. 2015; 21(2): 0-0

Kırsal Bölgede Yaşayan Risk Grubu Kadınların Osteoporoz Bilgi Ve Farkındalık Düzeyi

Emine Eda Kurt, Fatmanur Aybala Koçak, Figen Tuncay, Hatice Rana Erdem, Funda Kıranatlıoğlu
Ahi Evran Üniverstesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı, Kırşehir

Amaç: Ortalama yaşam süresinin uzaması, yaşlı nüfusun artması, sedanter yaşam tarzı ve düzensiz beslenme yanında pek çok hastalık ya da ilaç kullanımı da osteoporoza eğilimi arttırır. Riskli gruptaki osteoporoza bağlı kırıkların tedavi maliyetleri de gün geçtikçe artmaktadır. Dünyada ve Türkiye’de osteoporoz farkındalığı ve algısı ile ilgili yapılmış çok sayıda çalışma vardır. Ancak Türkiye’de özellikle riskli gruplarda farkındalık ve algıyı artıracak çok az bilgilendirme yapılmaktadır. Bu çalışmada kırsal bölgede yaşayan ve yüksek riskli grupta olan kadınların osteoporoz farkındalığı ve bilgi düzeyi değerlendirilmiştir.

Yöntem-Gereçler: Çalışmaya primer ya da sekonder osteoporoz açısından risk grubunda olan ve kırsal bölgede yaşayan 583 kadın alındı. Osteoporoz farkındalığını ve bilgi düzeyini değerlendirmek için 3 bölümden oluşan bir anket kullanıldı. Her doğru cevap bir puan olarak hesaplandı.
Bulgular: Çalışmaya alınan kadınların yaş ortalaması 48,21±10,62( 32-78 ) idi. 505'i (%86,6) osteoporoz hakkında bilgi sahibi olduğunu belirtti. Bilgisi olduğunu belirten hastaların bilgi düzeyleri incelendiğinde 240'ı (%47,5) osteoporoz açısından riskli grupta olduğunu biliyordu. Eğitim düzeyi yüksek kadınların risk grubunda oldukları konusunda farkındalıkları daha yüksekti (p<0,001). Osteoporoz risk grubu ile komplikasyonları farkındalığı toplam skoru ve yaş arasında negatif yönde korelasyon tespit edildi (r=-0,473, p<0,001). Toplam skor ile eğitim düzeyi arasında da pozitif yönde güçlü korelasyon olduğu görüldü (r=0,821, p<0,001).
Sonuç: Kırsal bölgede yaşayan kadınların eğitim düzeyi düşüktür. Morbidite, mortalite ve sağlık harcamalarını azaltmak amacıyla, bu kadınlara yönelik bilgilendirme çalışmaları ve toplum taramalarının sayısı artırılmalıdır.

Anahtar Kelimeler: osteoporoz, farkındalık, kırsal bölgede yaşayan risk grubu kadınlar


Knowledge Level And Awareness About Osteoporosis Among Risk Group Of Rural Women

Emine Eda Kurt, Fatmanur Aybala Koçak, Figen Tuncay, Hatice Rana Erdem, Funda Kıranatlıoğlu
Department Of Physical Medicine And Rehabilitation,ahi Evran University Medical Faculty

Aim: Prolongation of the average life expectancy, increase in the elderly population, sedentary lifestyle, irregular eating habits; many diseases or drug usage also increase predisposition of osteoporosis. The treatment costs of osteoporotic fractures in high risk groups have been increasing day by day. There are many studies which were made about awareness and perception of osteoporosis in the world and Turkey. However, there have been very little informing to increase awareness and perception especially in high risk groups in Turkey. In this study was evaluated awareness and knowledge of rural women which have been in the risk group
Materials And Methods: Total of 583 rural women within the risk group of primary or secondary osteoporosis were included in the study. A questionnaire consisting of 3 parts was used to evaluate the knowledge level and awareness about osteoporosis Every correct answer was calculated as one point.
Results: The mean age was 48.21 ± 10.62 years, and age range was 32-78 years old. 505 (%86,6) of the women indicated that knowledge about osteoporosis. When knowledge levels of the women who had stated having knowledge about osteoporosis were analyzed; 240 (%47,5) women had been knowing that they were in the risk group. Women who had higher education levels, had have higher awareness about they were in the risk group (p<0,001). There had been a negative correlation between the total score of risk group with complication of osteoporosis awareness and age (r=-0,473, p<0,001). It has been detected that, there was a strong positive correlation between total score and education level (r=0,821, p<0,001).
Conclusion: The education levels of women living in rural area are lower. The number of informative studies and community screening programmes for these women should be increased in order to reduce the morbidity, mortality and healthcare expenditure.

Keywords: osteoporosis, awareness, risk group of rural women


Emine Eda Kurt, Fatmanur Aybala Koçak, Figen Tuncay, Hatice Rana Erdem, Funda Kıranatlıoğlu. Knowledge Level And Awareness About Osteoporosis Among Risk Group Of Rural Women. . 2015; 21(2): 0-0

Sorumlu Yazar: Emine Eda Kurt, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar