. 2021; 51(3): 161-168

Aflibercept treatment results and relation with baseline characteristics in cases of newly diagnosed neovascular age-related macular degeneration

Pelin Kıyat, JALE MENTEŞ, Serhad Nalçacı, FILIZ AFRASHI, Mine Baris
Deparment of Ophtalmology, Ege University, İzmir, Turkey

OBJECTIVE: To evaluate functional and anatomical responses obtained from intravitreal (IV) aflibercept (A) treatment in newly diagnosed and untreated neovascular age-related macular degeneration (nvAMD) cases and to investigate baseline lesion characteristics’ effect on anatomical responses.
MATERIALS-METHODS: This prospective, cross-sectional study includes a series of 139 eyes of 133 patients that were diagnosed with active nvAMD without treatment. All eyes were subjected to complete ophthalmological examination, spectral-domain optical coherence tomography and fluorescein angiography, 42 eyes were also subjected to indocyanine green angiography. IV A treatment performed according to ‘treat and extend regimen’ after 3 injections with 4-6 weeks intervals. Anatomical and functional responses evaluated according to the control examination performed 4 weeks after the last injection in the eyes which completed 3rd and 6th IV A injections. The effect of baseline lesion characteristics on IV A treatment results were also investigated.
RESULTS: One hundred and thirty nine eyes included in the study and completed 3rd IV A injection (group 1) and among them 62 eyes completed 6th IV A injecitons showed statistically significant difference in best-corrected visual acuity (BCVA) (p<0.001, p<0.001 respectively). ‘Fully responsive’ rates were 54.6% and 58.0% in group 1 and 2 respectively. In group 1, among baseline characteristics, pigment epithelial detachment (PED) existence and among PED types, serous PED determined as negative initial factors (p=0.043, p=0.005, respectively) however in group 2 no baseline characteristics showed statistically significant difference in terms of anatomical response.
CONCLUSION: In our study, it has been determined that 3 and 6 doses of IV A treatment showed successful anatomical and functional results in eyes with newly-diagnosed and untreated nvAMD. Among baseline characteristics, PED existence and among PED types, serous PED were found to be the factors affecting treatment response negatively.

Keywords: Aflibercept, anti-VEGF, neovascular age-related macular degeneration


Yeni tanı almış neovasküler tip yaşa bağlı maküla dejeneresanslı gözlerde aflibercept tedavisi ile elde edilen sonuçlar ve başlangıç lezyon özellikleri ile ilişkisi

Pelin Kıyat, JALE MENTEŞ, Serhad Nalçacı, FILIZ AFRASHI, Mine Baris
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları Anabilim Dalı, İzmir

AMAÇ: Yeni tanı almış ve daha önce hiç tedavi uygulanmamış neovasküler tip yaşa bağlı maküla dejeneresanslı (nvYBMD) gözlerde intravitreal (İV) aflibercept (A) tedavisi ile elde edilen fonksiyonel ve anatomik sonuçları belirlemek, başlangıç lezyon özelliklerinin tedavi sonuçları üzerine etkisini araştırmak
GEREÇ-YÖNTEM: Bu kesitsel, prospektif klinik çalışmaya aktif nvYBMD tanısı konulan, tedavi almamış 133 hastanın 139 gözü dahil edilmiştir. Gözlerin hepsinde tam oftalmolojik muayene, spektral-domain optik koherens tomografi ve floressein anjiyografi tetkikleri yapılmış olup 42 göze ayrıca indosiyanin yeşili anjiyografi çekilmiştir. İV A tedavisi, 4-6 hafta ara ile ardışık yapılan 3 doz tedaviyi takiben “tedavi et ve uzat” rejimine göre sürdürülmüştür. Üç doz tedaviyi tamamlayan gözler ile bu gözler arasından düzenli takip ve tedavisi yapılarak 6 doz tedaviyi tamamlayan gözlerde, son tedaviden 1 ay sonra yapılan kontrol muayenesindeki anatomik ve fonksiyonel cevaplar kesitsel olarak incelenmiştir. Tedavi sonuçları ile başlangıç lezyon özelliklerinin sonuçlar üzerine olan etkileri analiz edilmiştir.
BULGULAR: Çalışmaya dahil edilen ve 3 doz İV A tedavisi alan 139 göz (grup 1) ile bunlar arasından 6 doz İV A tedaviyi tamamlayabilen 62 gözün (grup 2) tedavi öncesi ortalama EİDGK’lerinin tedavi ile istatistiksel olarak anlamlı artış gösterdiği saptanmıştır (sırasıyla p<0.001, p<0.001). Grup 1 ve 2'de tedaviye “tam cevaplı” göz oranları sırası ile %54.6 ve %58.0 olarak tespit edilmiştir. Grup 1’de başlangıç lezyon özelliklerinden pigment epitel dekolmanı (PED) varlığının yokluğuna göre, seröz PED bulunmasının ise diğer PED tiplerine göre tedavi cevabını daha olumsuz etkilediği (p=0.043, p=0.005) saptanırken grup 2 de başlangıç lezyon özelliklerinden hiçbirisi ile tedavi cevapları arasında istatiksel olarak anlamlı ilişki saptanmamıştır.
SONUÇ: Bu çalışmada yeni tanı almış ve daha önce tedavi uygulanmamış nvYBMD’li gözlerde 3 ve 6 doz İV A tedavisi ile önemli oranlarda başarılı fonksiyonel ve anatomik cevaplar elde edilmesinin yanısıra başlangıç lezyon özelliklerinden PED varlığının ve özellikle seröz PED varlığının tedavi başarısını olumsuz olarak etkileyen faktörler olduğu kanısına varılmıştır.

Anahtar Kelimeler: Aflibercept, anti-VEGF, neovasküler yaşa bağlı maküla dejeneresansı


Pelin Kıyat, JALE MENTEŞ, Serhad Nalçacı, FILIZ AFRASHI, Mine Baris. Aflibercept treatment results and relation with baseline characteristics in cases of newly diagnosed neovascular age-related macular degeneration. . 2021; 51(3): 161-168

Corresponding Author: Pelin Kıyat, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar