Turk J Hematol. 2024; 30(1): 16-21

Postmenopozal osteoporozu olan kadınlarda kemik mineral yoğunluğu ile antropometrik ölçümler arasındaki ilişkilerin değerlendirilmesi

Ayşegül Yaman1, Oya Özdemir2, Şule Gök3, Sevilay Karahan4, Yesim Gokce Kutsal2
1Ankara Etlik Şehir Hastanesi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi, Ankara
2Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı, Ankara
3Isparta Şehir Hastanesi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniği, Isparta
4Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Biyoistatistik Anabilim Dalı, Ankara

Amaç
Postmenopozal kadınlarda kemik mineral yoğunluğunu (KMY) etkileyen çeşitli faktörler vardır. Bu çalışmanın amacı, postmenopozal osteoporozu (PMO) olan kadınlarda antropometrik özellikler ile KMY arasındaki ilişkileri değerlendirmektir.
Gereç ve Yöntemler
Katılımcıların yaş, menopoz yaşı, sigara içme alışkanlığı, ek hastalıkları, eğitim durumu ve medeni durumu gibi demografik özellikleri kaydedildi. Boy, kilo, vücut kitle indeksi (VKİ), bel kalça oranı (BKO), dominant elin parmak oranı (2P: 4P), iskelet kası kütle indeksi (İKKİ), el ve uyluk çevreleri gibi antropometrik özellikler ölçüldü. L1–L4'e ek olarak femur boyun (FB), femur total (FT) T skorları, serum kalsiyum ve 25(OH) D vitamini seviyeleri not edildi.
Bulgular
Bu çalışmaya PMO'lu toplam 181 kadın dahil edildi (ortalama yaş 62,78±7,81 yıl, menopoz yaşı 45,69±5,58 yıl ve VKİ 27,24±4,87 kg/m²). Katılımcıların %64,6'sının en az bir sistemik hastalığı vardı ve %71,8'i sigara kullanmıyordu. Serum kalsiyum ve 25(OH) D vitamini ortalama değerleri sırasıyla 9,71±0,73 mg/dl ve 26,22±15,34 ng/ml idi. Ağırlık ve VKİ, L1-L4 total, FB ve FT'deki T skorları ile anlamlı pozitif korelasyonlar gösterdi. Uyluk çevresi ve İKKİ, FB ve FT'de T skorları ile anlamlı bir korelasyon gösterirken, el çevresi sadece FB'de T skoru ile koreleydi. Öte yandan, T skorları ile diğer antropometrik ölçümler (boy, BKO, 2P: 4P) arasında bir korelasyon bulunmadı.
Sonuç
Bu bulgular, kilosu ve VKİ'si düşük olan hastaların lomber omurga ve femurda daha düşük T skorlarına sahip olduğunu göstermiştir. Ek olarak, uyluk çevresi ve İKKİ, femur T skorları ile pozitif korelasyon gösterdi. Postmenopozal kadınlarda osteoporoz riskini belirlemede bu antropometrik ölçümlerin rolünü ortaya çıkarmak için daha ileri araştırmalar gereklidir.

Anahtar Kelimeler: Antropometrik ölçümler, Postmenopozal osteoporoz, Kemik mineral yoğunluğu


Evaluation of the relationships between bone mineral density and anthropometric measurements in women with postmenopausal osteoporosis

Ayşegül Yaman1, Oya Özdemir2, Şule Gök3, Sevilay Karahan4, Yesim Gokce Kutsal2
1Ankara Etlik City Hospital Physical Medicine and Rehabilitation Hospital, Ankara, Turkey
2Department of Physical and Rehabilitation Medicine, Hacettepe University Medical School, Ankara, Turkey
3Department of Physical and Rehabilitation Medicine, Isparta City Hospital, Isparta, Turkey
4Department of Biostatistics, Hacettepe University Medical School, Ankara, Turkey

Background and aims
There are various factors that affect bone mineral density (BMD) in postmenopausal women. The aim of this study was to evaluate the relationships between anthropometric characteristics and BMD in women with postmenopausal osteoporosis (PMO).
Methods
Demographic features of the participants including age, menopause age, smoking habits, comorbidities, educational and marital status were recorded. Anthropometric characteristics such as height, weight, body mass index (BMI), waist-to-hip ratio (WHR), digit ratio of dominant hand (2D: 4D), skeletal muscle mass index (SMI), hand and thigh circumferences were measured. In addition to L1–L4, femur neck (FN), femur total (FT) T-scores, serum calcium and 25(OH) vitamin D levels were noted.
Results
This study included a total of 181 women with PMO (mean age 62.78±7.81 years, menopause age 45.69±5.58 years and BMI 27.24±4.87 kg/m²). 64.6% of the participants had at least one systemic disease and 71.8% were non-smokers. The mean values of serum calcium and 25(OH) vitamin D were 9.71±0.73 mg/dl and 26.22±15.34 ng/ml, respectively. Weight and BMI showed significant positive correlations with T scores at L1-L4 total, FN and FT. While thigh circumference and SMI significantly correlated with T scores at FN and FT, hand circumference only correlated with T score at FN. On the other hand, no correlations were found between T scores and other anthropometric measurements (height, WHR, 2D: 4D).
Conclusions
These findings have shown that the patients with lower weight and BMI have lower T scores at lumbar spine and femur. Additionally, thigh circumference and SMI correlated positively with femur T scores. Further studies are warranted to reveal the role of these anthropometric measurements in determining the risk of osteoporosis in postmenopausal women.

Keywords: Anthropometric measurements, Bone mineral density, postmenopausal osteoporosis


Ayşegül Yaman, Oya Özdemir, Şule Gök, Sevilay Karahan, Yesim Gokce Kutsal. Evaluation of the relationships between bone mineral density and anthropometric measurements in women with postmenopausal osteoporosis. Turk J Hematol. 2024; 30(1): 16-21

Sorumlu Yazar: Ayşegül Yaman, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar