkiye’deki mühendislik eğitiminin tarihine kısaca değinildikten sonra, ülkemizde mühendislik meslek ilkelerinin belirlenip geliştirilmesi ve etik eğitiminin de ilk mühendislik lisans eğitim programlarına eklenmesinde alınan yol değerlendirilmiştir. Daha sonra söz konusu eğitimin içeriği tartışılmış ve bazı önerilerde bulunulmuştur.
Bugün ülkemizde etik konusu mühendislik eğitiminde önemle üzerinde durulan bir müfredat öğesi konumuna gelmiştir. Bunda meslek odalarının ve akreditasyon süreçlerinin önemli katkısı olmuştur.
Mühendislik programlarında etik eğitimi içerik açısından değerlendirildiğinde; eleştirel düşünceyi geliştirmek yerine, birörnek davranış biçimleri geliştirmeye daha uygun oluşu, eğitim içeriklerinin farklı mühendislik alanlarının farklı değersel sorunlarını yeterince dikkate almayacak kadar homojen olması, uzmanlaşma aşamasında araştırma ve yayın etiği dışında bir etik eğitimi yapılmaması, etik eğitiminin gerekliliği, etkililiği ve yararlılığı konusunda yeterli sayı ve içerikte araştırma bulunmaması konuları dikkat çekmektedir.
Mühendislik fakültelerinde sürdürülmekte olan etik eğitiminin geliştirilmesi için bu fakültelerde etik konusuyla özel olarak ilgilenen akademik bir yapılanmanın oluşturulması yararlı olacaktır. Söz konusu derslerde kullanılmak üzere, yerel nitelikleri de içeren eğitim materyallerinin geliştirilmesi de bir diğer öneri olarak sunulmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Mühendislik eğitimi, mühendislik etiği, mühendislikte etik eğitimi


Cemal Taluğ, Hilal Kanber, Neyyire Yasemin Yalım. Engineering ethics education in Turkey. J Behcet Uz Child Hosp. 2015; 2(3): 202-212

Corresponding Author: Cemal Taluğ, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
PubMed
Google Scholar