. 2021; 27(3): 128-132

Servikal Miyofasiyal Ağrı Sendromu Olan Hastalarda Kinesio Bantlamanın Ağrı ve Hayat Kalitesi Üzerine Etkisi: Randomize Kontrollü Bir Çalışma

Sasan Zardoust1, Oya Özdemir1, Sevilay Karahan2, Pınar Borman1
1Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı, Ankara
2Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Biyoistatistik Anabilim Dalı, Ankara

Amaç: Her ne kadar çeşitli seçenekler olsa da miyofasiyal ağrı sendromu (MFAS) halen tedavisi en uğraştırıcı kas iskelet sistemi sorunlarından biridir. Bu çalışmanın amacı servikal MFAS olan hastalarda kinesio bantlamanın (KB) ağrı ve hayat kalitesi üzerine etkilerini belirlemektir.
Gereç ve yöntem: Elli beş hasta terapötik ve sham KB grubuna randomize olarak ayrıldı. Ev egzersiz programının yanı sıra 5 gün aralıklarla 20 gün süreyle hastaların trapezius kasına KB uygulandı. Ağrı şiddeti vizüel analog skala (VAS) ve basınç ağrı eşiği (BAE) algometre ile ölçüldü. Hastaların sağlıkla ilişkili hayat kalitesi belirlemek için SF-36 ölçeği kullanıldı. Tüm katılımcılar tedavi öncesinde, tedavinin hemen bitiminde ve tedavi bitiminden 1 ay sonra (izlem viziti) değerlendirildi.
Bulgular: Her iki gruptaki hastaların demografik özellikleri birbirine benzer bulundu. Her iki grupta da tedavinin hemen bitiminde istatistatistiksel olarak anlamlı düzeyde VAS değerlerinde azalma, BAE ve SF-36 skorlarında ise artış tespit edilirken bu düzelme izlem vizitinde de devam etmekteydi. Fakat, terapötik ve sham KB grupları arasında anlamlı bir fark saptanmadı.
Sonuç: Her ne kadar ev egzersiz programı ile kombine edilen KB uygulaması servikal MFAS olan hastalarda ağrı şiddetini azaltıp yaşam kalitesini arttırıyor gibi görünse de benzer etkiler sham tedavi uygulanan hastalarda da elde edilmiştir.

Anahtar Kelimeler: kinesio bantlama, miyofasiyal ağrı sendromu, boyun, hayat kalitesi


Effects of Kinesio Taping on Pain and Quality of Life in Patients with Cervical Myofascial Pain Syndrome: A Randomized Controlled Study

Sasan Zardoust1, Oya Özdemir1, Sevilay Karahan2, Pınar Borman1
1Department Of Physical Medicine And Rehabilitation, Hacettepe University Faculty Of Medicine, Ankara, Turkey
2Department Of Bioistatistics, Hacettepe University Faculty Of Medicine, Ankara, Turkey

Objective: Although there is a variety of tools for treatment of myofascial pain syndrome (MPS), it is still one of the most challenging musculoskeletal disorder to treat. The aim of this study was to determine the effects of kinesio taping (KT) on pain and quality of life in patients with cervical MPS.
Materials and methods: Fifty-five patients were randomly assigned into therapeutic and sham KT groups. Beside home-based exercise program, KT was applied on trapezius muscle at 5-day intervals for 20 days. Pain severity and pressure pain threshold (PPT) were assessed by visual analog scale (VAS) and algometer, respectively. SF-36 scale was used to determine the patients’ health-related quality of life. All participants were evaluated before treatment, immediately after treatment and at 1 month after the end of treatment (follow-up visit).
Results: The patients’s demographic characteristics were found to be similar in both groups. Immediately after the treatment, there were statistically significant decrease in VAS and increase in PPT and SF-36 scores in both groups and they showed sustained improvement at follow-up visit. However, no significant difference was determined between therapeutic and sham KT groups.
Conclusion: Although it appears like KT combined with home-based exercise program decreased pain severity and increased quality of life in patients with cervical MPS, comparible benefits were also obtained from sham therapy.

Keywords: kinesio tape, myofascial pain syndrome, neck, quality of life


Sasan Zardoust, Oya Özdemir, Sevilay Karahan, Pınar Borman. Effects of Kinesio Taping on Pain and Quality of Life in Patients with Cervical Myofascial Pain Syndrome: A Randomized Controlled Study. . 2021; 27(3): 128-132

Sorumlu Yazar: Oya Özdemir, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar