. 2024; 11(1): 141-151 | DOI: 10.54304/SHYD.2024.43925  

COVID-19 Kadercilik Ölçeğinin Türkçe Geçerlik ve Güvenirliği

Cantürk Çapık1, Hatice Durmaz2, Muhammet Ali Aydın3
1Atatürk Üniversitesi, Hemşirelik Fakültesi, Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı, Erzurum, Türkiye
2Atatürk Üniversitesi, Hemşirelik Fakültesi, Psikiyatri Hemşireliği Anabilim Dalı, Erzurum, Türkiye
3Erzurum Teknik Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Hemşirelik Bölümü, Erzurum, Türkiye

Amaç: Bu metodolojik çalışma, COVID-19 Kadercilik Ölçeği'nin Türkçe geçerlilik ve güvenilirlik çalışmasını yapmayı amaçlamaktadır.
Yöntem: Araştırmanın evrenini 18 yaş ve üzeri COVID-19 geçirmeyen bireyler oluşturmaktadır. Örneklem sayısının belirlenmesinde, ölçek formunun madde sayısı dikkate alınmıştır. Örneklemin belirlenmesinde seçkisiz örneklem yöntemi kullanılmış ve araştırma 200 kişi ile tamamlanmıştır. Araştırmada, katılımcılar için tanıtım formu ve COVID-19 Kadercilik Ölçeği olmak üzere iki form kullanılmıştır. Elde edilen veriler, açıklayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri, iç geçerlilik katsayısı, en yüksek ve en düşük puan alan katılımcıların %27’lik karşılaştırmaları ile analiz edilmiştir.
Bulgular: Uzman görüşüne sunulan ölçeğin kapsam geçerlilik indeksi 0.98'dir. Temel bileşenlerin analizinde tüm maddelerin faktör yüklerinin 0,30'un üzerinde olduğu ve açıklanan varyansın %58,03 olduğu; doğrulayıcı faktör analizinde x2/SD değeri 1,06, GFI, AGFI, CFI uyum indeksi değerleri 0,98-1,000, RMSEA değeri 0,037 ve SRMR değeri 0,065 olarak bulunmuştur. Cronbach's α katsayısı 0,95 olarak belirlenmiştir.
Sonuç: Araştırmada açıklayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri ile elde edilen kanıtlar sonucunda COVID-19 Kadercilik Ölçeği'nin tek faktörlü bir yapıya sahip olduğu ve Türkçe dilinde geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu sonucuna varılmıştır.

Anahtar Kelimeler: Kadercilik, COVID-19, geçerlilik, güvenilirlik


The Reliability and Validity of the COVID-19 Fatalism Scale in Turkish Language

Cantürk Çapık1, Hatice Durmaz2, Muhammet Ali Aydın3
1Atatürk University, Faculty of Nursing, Department of Public Health, Erzurum, Türkiye
2Atatürk University, Faculty of Nursing, Department of Psychiatric Nursing, Erzurum, Türkiye
3Erzurum Technical University, Faculty of Health Sciences, Department of Nursing, Erzurum, Türkiye

Aim: This methodological study aims to conduct a Turkish validity and reliability study of the COVID-19 Fatalism Scale.
Method: The population of the research consists of individuals aged 18 and over who are not infected with COVID-19. The number of items in the scale form was taken as the basis for determining the sample size. Random sampling method was used to determine the sample and the research was completed with 200 people. Two forms, the demographic introduction form and the COVID-19 Fatalism Scale, were used in the study. The data obtained were analyzed by explanatory and confirmatory factor analysis, internal validity coefficient, and with a %27 comparison of the upper and lower scoring participants.
Results: The content validity index of the scale presented to the expert panel was 0.98. It was determined that the factor loads of all items were over 0.30 and the explained variance was 58.03% in the analysis of the basic components; x2/SD value varied between 1.06, GFI, AGFI, CFI fit index values ranged between 0.98-1.000, RMSEA value was 0.037, and SRMR value was 0.065 in the confirmatory factor analysis. Cronbach's α coefficient was determined to be 0.95.
Conclusion: It was concluded that the COVID-19 Fatalism Scale has a single-factor structure and is a valid and reliable measurement tool in the Turkish language, based on the evidence obtained from the explanatory and confirmatory factor analyses in the study.

Keywords: Fatalism, covid-19, validity, reliability


Cantürk Çapık, Hatice Durmaz, Muhammet Ali Aydın. The Reliability and Validity of the COVID-19 Fatalism Scale in Turkish Language. . 2024; 11(1): 141-151

Sorumlu Yazar: Hatice Durmaz, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar