. 2024; 35(2): 186-190 | DOI: 10.14744/scie.2024.90217  

Üçüncü Basamak Sağlık Kuruluşuna Başvuran İlk Trimesterdeki Gebe Kadınların D Vitamini Eksikliği Prevalansı ve Mevsimsellik Etkisi

Kasım Turan1, Betul Kuru2
1
2

GİRİŞ ve AMAÇ: Üçüncü basamak bir hastanede tıbbi bakım alan gebe kadınlarda düşük D vitamini düzeylerinin prevalansını ve bu seviyelerdeki mevsimsel değişimleri analiz ederek değerlendirmeyi amaçladık.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu çalışma, Şubat 2020 ile Şubat 2024 tarihleri arasında üçüncü basamak bir tıp kuruluşunun Kadın Hastalıkları ve Doğum polikliniğinde yürütüldü. İlk antenatal kontrol sırasında yaş, parite, gestasyonel hafta, sigara kullanımı bilgisi, D vitamini seviyesi ve mevsim bilgisi kayıt altına alındı.
BULGULAR: Çalışmamıza 1101 gebe dahil edildi. Bu gebe kadınların 866’ında (%79) D vitamini eksikliği tespit edilirken, 866 gebenin 132’sinde D vitamini seviyesi 5 ng/ml’nin altında tespit edildi. Toplam çalışma grubunda vitamin D değeri ortalaması 13,71+/-9,18 iken, vitamin D eksikliği olan grupta 9,85+/-4,62 idi. Yaz ve sonbahar aylarındaki hipovitaminozis D prevalansı ise sırasıyla %72,8 ve %82 olarak tespit edildi. D vitamini eksikliği olan grubun mevsimsel D vitamini seviyelerinin ortalamasının eğilim eğrisi R2=0,0097 değeriyle rölatif olarak sabit kalmaktadır.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Araştırmamızdan elde edilen bulgular, anne ve yenidoğan kas-iskelet sistemi ve kas-iskelet sistemi dışı sağlığı için D vitamini ile zenginleştirilmiş doğum öncesi multivitaminlerin uygulanmasını desteklemektedir.

Anahtar Kelimeler: D vitamini, gebelik, hipovitaminozis D, mevsimsellik; prevalans.


Prevalence of Vitamin D Deficiency and Seasonality Effect in First Trimester Pregnant Women Referring to a Tertiary Health Care Institution

Kasım Turan1, Betul Kuru2
1Obstetrics and Gynecology, Private Clinic, Van, Türkiye
2Obstetrics and Gynecology, Private Clinic, İstanbul, Türkiye

INTRODUCTION: We aim to investigate the prevalence of low vitamin D levels in pregnant women receiving medical care at a tertiary hospital by analyzing the seasonal variations in these levels.
METHODS: This study was conducted at the Obstetrics and Gynecology outpatient facility of a tertiary medical institution between February 2020 and February 2024. The demographic data, including maternal age, parity, gestational age, smoking status, vitamin D level, and seasonal information, were duly captured from the first antenatal medical examination records.
RESULTS: After the exclusion of individuals who did not meet the predetermined criteria, a total of 1101 pregnant women were selected to partake in the study. Among the pregnant women, a large proportion (866, 79%) had serum 25(OH)D concentrations lower than 20 ng/mL, with an additional 132 out of 866 (15.2%) having levels below 5 ng/mL. The overall sample group showed a mean vitamin level of 13.71±9.18, while the subset of participants with a vitamin D deficiency had a recorded value of 9.85±4.62. During the fall and summer seasons, a considerable 82% and 72.8% respectively exhibited a significant prevalence of hypovitaminosis D. The trend curve for the seasonal vitamin D levels of the vitamin D-deficient group shows a relatively flat pattern, with an R²=0.0097 score.
DISCUSSION AND CONCLUSION: The findings from our investigation corroborate the implementation of prenatal multivitamins enriched with vitamin D as a preventive measure against musculoskeletal and non-musculoskeletal conditions for maternal and neonatal health.

Keywords: Hypovitaminosis D, pregnancy, prevalence, seasonal; vitamin D.


Kasım Turan, Betul Kuru. Prevalence of Vitamin D Deficiency and Seasonality Effect in First Trimester Pregnant Women Referring to a Tertiary Health Care Institution. . 2024; 35(2): 186-190

Sorumlu Yazar: Betul Kuru, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar