. 2021; 51(4): 212-217

The microbiological profile of bicanalicular silicone tubes intubated in external dacryocystorhinostomy

Gökçen Özcan1, Banu Melek Hoşal1, Devran Gerçeker2
1Ankara University, Department Of Ophthalmology
2Ankara University, Department Of Microbiology

Purpose: To identify microbiological growth on bicanalicular silicone tubes intubated in dacryocystorhinostomy (DCR) surgery and to analyze the association of the culture results with surgical outcomes and duration of tube stay.
Methods: A total of 80 lacrimal drainage systems of 68 patients who had external DCR with bicanalicular silicone intubation were included the study. 25 tubes were removed (31.3%) up to 8 weeks after the operation, 28 tubes (35.0%) were removed between 9 to 11 weeks after the operation and the remaining 27 tubes (33.7%) removed 12 weeks or more after the operation.The tubes were transported to Stuart medium and disk diffusion method was used to determine the antibiotic resistance.
Results: Culture positivity was observed for 96.2% of the tubes. Among total 109 isolates, 63 of them were gram positive bacteria (57.8%), 37 of them were gram negative bacteria (34%) and 9 of them were fungi (8.2%). Among the gram positive organisms, S.aureus was the most common isolated bacteria (66.6%), and for the gram negative organisms, Enterobacter spp. was the most common bacteria (29.7%). Penicillin, Clindamycin, Erythromycin and Tetracycline resistances were higher among gram positive pathogens. Cephalothin, Amoxicillin-Clavulanic Acid and Ampicillin resistances were higher among gram negative pathogens.. There was no significant difference in terms of the microbiological profile between three groups of removed tubes. H.influenzae was isolated significantly higher in patient with surgical failure (p=0.04).
Conclusions: Although a variety of agents isolated from extubated bicanalicular silicone tubes, gram positive organisms were more frequent than gram negatives and fungi. S.aureus and Entreobacter were most common gram positive and gram negative isolates. As the tubes remain longer than 12 weeks after surgery, there were more bacterial strains isolated from each tube. There was no correlation between multiple infections and surgical failure. H.influenzae was more common in failed DCR cases.

Keywords: Bicanalicular silicone tube, external dacryocystorhinostomy, microbiology, nasolacrimal duct obstruction


Eksternal dakriyosistorinostomi cerrahisinde intübe edilen bikanaliküler silikon tüplerin mikrobiyolojik profili

Gökçen Özcan1, Banu Melek Hoşal1, Devran Gerçeker2
1Ankara Üniversitesi, Göz Hastalıkları Anabilim Dalı
2Ankara Üniversitesi, Mikrobiyoloji Anabilim Dalı

Giriş ve amaç: Eksternal dakriyosistorinostomi (DSR) sonrası postoperatif dönemde çıkartılan bikanaliküler silikon tüplerin (BST) yüzeyinde üreyen mikrobiyolojik ajanların incelenmesi ve BST çıkarılma zamanı ile kültürde izole edilen bakteri türleri arası ilişkinin belirlenmesi.
Yöntem: 68 hastanın 80 gözü çalışmaya dâhil edildi. Postoperative dönemde silikon tüplerin 25’i (31.3%) ilk 8 haftada, 28’i (35.0%) 9 ile 11. hafta arasında, 27’si ise (33.7%) 12 hafta ve sonrasında çıkarıldı. Çıkarılan tüpler Stuart besiyerinde mikrobiyolojik incelemeye gönderildi.Aerop ve fakültatif anaerop bakterilerin izolasyonu için BH broth, kanlı, çikolata ve EMB agar, mantarların izolasyonu için Sabouraud Dextrose agara ekim yapıldı.Antibiyotik direnci disk diffüzyon yöntemi ile belirlendi.
Bulgular: Tüplerin %96,2’sinde kültürde üreme saptandı. İzole edilen 109 mikroorganizmanın 63’ü gram pozitif bakteri (%57.8), 37’si gram negatif bakteri (%34.0) ve 9’u mantardı (%8.2). S.aureus ve Enterobacter spp. en sık üreyen gram pozitif ve negatif bakterilerdi. Penisilin, klindamisin, eritromisin ve tetrasiklin direnci gram pozitif; sefalotin, amoksisilin-klavulanat ve ampisilin direnci gram negatiflerde daha fazlaydı. 12 hafta ve sonrasında çıkarılan tüplerde istatistiksel olarak daha fazla sayıda bakteri türü izole edildi (p=0.04). Cerrahi sonrası nüks gelişen olgularda H. influenza izolasyonu daha fazlaydı ve bu ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0.04).
Tartışma ve sonuç: BST’lerin yüzeyinde en sık izole edilen gram pozitif ve gram negatif bakteriler S.aureus ve Enterobacter spp. olarak tespit edildi. BST’lerin çıkarılma süresinin uzaması kültürde izole edilen bakteri türü sayısını artırmaktaydı. Multiple enfeksiyöz ajan izolasyonu ile nüks arasında ilişki saptanmadı. H. influenza nüks görülen olgularda daha sıklıkla izole edildi.

Anahtar Kelimeler: Bikanaliküler silikon tüp, eksternal dakriyosistorinostomi, mikrobiyoloji, nazolakrimal kanal tıkanıklığı


Gökçen Özcan, Banu Melek Hoşal, Devran Gerçeker. The microbiological profile of bicanalicular silicone tubes intubated in external dacryocystorhinostomy. . 2021; 51(4): 212-217

Corresponding Author: Gökçen Özcan, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar