. 2021; 51(4): 231-242

Use of Immunomodulatory Agents in Ophthalmology and COVID-19

Mehmet Fatih Kağan Değirmenci1, F. Nilüfer Yalçındağ2, İlknur Tugal-tutkun3
1Çankırı State Hospital, Department of Ophthalmology, Çankırı, Turkey
2Ankara University Faculty of Medicine, Department of Ophthalmology, Ankara, Turkey
3İstanbul University Faculty of Medicine, Department of Ophthalmology, İstanbul, Turkey

Immunomodulatory agents are often used in the systemic treatment of non-infectious uveitis. These drugs consist of corticosteroids, conventional immunosuppressives and biological agents. As it is known that they suppress the immune system, the most important concern is the increased risk of infection due to immunomodulatory therapy (IMT). World Health Organization declared COVID-19 disease as pandemic on 11 March 2020. Although severe acute respiratory distress syndrome secondary to SARS-CoV-2 may develop in all people, patients who receive IMT may be at higher risk in terms of both the transmission of the infection and the more severe course of the disease. Therefore, guidelines on the management of patients receiving IMT due to uveitis during the pandemic process are needed. In this review, immunomodulatory drugs used in the treatment of uveitis were examined in terms of infectious complications, and the data of patients who received IMT during the COVID-19 pandemic and recommendations for the use of these drugs were discussed. According to the latest information, it is reported that patients who receive IMT may continue their treatment as long as they do not disrupt their regular complete blood count and liver and kidney function tests. Patients diagnosed with COVID-19 disease should be maneged with a multidisciplinary approach.

Keywords: COVID-19, immunomodulatory therapy, immunosuppressive, non-infectious uveitis, SARS-CoV-2


Oftalmolojide İmmünmodülatör Ajanların Kullanımı ve COVID-19

Mehmet Fatih Kağan Değirmenci1, F. Nilüfer Yalçındağ2, İlknur Tugal-tutkun3
1Çankırı Devlet Hastanesi, Göz Hastalıkları Bölümü, Çankırı, Türkiye
2Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Ankara, Türkiye
3İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye

İmmünmodülatör ilaçlar sıklıkla non-enfeksiyöz üveitlerin sistemik tedavisinde kullanılmaktadır. Bu ilaçlar kortikosteroidler, konvansiyonel immünsupresifler ve biyolojik ajanlardan oluşmaktadır. İmmün sistemi baskıladıkları için bilindiği üzere en önemli sorun immünmodülatör tedaviye (İMT) bağlı olarak enfeksiyon riskinin artmasıdır. Dünya Sağlık Örgütü, 11 Mart 2020 tarihinde COVID-19 hastalığını pandemik olarak ilan etmiştir. Tüm insanlarda SARS-CoV-2’ye sekonder şiddetli akut respiratuar distres sendromu gelişebilecek olmasına rağmen İMT alan hastalar hem enfeksiyonun bulaşı hem de hastalığın daha ağır seyretmesi açısından daha fazla risk altında olabilirler. Bu nedenle pandemi sürecinde üveit nedeniyle İMT alan hastaların yönetimi ile ilgili kılavuzlara ihtiyaç vardır. Bu derlemede üveit tedavisinde kullanılan immünmodülatör ilaçlar enfeksiyöz komplikasyonlar açısından incelenmiş ve COVID-19 pandemisi sürecinde İMT uygulanan hastalara ait veriler ve bu ilaçların kullanımı ile ilgili öneriler irdelenmiştir. En son elde edilen bilgiler ışığında, düzenli olarak tam kan sayımı (özellikle beyaz küre sayısı>4000 olmalı) ile karaciğer ve böbrek fonksiyon testlerini aksatmamaları koşuluyla İMT kullanan hastaların tedavilerine devam edebileceği bildirilmektedir. COVID-19 tanısı alan hastaların ise multidisipliner bir yaklaşımla yönetilmesi gerektiği bildirilmektedir.

Anahtar Kelimeler: COVID-19, immünmodülatör tedavi, immünsupresif, non-enfeksiyöz üveit, SARS-CoV-2


Mehmet Fatih Kağan Değirmenci, F. Nilüfer Yalçındağ, İlknur Tugal-tutkun. Use of Immunomodulatory Agents in Ophthalmology and COVID-19. . 2021; 51(4): 231-242

Corresponding Author: Mehmet Fatih Kağan Değirmenci, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar