Turk J Hematol. 2020; 26(1): 45-46

Boyun Ağrısı ve Tetraparezi ile Prezente olan Multiple Myelom Olgusu

Okan Balcancı1, Halil İbrahim Bekdemir2, Ayhan Kul1
1Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilimdalı, Erzurum, Türkiye
2Şemdinli Devlet Hastanesi, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı, Hakkari, Türkiye

86 yaşında bayan hasta, bir haftadır devam eden boyun ağrısı, kol ve bacaklarda güçsüzlük şikayeti ile kliniğimize başvurdu. İstirahat ile azalmayan ve medikal tedaviye yanıt vermeyen ağrısı mevcuttu. Yaygın 4/5 kas gücüne sahip olan hastanın her iki tarafında C4-C5 seviyesinde dermatomal hipoestezi vardı. Direkt grafisinde C5 vertebrada litik lezyon olan hastadan servikal manyetik rezonans görüntüleme istendi. Manyetik rezonans görüntülemede C5 vertebra seviyesinde medulla spinalise bası yapan epidural bölgede litik görünümlü kitle izlendi. Kan ve idrar protein elektroforezinde monoklonal immuglobulin G artışı ve diğer immunglobulinlerin azaldığı saptandı. Bence Jones proteini idrarda pozitifti. Kemik iliği aspirasyonu% 45 plazma hücresinden oluşuyordu. Üçlü kemoterapi kombinasyonu ve zoledronik asit tedavisi alan hasta tedaviye olumlu cevap verdi. Ağrısı azalan ve genel durumu iyi olan hasta kliniğimiz tarafından normal fizik muayene ile takiplerine devam etmektedir. Tedaviye dirençli boyun, sırt ve bel ağrısında, omurganın primer tümörleri ve metastatik tutulumları da akla gelmelidir. Servikal bölge ağrılarında multipl miyelom nadir olsa da ayırıcı tanıda göz önünde bulundurulmalıdır.

Anahtar Kelimeler: Multipl miyelom, Boyun ağrısı, Tetraparezi


A Case of Multiple Myeloma Presenting with Neck Pain and Tetraparesis

Okan Balcancı1, Halil İbrahim Bekdemir2, Ayhan Kul1
1Atatürk University Faculty of Medicine, Department of Physical Medicine and Rehabilitation,Erzurum, Turkey
2Şemdinli State Hospital, Department of Physical Medicine and Rehabilitation, Hakkari, Turkey

86-year-old female patient referred to our clinic with a complaint of neck pain and weakness in arms and legs that had been going on for a week. Her pain did not decrease with rest and did not respond to medical therapy.The patient who had diffuse 4/5 muscle strength had dermatomal hypoesthesia C4-C5 at both sides.Cervical magnetic resonance imaging was requested for advanced examination of the patient whose direct graphy showed lytic lesion at C5. Magnetic resonance imaging revealed a lytic mass at the epidural region compressing the medulla spinalis at the level of C5 vertebra. In protein electrophoresis blood and urine analysis, monoclonal IgG was found to increase, while other immunoglobulins were found to decrease. Bence Jones protein was positive in the urine. Bone marrow aspiration consisted of 45% plasma cells. The patient who received triple chemotherapy combination and zoledronic acid therapy responded positively to the therapy. The patient is being followed by our clinic and she is continuing her follow-ups with a good general medical condition, decreased pain and normal physical examination. In neck, back and low-back pain resistant to treatment, primary tumours of the spine and tumour cases which affect the spine as a result of metastasis should be kept in mind.although multiple myeloma is rare, it should be considered in the definitive diagnosis of pain resulting from cervical area.

Keywords: Multiple myeloma, Neck pain, Tetraparesis


Okan Balcancı, Halil İbrahim Bekdemir, Ayhan Kul. A Case of Multiple Myeloma Presenting with Neck Pain and Tetraparesis. Turk J Hematol. 2020; 26(1): 45-46

Sorumlu Yazar: Okan Balcancı, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar