. 2021; 51(5): 269-281

Survey of the impact of Covid-19 pandemic on ophthalmology clinical practice in Turkey

Melisa Zişan Karslıoğlu1, Cem Öztürkmen2, Cem Kesim1, Ayşe Yıldız Taş1, Pınar Günel Karadeniz3, Afsun Şahin1
1Koc University School of Medicine, Department of Ophthalmology, İstanbul, Turkey
2Göznuru Eye Hospital, Gaziantep, Turkey
3Sanko University School of Medicine, Department of Biostatistics, Gaziantep, Turkey

Objectives: To investigate the effect of Covid-19 pandemic on the clinical practice of ophthalmologists in our country
Materials and Methods: The questionnaire, consisting of 22 questions, was delivered to 250 ophthalmologists via e-mail and smartphone messaging application.A total of 113 ophthalmologists completed the survey.The questions evaluating the demographic data (age,duration of expertise,institution and city),working patterns and institutional preventions,personal Covid-19 experiences and the prevalence of telemedicine applications and their approach to those were asked to evaluate.
Results: The 47.79% of 113 ophthalmologists were between 36-45 years old.In terms of duration of expertise,employees working for 6-10 years took the first place (28.32%).Most of the ophthalmologists worked in private/ foundation university (37.17%),while 22.12% worked in education and research clinics.The physicians working at the state university (89.5%) themselves or their relatives had to work in corona virus services.While the triage was applied in the rate of 51.49%, 88% of those reported that patients with fever, cough or dyspnea were directed to the 'pandemic clinic' without ophthalmological examination.While all of the ophthalmologists working in the state hospitals, education and research clinics, and the state university hospitals have postponed elective surgeries;12.5% of those working in the private practice and 20.5% of those working in the private/ foundation university reported that they continue to elective surgeries.While 80.81% of ophthalmologists stated that they did not conduct online interviews/ examinations, 40.4% stated that they found telemedicine applications beneficial.While 76.99% of ophthalmologists stated that they were worried about decrease in their income.This concern was found to be quite high in those working in private practice (87.5%) and in private/ foundation university hospitals(85.7%).
Conclusion: Ophthalmologists across our country have been affected by this pandemic at a level that will change their clinical approach.We think that ophthalmologists,who are affected by the difficulty of providing personal protective equipment and economic concerns,should be supported more in pandemic process.

Keywords: Covid-19 pandemic, ophthalmology clinical practice, survey


Covid-19 Pandemisinin Ülkemiz Göz Hekimlerinin Klinik Pratiğine Etkisinin Araştırılması

Melisa Zişan Karslıoğlu1, Cem Öztürkmen2, Cem Kesim1, Ayşe Yıldız Taş1, Pınar Günel Karadeniz3, Afsun Şahin1
1Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları Anabilim Dalı, İstanbul, Türkiye
2Göznuru Göz Hastanesi, Gaziantep, Türkiye
3Sanko Üniversitesi Tıp Fakültesi, Biyoistatistik Anabilim Dalı, Gaziantep, Türkiye

Amaç: Covid-19 pandemisinin ülkemizdeki göz hekimlerinin klinik pratiği üzerine etkisini araştırmak
Gereç ve Yöntem: Toplam 22 sorudan oluşan ve özel bir anket programı ile hazırladığımız anketimiz, elektronik posta ve akıllı telefon mesajlaşma uygulaması yolu ile 250 göz hekimine ulaştırıldı, toplam 113 göz hekimi anketi tamamlarken, 23 katılımcı anketi yarıda bıraktı. Hekimlerin demografik verilerini (yaş, uzmanlık süresi, çalıştıkları kurum ve şehir) değerlendiren soruların ardından, pandemi sürecinde çalışma düzenlerini ve kurum içi alınan önlemleri, kişisel Covid-19 deneyimlerini ve tele-tıp uygulamalarının yaygınlığı ile bu uygulamalara yaklaşımlarını değerlendirecek sorular soruldu.
Bulgular: Toplam 113 göz hekiminin %47.79’u 36-45 yaş aralığındaydı. Uzmanlık süresi açısından ilk sırada %28.32’lik oran ile 6-10 yıldır çalışanlar gelmekteydi. Ankete katılan göz hekimlerinin çoğu özel/ vakıf üniversitesinde (%37.17) çalışmakta, %22.12’si ise eğitim ve araştırma kliniklerinde görev yapmaktaydı.
Pandemi sürecinde en çok devlet üniversitesinde çalışan göz hekimlerinin (%89.5) kendilerinin ya da yakınlarının korona virüs servislerinde çalışmak/nöbet tutmak zorunda kaldığı saptandı. Göz hastalıkları polikliniklerinde %51.49 oranında triyaj uygulanırken, bu hekimlerin %88’i ateş, öksürük ya da dispne saptanan hastaları, %76’sı ise kritik tarihlerde yurtdışı seyahat öyküsü olanları oftalmolojik muayene yapmadan ‘pandemi polikliniği’ne yönlendirmekte olduğunu bildirdi. Devlet hastanesi, eğitim ve araştırma kliniği ve devlet üniversitesi hastanesinde çalışan göz hekimlerinin hepsi elektif ameliyatları ertelerken, özel muayenehanede çalışanların %12.5’i, özel/ vakıf üniversitesinde çalışanların ise %20.5’i elektif ameliyatlara devam ettiğini bildirdi.
Göz hekimlerinin %80.81’i online görüşme/ muayene yapmadığını belirtirken, %40.4’ü tele-tıp uygulamalarını faydalı bulduğunu bildirdi.
Tüm hekimlerin %76.99’u pandemi sürecinde gelirinin azalması yönünde kaygı duyduğunu belirtirken, bu kaygıyı en çok %87.5 oranı ile özel muayenehanede çalışanların, ikinci olarak da %85.7 oran ile özel/ vakıf üniversitesi hastanesinde çalışanların taşıdığı izlendi.
Sonuç: Ülkemiz göz hekimleri, bu pandemiden klinik yaklaşımlarını değiştirecek düzeyde etkilenmiştir. Bunun yanı sıra kişisel koruyucu ekipman temini zorluğu ve ekonomik kaygılar özelinde de etkilenen göz hekimlerimizin pandemi sürecinde daha çok desteklenmesi gerektiğini düşünmekteyiz.

Anahtar Kelimeler: Covid-19 pandemisi, oftalmoloji klinik pratiği, anket


Melisa Zişan Karslıoğlu, Cem Öztürkmen, Cem Kesim, Ayşe Yıldız Taş, Pınar Günel Karadeniz, Afsun Şahin. Survey of the impact of Covid-19 pandemic on ophthalmology clinical practice in Turkey. . 2021; 51(5): 269-281

Corresponding Author: Afsun Şahin, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar