Ağrı. 2022; 52(1): 45-49

Clinical Features of Untreated Type 2 Macular Telangiectasia and Efficacy of Anti-vascular Endothelial Growth Factor Therapy in Macular Neovascularization

Müge Çoban Karataş1, Gursel Yilmaz2, aslıhan yüce sezen2, Çağla Sarıtürk3
1Ömer Halisdemir Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Niğde, Türkiye
2Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Ankara, Türkiye
3Başkent Üniversitesi Adana Klinik ve Araştırma Merkezi, Biyoistatistik Bölümü, Adana, Türkiye

Objective: To compare the best corrected visual acuity (BCVA), central macular thickness (CMT) and central choroidal thikness (CCT) of Mactel 2 and control group and to evaluate the efficacy of intravitreal anti-vascular endothelial growth factor (anti-VEGF) treatment in Mactel 2 patients with macular neovascularization (MNV).
Materials and Methods: A retrospective chart review of consecutive patients with Mactel 2 underwent a full ophthalmologic examination including BCVA and dilated fundus examination with slit-lamp biomicroscopy, flourescein angiography and optical coherence tomography imaging at baseline and follow-up visits. Best corrected visual acuity, CMT and CCT were compared between all identified patients (n=26) and control group (n=30). A subgroup analysis was performed among eyes with MNV (n= 7) before and after treatment.
Results: Central macular thickness and CCT were statistically significantly lower in the Mactel 2 group comparing to control group. Fourty one treatment-naive eyes without MNV proliferation haven’t presented any statistically significant change in BCVA, CMT and CCT during follow up. Eight eyes of 7 Mactel 2 patients developed MNV during follow up. All of the patients were treated with intravitreal anti-VEGF.
Conclusion: It is important to strictly follow up Mactel 2 patients for MNV development. We prefer to follow patients who haven’t developed MNV to prevent from adverse effects. Patients with proliferative Mactel 2 with decreasing visual function may benefit from intravitreal anti-VEGF treatment.

Keywords: Macular telangiectasia, macular neovascularization, anti-VEGF treatment


Tip 2 Maküler Telenjiektazinin Klinik Özellikleri ve Maküler Neovaskülarizasyonda Anti-vasküler Endotelyal Büyüme Faktörü Tedavisinin Etkinliği

Müge Çoban Karataş1, Gursel Yilmaz2, aslıhan yüce sezen2, Çağla Sarıtürk3
1Ömer Halisdemir University School of Medicine, Department of Ophthalmology, Niğde, Turkey
2Baskent University School of Medicine, Department of Ophthalmology, Ankara, Turkey
3Baskent University Adana Clinic and Research Center, Division of Biostatistics, Adana, Turkey

Amaç: Mactel 2 ve kontrol grubunun en iyi düzeltilmiş görme keskinliği (EİDGK), santral maküler kalınlık (SMK) ve santral koroidal kalınlık (SKK) karşılaştırması ve maküler neovasküler (MNV) membranlı Mactel 2 hastalarında intravitreal anti-vasküler endotelyal büyüme faktörünün (anti-VEGF) tedavi etkinliğinin değerlendirilmesi.
Gereç ve Yöntemler: Mactel 2'li ardışık hastaların retrospektif bir çizelgesi incelenerek, başlangıçta ve takip ziyaretlerinde EİDGK dahil tam bir oftalmolojik muayene,yarıklı lamba biyomikroskopi, florescein anjiyografi ve optik koherens tomografi ile dilate fundus muayenesine tabi tutuldu. En iyi düzeltilmiş görme keskinliği, SMK ve SKK, tanımlanan tüm hastalar (n = 26) ve kontrol grubu (n = 30) arasında karşılaştırıldı. MNV membranlı (n = 7) gözlerde tedaviden önce ve sonra bir alt grup analizi yapıldı.
Bulgular: Merkezi maküla kalınlığı ve SKK, kontrol grubuna göre Mactel 2 grubunda istatistiksel olarak anlamlı derecede düşüktü. MNV proliferasyonu olmayan tedavi görmemiş 41 gözde, takip sırasında EİDGK, SMK ve SKK'da istatistiksel olarak anlamlı bir değişiklik görülmedi. Takip sırasında 7 Mactel 2 hastasının sekiz gözünde MNV gelişti. Tüm hastalar intravitreal anti-VEGF ile tedavi edildi.
Sonuç: Mactel 2 hastalarının MNV gelişimi için sıkı bir şekilde takip edilmesi önemlidir. Olumsuz etkilerden korunmak için MNV geliştirmemiş hastaları takip etmeyi tercih ederiz. Azalan görme fonksiyonu olan proliferatif Mactel 2 hastaları intravitreal anti-VEGF tedavisinden fayda görebilir.

Anahtar Kelimeler: Maküler telenjiektazi, maküler neovaskülarizasyon, anti-VEGF tedavisi


Müge Çoban Karataş, Gursel Yilmaz, aslıhan yüce sezen, Çağla Sarıtürk. Clinical Features of Untreated Type 2 Macular Telangiectasia and Efficacy of Anti-vascular Endothelial Growth Factor Therapy in Macular Neovascularization. Ağrı. 2022; 52(1): 45-49

Corresponding Author: Müge Çoban Karataş, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
PubMed
Google Scholar