. 2021; 51(2): 89-94

Efficacy of intense pulsed light treatment for moderate to severe acute blepharitis or blepharoconjunctivitis: a retrospective case series

Ozgun Melike Gedar Totuk1, Kerem Kabadayı2, Cihan Özkapı3, Ümit Aykan4
1Bahçeşehir University School of Medicine, Department of Ophthalmology, Istanbul, Turkey
2Bahçeşehir University School of Medicine, Istanbul, Turkey
3Uskudar University, Opticianry, Istanbul, Turkey
4Near East University Faculty of Medicine, Department of Ophthalmology, Nicosia, TRNC

Objectives: We aimed to evaluate the efficacy of periocular intense pulsed light therapy in the treatment of moderate to severe acute blepharitis or blepharoconjunctivitis.
Materials and Methods: This was a retrospective study performed in one institution. Eleven patients who received bilateral periocular intense pulsed light therapy using an intense pulsed light device (E > Eye, ESwin, Paris, France) were retrospectively evaluated. The following findings obtained at baseline and ten weeks after the treatment were recorded: slit-lamp examinations; symptom scores of the Compression Of The Eyelid (COTE) grading system and Ocular Surface Disease Index (OSDI); ocular surface staining with Oxford grading scale (OXFORD) scores; lipid layer thickness (LLT); and non-invasive tear meniscus test (TMH), non-invasive break up time measurement (NIBUT), and meibography performed by using I.C.P. Ocular Surface Analyser (SBM Sistemi, Turin, Italy).
Results: Significant improvements in OSDI symptom scores (p <0.0001), LLT (p <0.0001), meibography (p <0.0001) were obtained at ten weeks after bilateral periocular intense pulsed light therapy. As the COTE and ocular surface staining scores decreased by 59.72% and 57.14% respectively; NIBUT and TMH increased by 47.34% and 22.16%, respectively. In parellel to the improvement in OSDI, LLT, and meibography; findings for acute blepharitis or blepharoconjunctivitis improved in slit-lamp examination. There were no adverse effects.
Conclusions: Serial intense pulsed light therapy improves the clinical signs and symptoms of moderate to severe acute blepharitis or blepharoconjunctivitis, meibomian gland morphology, and secretion quality.

Keywords: blepharitis, blepharoconjunctivitis, intense pulsed light treatment, meibography


Orta ve ileri şiddette akut blefarit ya da blefarokonjunktivit için yoğun atımlı ışık tedavisi: retrospektif vaka serisi

Ozgun Melike Gedar Totuk1, Kerem Kabadayı2, Cihan Özkapı3, Ümit Aykan4
1Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı, İstanbul
2Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi, İstanbul
3Üsküdar Üniversitesi, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Optisyenlik, İstanbul
4Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Lefkoşa

Amaç: Orta ve ileri şiddette akut blefarit ya da blefarokonjunktivit tedavisinde perioküler yoğun atımlı ışık uygulamasının etkinliğini değerlendirmek.
Materyal ve Metod: Bu retrospektif çalışma tek bir merkezde yapılmıştır. Yoğun atımlı ışık cihazı (E > Eye, ESwin, Paris, Fransa) ile bilateral perioküler yoğun atımlı ışık tedavisi alan 11 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Tedavi öncesi ve tedaviden 10 hafta sonra şu değerlendirmeler yapıldı: biyomikroskopik muayene, kapak kompresyon dereceleme sistemi (Compression Of The Eyelid, COTE), oküler yüzey hastalık indeksi skoru (Ocular Surface Disease Index, OSDI), oküler yüzey boyama Oxford skalası (OXFORD scale), lipid tabakası kalınlığı (lipid layer thickness, LLT), noninvazif gözyaşı menisküs testi (non-invasive tear meniscus test, TMH), noninvazif gözyaşı kırılma zamanı (non-invasive break up time measurement, NIBUT) ölçümü ve I.C.P. Oküler Yüzey Analizörü (SBM Sistemi, Turin, İtalya) ile yapılan meiobografi.
Bulgular: Bilateral perioküler yoğun atımlı ışık tedavisinden 10 hafta sonra OSDI semptom skorunda (p <0.0001), LLT ölçümünde (p <0.0001), meibografi sonucunda (p <0.0001) anlamlı düzelme elde edilmiştir; COTE ve oküler yüzey boyama skorlarında sırasıyla %59,72 ve %57,14 düşme kaydedilirken; NIBUT ve TMH sırasıyla %47,34 ve %22,16 artış göstermiştir. OSDI, LLT ve meibografide elde edilen düzelmeye paralel olarak; biyomikroskopik muayenede blefarit ya da blefarokonjunktivit bulguları düzelme göstermiştir. Herhangi bir istenmeyen etki görülmemiştir.
Sonuç: Seri olarak uygulanan yoğun atımlı ışık tedavisi, orta ve ileri şiddette akut blefarit ya da blefarokonjunktivitin klinik belirti ve bulgularında, meibomian bezi morfolojisinde ve sekresyon kalitesinde düzelme sağlar.

Anahtar Kelimeler: blefarit, blefarokonjunktivit, yoğun atımlı ışık tedavisi, meibografi


Ozgun Melike Gedar Totuk, Kerem Kabadayı, Cihan Özkapı, Ümit Aykan. Efficacy of intense pulsed light treatment for moderate to severe acute blepharitis or blepharoconjunctivitis: a retrospective case series. . 2021; 51(2): 89-94

Corresponding Author: Ozgun Melike Gedar Totuk, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar