. 2024; 11(1): 1-10 | DOI: 10.54304/SHYD.2024.21703  

Hemşirelerin Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışlarının İş-Yaşam Kalitesi ile İlişkisinin Değerlendirilmesi

Anita Karaca
Biruni Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Hemşirelik Bölümü, İstanbul, Türkiye

Amaç: Hemşirelerde güvenli olmayan ve sağlıksız çalışma ortamları nedeniyle oluşan fiziksel, ruhsal ve sosyal sağlık şikâyetleri, iş veriminin düşmesine, kurumda ekonomik kayıplara, kazaların artmasına ve hasta bakımı ile ilgili sorunlara neden olabilmektedir. Bu araştırma, hemşirelerde sağlıklı yaşam biçimi davranışları ile iş yaşam kaliteleri arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapıldı.
Yöntem: Tanımlayıcı-kesitsel tipte olan bu çalışma, Kasım-Aralık 2019 tarihleri arasında bir üniversite hastanesinde 137 hemşire ile yapıldı. Veriler, Hemşire Bilgi Formu, Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği-II ve Hemşirelerde İş Yaşam Kalitesi Ölçeği kullanılarak toplandı.
Bulgular: Hemşirelerin ölçek toplam puan ortalaması Sağlıklı Yaşam Tarzı Davranış Ölçeği-II için 126,72 (SS=25,50) ve Hemşirelik İş-Yaşam Kalitesi Ölçeği için 110,17 (SS=21,82) olarak belirlendi. Ayrıca, Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği-II'nin beslenme alt boyutundan (Ort=17,44, SS=5,52) ve Hemşirelerde İş Yaşam Kalitesi Ölçeği'nin çalışma koşulları alt boyutundan (Ort=21,85, SS=4,86) en düşük puanı aldıkları belirlendi. Çalışmada, Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği-II ve Hemşirelerde İş Yaşam Kalitesi Ölçeği toplam puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulundu (r=,49, p<0,001).
Sonuç: Hemşirelerin sağlıklı yaşam biçimi davranışları ve iş-yaşam kalitesi puan ortalamaları düşüktü. Hemşireler arasında sağlıklı yaşam biçimi davranışları ile iş yaşam kaliteleri arasında orta düzeyde pozitif bir ilişki vardı. Hemşirelerin sağlıklı yaşam biçimi davranışlarına sahip olması, çalışma ortamının iyileşmesine ve iş-yaşam kalitelerinin yükselmesine katkı sağlayabilir.

Anahtar Kelimeler: Sağlık davranışı, iş memnuniyeti, hemşireler, yaşam kalitesi


Assessment of the Relationship Between Nurses' Healthy Lifestyle Behaviors and Quality of Working Life

Anita Karaca
Biruni University, Faculty of Health Sciences, Department of Nursing, İstanbul, Türkiye

Aim: Physical, mental, and social health complaints in nurses due to unsafe and unhealthy work environments may cause decreased work efficiency, economic losses to the institution, increase in accidents, and problems related to patient care. The study was carried out to evaluate the relationship between healthy lifestyle behaviors and the quality of work-life among nurses.
Method: This descriptive cross-sectional study was conducted with 137 nurses in a university hospital between November and December 2019. Data were collected using a Nurse Information Form, the Healthy Lifestyle Behavior Scale-II, and the Quality of Nursing Work-Life Scale.
Results: The nurses’ total mean score on the survey was 126.72 (SD=25.50) for the Healthy Lifestyle Behavior Scale-II and 110.17 (SD=21.82) for the Quality of Nursing Work-Life Scale. Further, they obtained the lowest scores on the nutrition subscale of the Healthy Lifestyle Behavior Scale-II (Mean=17.44, SD=5.52) and the work conditions subscale of the Quality of Nursing Work-Life Scale (Mean=21.85, SD=4.86). The study found a statistically significant correlation between total scores of the Healthy Lifestyle Behavior Scale-II and the Quality of Nursing Work-Life Scale (r=.49, p<0.001).
Conclusion: Nurses' healthy lifestyle behaviors and work-life quality mean scores were low. There was a moderate positive relationship between healthy lifestyle behaviors and quality of work-life among nurses. Healthy lifestyle behaviors of nurses can contribute to the improvement of the working environment and increase the quality of work-life.

Keywords: Health behavior, job satisfaction, nurses, quality of life


Anita Karaca. Assessment of the Relationship Between Nurses' Healthy Lifestyle Behaviors and Quality of Working Life. . 2024; 11(1): 1-10

Sorumlu Yazar: Anita Karaca, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar