. 2015; 21(2): 0-0

Yaşlılarda proksimal femur morfoloji ve dokusunun radyografik değerlendirilmesi yoluyla osteoporozun tahmini, geçerli ve güvenilir midir?

Özkan Köse1, Ömer Faruk Kılıçaslan1, Hasan Onur Arık2, Ümit Sarp3, İclal Erdem4, Mehmet Uçar5
1Antalya Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Ortopedi Ve Travmatoloji Kliniği, Antalya
2Yozgat Devlet Hastanesi, Ortopedi Ve Travmatoloji Kliniği, Yozgat
3Yozgat Devlet Hastanesi, Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Kliniği, Yozgat
4Antalya Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Kliniği, Antalya
5Bozok Ünüversitesi Tıp Fakültesi, Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı, Yozgat

Amaç: Bu çalışmanın amacı, postmenepozal kadınlarda osteoporoz varlığını kalça grafilerinden belirleyecek en iyi radyografik ölçüm metodunu belirlemek ve bu yöntemlerin geçerlilik ve güvenilirliğini araştırmaktır.
Materyal ve Metod: Kalça ağrısıyla hastaneye başvuran 92 postmenepozal kadın hasta çalışmaya alındı. Kalça radyografileri değerlendirilerek Singh indeks (SI), kanal kalkar oranı (KKO) ve kortikal kalınlık indeksi (KKI) ölçüldü. Tüm ölçümler en az 4 hafta arayla iki bağımsız gözlemci tarafından iki kez gerçekleştirildi. Hastaların kemik mineral yoğunluğu (KMY) Dexa ile değerlendirildi. Analizin ilk kısmında tüm ölçüm yöntemlerinin güvenilirliği test edildi. İkinci kısımda KMY ile ölçüm yöntemleri arasındaki ilgileşim analiz edildi, ilgileşim katsayısı (pearson r) kullanıldı. En sonunda her bir radyografik ölçüm metotlarının sensivite, spesifitesini ve eşik değerini belirlemek için ROC eğri analizi yapıldı.
Sonuçlar: Singh indeksin gözlemciler içi güvenilirlik analizi gözlemci A için kappa katsayısını 0.359,gözlemci B için 0.224 olarak bulundu. SI, gözlemciler arası güvenilirlik analizi gözlemci A için kappa katsayısını 0.070,gözlemci B için 0.051 olarak bulundu. Gözlemciler içi ve gözlemciler arası güvenilirlik KKO ve KKI için iyi ve mükemmeldi(ICC: 0.920 ve ICC: 0.936). SI ve KMY ölçümleri arasında ilgileşim bulunamadı (p: 0.818). Diğer yandan KKO, KKI ve KMY ölçümleri arasında anlamlı bir ilgileşim saptandı (p: 0.001). Osteoporotik ve nonosteopotik hastalar arasında ölçülmüş tüm indeksler anlamlı derecede farklıydı (p<0.05). KKI değeri 0,3 den az ve KKO değeri 0,47 den az osteoporoz varlığını %100 sensivite ve %98 spesifite ile gösterdiği saptandı.
Çıkarımlar: SI osteoporozu saptamada güvenilir değildir ve KMY ile ilgileşim göstermemektedir. Ancak hem KKO hem de KKI güvenilirdir ve gerçek KMY değerleriyle anlamlı şekilde ilgileşim göstermektedir.

Anahtar Kelimeler: osteoporoz, pelvis radyografisi, kemik mineral yoğunluğu, singh indeks, kortikal kalınlık indeksi, kalkar kanal oranı


Prediction of osteoporosis through radiographic assessment of proximal femoral morphology and texture in elderly; is it valid and reliable?

Özkan Köse1, Ömer Faruk Kılıçaslan1, Hasan Onur Arık2, Ümit Sarp3, İclal Erdem4, Mehmet Uçar5
1Antalya Education And Research Hospital, Department Of Orthopedics And Traumatology, Antalya, Turkey
2Yozgat State Hospital, Department Of Orthopedics And Traumatology, Yozgat, Turkey
3Yozgat State Hospital, Department Of Physical Medicine And Rehabilitation, Yozgat, Turkey
4Antalya Education And Research Hospital, Department Of Radiology, Antalya, Turkey
5Bozok University, Medical Faculty, Department Of Physical Medicine And Rehabilitation, Yozgat, Turkey

Objective: The purpose of this study is to determine the best predictive radiographic measurement method to identify the presence of osteoporosis and test the inter-observer and intra-observer reliability and validity of these methods in postmenopausal women. Materials and methods: Ninety-two elderly female patients who presented with hip pain were prospectively evaluated. Hip radiographs were used to determine the values of Singh index (SI), Canal-to-Calcar Ratio (CCR), and Cortical Thickness Index (CTI). All measurements were performed by two independent observers on two separate occasions, at least 4 weeks apart. Bone mineral density (BMD) was assessed by DEXA. In the first part of analysis, reliability of the all measurement methods was tested. In the second part, correlation coefficient (Pearson r) was used to determine the relationship between the measurement methods and BMD. Finally ROC curve analysis was performed to determine the threshold values, sensitivity and specificity for each radiographic measurement method. Results: Intra-observer reliability analysis of Sing index revealed kappa coefficient of 0.359 for Observer A, and 0.224 for Observer B. Inter-observer reliability analysis of SI revealed kappa coefficient of 0.070 for observer A and 0.051 for observer B. The intra-observer and inter-observer reliability was good and excellent for CTI and CCR for both observers. There was no correlation between Singh index and BMD. On the other hand, there was significant correlation between CTI and CCR and BMD. All measured indices were significantly different (p<0.05) between osteoporotic and non-osteoporotic patients. CTI value less than 0.3 or CCR value less than 0.47 reflects the presence of osteoporosis with 100% sensitivity and 98% specificity. Conclusions: SI is not reliable and do not correlate with BMD. However, both CTI and CCR showed good and excellent reliability, and each index correlated well with the real BMD values.

Keywords: Osteoporosis, Pelvis radiography, Bone mineral density, Singh index, Cortical thickness index, Calcar to canal ratio


Özkan Köse, Ömer Faruk Kılıçaslan, Hasan Onur Arık, Ümit Sarp, İclal Erdem, Mehmet Uçar. Prediction of osteoporosis through radiographic assessment of proximal femoral morphology and texture in elderly; is it valid and reliable?. . 2015; 21(2): 0-0

Sorumlu Yazar: Ömer Faruk Kılıçaslan, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar