Turk J Hematol. 2021; 27(3): 159-164

Postmenopozal Osteoporoz Tedavisinde Denosumabın Etkinliği; bir yıllık takip tek merkezli çalışma

Nihal Tezel, Damla Cankurtaran, Öznur Ecerkale, Ece Unlu
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Kliniği,Ankara

Amaç:
Denosumab, osteoklastların üzerindeki RANK reseptörü ile etkileşime giren bir sitokin olan RANKL' ı nötralize edebilen insanlaştırılmış bir monoklonal antikordur. Çalışmamızın amacı yeni nesil bir ilaç olan denosumab'ın postmenopozal osteoporoz (OP) tedavisinde etkinliğini değerlendirmektir.
Gereç ve Yöntem:
Bu retrospektif çalışma, Temmuz-Eylül 2020 arasında postmenopozal OP' li 15 hastayı içermektedir. Denosumabın KMY üzerindeki etkisi tedavi öncesi ve 12. ay kontrolünde total lomber omurga, total kalça ve femur boyun t skorları ve gr / cm2 değerleri üzerinden değerlendirilmiştir.
Bulgular:
Bir yıllık tedaviden sonra, toplam lomber omurga, femur boynu ve toplam kalça t skorları önemli ölçüde azaldı ve toplam lomber omurga ve toplam kalça kemiği mineral yoğunlukları anlamlı olarak arttı. (sırasıyla p = 0,006, p = 0,041, p = 0,016, p = 0,002, p = 0,001). Bir yıllık tedaviden sonra femur boynundaki kemik mineral yoğunluğunda istatistiksel olarak anlamlı bir iyileşme olmadı (p = 0.053). Bir yılın sonunda toplam lomber omurga kemik yoğunluğunda% 17, kalça toplam kemik yoğunluğunda% 26 ve femur boynu kemik yoğunluğunda% 12 artış tespit edildi.
Sonuç:
Denosumab tedavisi özellikle osteoporotik kırık öyküsü olan veya yüksek risk taşıyan, diğer OP tedavilerini tolere edemeyen ya da yanıt alınamayan hastalarda bir tedavi seçeneğidir. OP, tüm dünyada yaygın bir halk sağlığı sorunu olup, daha fazla hasta ile uzun süreli, randomize karşılaştırmalı çalışmalar literatüre katkı sağlayacaktır.

Anahtar Kelimeler: denosumab, kemik mineral yoğunluğu, postmenopozal osteoporoz


Effectiveness of Denosumab in Postmenopausal Osteoporosis Treatment; one-year follow-up single-center study

Nihal Tezel, Damla Cankurtaran, Öznur Ecerkale, Ece Unlu
Health Sciences University Dışkapı Yıldırım Beyazıt Education and Training and Research Hospital, Physical Medicine and Rehabilitation Clinic,Ankara

Objective:
Denosumab is a humanized monoclonal antibody capable of neutralizing RANKL, a cytokine that interacts with the RANK receptor on the membrane of osteoclasts. The aim of our study is to evaluate the effectiveness of denosumab, a new generation drug, in the treatment of postmenopausal osteoporosis (OP).
Materials and Methods:
This retrospective study included 15 patients with postmenopausal OP between July and September 2020. The effect of denosumab on BMD at the lumbar spine total, total hip, and femoral neck T scores and gr /cm2 values were evaluated before the treatment and at the 12th-month control.
Results:
After one year of treatment, total lumbar spine, femoral neck and total hip t-scores significantly decreased, and total lumbar spine and total hip bone mineral densities significantly increased. (p = 0.006, p = 0.041, p = 0.016, p = 0.002, p = 0.001, respectively). There was no statistically significant improvement in bone mineral density in the femoral neck after one year of treatment (p = 0.053). At the end of one year, 17% increase in total lumbar spine bone density, 26% increase in hip total bone density, and 12% increase in femoral neck bone density was detected.
Conclusion:
Denosumab can be use for the treatment of OP in postmenopausal women at increased risk of fracture or can not tolerate or do not respond to other OP treatments. OP is a widespread public health problem all over the world, long-term, randomized comparative studies with more patients will contribute to literatures.

Keywords: denosumab, bone mineral density, postmenopausal osteoporosis


Nihal Tezel, Damla Cankurtaran, Öznur Ecerkale, Ece Unlu. Effectiveness of Denosumab in Postmenopausal Osteoporosis Treatment; one-year follow-up single-center study. Turk J Hematol. 2021; 27(3): 159-164

Sorumlu Yazar: Nihal Tezel, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar