. 2022; 52(5): 302-308

Incidence of Ocular Surface Disease and Associated Risk Factors in Glaucoma Patients: A Survey Study for Ophthalmologists

Nilgün Yıldırım1, Banu Bozkurt2, Nurşen Yüksel3, Halil Ateş4, Rana Altan-Yaycioglu5, Özcan Ocakoğlu6, Ayşe Burcu7, Ilgaz Yalvaç8, Özlem Evren Kemer9, Mehmet Orhan10
1Eskişehir Osmangazi University Faculty Of Medicine, Department Of Ophthalmology, Eskişehir, Turkey
2Selçuk University Faculty Of Medicine, Department Of Ophthalmology, Konya, Turkey
3Kocaeli University Faculty Of Medicine, Department Of Ophthalmology, Kocaeli, Turkey
4Freelance Doctor, Turkey
5Medline Adana Hospital, Ophthalmology Clinic, Adana, Turkey
6Cerrahpaşa University Cerrahpaşa Faculty Of Medicine, Department Of Ophthalmology, Istanbul, Turkey
7University of Health Sciences, Ankara Training and Research Hospital, Ophthalmology Clinic, Ankara, Turkey
8Yeditepe University Faculty Of Medicine, Department Of Ophthalmology, Istanbul, Turkey
9University of Health Sciences, Ankara City Hospital, Ophthalmology Clinic, Ankara, Turkey
10Güven Hospital, Ophthalmology Clinic, Ankara, Turkey

Objective: The incidence of ocular surface disease (OSD) in glaucoma patients, clinical symptoms and signs, examination methods applied, risk factors, glaucoma drugs considered responsible, and treatment approaches were questioned with this questionnaire study conducted with ophthalmologists.
Materials and Methods: A questionnaire prepared jointly by the Turkish Ophthalmological Association Cornea and Ocular Surface Society and Glaucoma Society using SurveyMonkey was sent to ophthalmologists via e-mail. The distribution of parameters was compared with chi-square test and p<0.05 was considered as statistically significant.
Results: Forty-five percent of the ophthalmologists reported that OSD was evident in least 25% of their patients. The most common symptom was redness (91.9%), while the most common ocular surface finding was conjunctival hyperemia (75.6%). The tests considered to be the most important in evaluating the ocular surface were ocular staining test (38.7%) and tear break-up time (TBUT)(21.9%). Ninety percent of the physicians stated that the most important reason for OSD was benzalkonium chloride (BAK) inside the drug. Prostaglandin analogs and alpha-2 agonists were reported to cause the most common medications causing OSD. In case of OSD, the ophthalmologists often substitute a glaucoma drug from a different group (38%), a non-preservative glaucoma drug (33.7%) or a drug with a preservative other than BAK (20.4%). Most of them were using artificial tears (84.6%).
Conclusion: In this cross-sectional survey study, ophthalmologists detected varying rates of OSD in glaucoma patients depending on chronic drug use and BAK exposure. Although they evaluate ocular surface in glaucoma patients, it has been determined that the use of tests such as TBUT and ocular surface staining is low. Detection of OSD in glaucoma patients and planning personalized treatment increase patient comfort, drug compliance and effectiveness of treatment. For this reason, it is important to prepare an algorithm for the management of accompanying OSD in glaucoma patients.

Keywords: Glaucoma, Ocular Surface Disease, Medical Treatment, Benzalkonium Chloride, Survey Study


Glokom Hastalarında Oküler Yüzey Hastalığı Görülme Sıklığı ve İlişkili Risk Faktörleri: Göz Hekimlerine Yönelik Bir Anket Çalışması

Nilgün Yıldırım1, Banu Bozkurt2, Nurşen Yüksel3, Halil Ateş4, Rana Altan-Yaycioglu5, Özcan Ocakoğlu6, Ayşe Burcu7, Ilgaz Yalvaç8, Özlem Evren Kemer9, Mehmet Orhan10
1Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları Anabilim Dalı, Eskişehir
2Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları Anabilim Dalı, Konya
3Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları Anabilim Dalı, Kocaeli
4Serbest Hekim
5Medline Adana Hastanesi, Göz Hastalıkları Kliniği, Adana
6Cerrahpaşa Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları Anabilim Dalı, İstanbul
7Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Göz Hastalıkları Kliniği, Ankara
8Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları Anabilim Dalı, İstanbul
9Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Ankara Şehir Hastanesi, Göz Hastalıkları Kliniği, Ankara
10Güven Hastanesi, Göz Hastalıkları Kliniği, Ankara

Amaç: Göz hekimlerine yapılan bu anket çalışmasıyla glokom hastalarında oküler yüzey hastalığı (OYH) görülme sıklığı, klinik semptom ve bulgular, uygulanan muayene yöntemleri, risk faktörleri, sorumlu tutulan glokom ilaçları ve tedavi yaklaşımları sorgulandı.
Gereç ve Yöntem: Türk Oftalmoloji Derneği Kornea ve Oküler Yüzey birimi ile Glokom birimi tarafından ortaklaşa SurveyMonkey kullanılarak hazırlanan anket, elektronik posta yoluyla TOD üyesi göz hekimlerine gönderildi. Parametrelerin dağılımı ki-kare testi ile karşılaştırıldı ve p<0,05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi.
Bulgular: Göz hekimlerinin %45’i, glokom hastalarının en az %25’inde OYH tespit ettiklerini bildirdiler. En sık görülen semptom kızarıklık (%91,9) iken en sık oküler yüzey bulgusu da konjonktival hiperemiydi (%75,6). Oküler yüzey değerlendirilmesinde en önemli olduğu düşünülen testler oküler boyama testi (%38,7) ve gözyaşı kırılma zamanıydı (GKZ) (%21,9). Hekimlerin %90’ı OYH gelişiminde en önemli sebebin ilacın benzalkonyum klorid (BAK) içermesi olduğunu belirtti. OYH’na en çok neden olan ilaçlar prostaglandin analogları ve alfa-2 agonistler olarak bildirildi. Tedavide sıklıkla farklı gruptan bir glokom ilacıyla değişim (%38), koruyucu içermeyen bir glokom ilacıyla değişim (%33,7) veya BAK dışı koruyucu içeren bir ilaç ile değişim (%20,4) tercih edilmekteydi. Hekimlerin çoğunun suni gözyaşı kullandığı görüldü (%84,6).
Sonuç: Kesitsel anket çalışmamızda göz hekimlerinin glokom hastalarında kronik ilaç kullanımı ve BAK maruziyetine bağımlı olarak değişen oranlarda OYH tespit ettikleri görülmüştür. Hekimlerin çoğu oküler yüzey muayenesini yaptıklarını belirtse de GKZ ve oküler yüzey boyanma gibi testlerin kullanımının az olduğu tespit edilmiştir. Glokom hastalarında OYH’nın saptanması ve kişiye özel tedavinin planlanması hasta konforunu, ilaca uyum ve tedavinin etkinliğini arttırmaktadır. Bu nedenle glokom hastalarında eşlik eden OYH’na yaklaşım konusunda bir algoritma hazırlanması son derece önemlidir.

Anahtar Kelimeler: Glokom, Oküler Yüzey Hastalığı, Medikal Tedavi, Benzalkonyum Klorür, Anket Çalışması


Nilgün Yıldırım, Banu Bozkurt, Nurşen Yüksel, Halil Ateş, Rana Altan-Yaycioglu, Özcan Ocakoğlu, Ayşe Burcu, Ilgaz Yalvaç, Özlem Evren Kemer, Mehmet Orhan. Incidence of Ocular Surface Disease and Associated Risk Factors in Glaucoma Patients: A Survey Study for Ophthalmologists. . 2022; 52(5): 302-308

Corresponding Author: Nilgün Yıldırım, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar