Turk J Hematol. 2024; 30(1): 55-63

Bir Üniversite Hastanesinde Çalışan Hemşirelerde Boyun Ağrısı Prevalansı ve İlişkili Faktörlerin İncelenmesi

İsmail Keskin1, Ece Çınar2, Ezgi Yıldız Güvercin3, Musa Baklacı4, Yeşim Kirazlı2
1Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Kliniği
2Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı
3Tavşanlı Devlet Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Kliniği
4Kemalpaşa Devlet Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Kliniği

Amaç: Bu kesitsel çalışmanın amacı, hemşirelerde sık rastlanan kas iskelet sistemi rahatsızlıklarından biri olan boyun ağrısının farklı klinik ve birimler açısından karşılaştırılması, ergonomik, demografik ve psikolojik faktörlerin boyun ağrısı üzerindeki olası ilişkilerini araştırmaktır.
Gereç ve yöntem: Şubat 2020-Temmuz 2020 arasında bir ünivesite hastanesindeki Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Beyin ve Sinir Cerrahisi, Kulak Burun ve Boğaz, Nöroloji, İç hastalıkları, Anestezi, Göğüs Hastalıkları bölümlerinin servis, poliklinik ve yoğun bakımdaki 124 kadın hemşire çalışmaya dahil edilmiştir. Katılımcılar SF-36 anketi ve VAS (Vizüel Ağrı Skalası) ile değerlendirilmiştir.
Bulgular: Çalışmamızda, çalıştığı birim ve bilgisayar kullanımı, ağırlık kaldırma gibi tetikleyici faktörlerin varlığı dolayısıyla boyun ağrısının ortaya çıkması ile son bir aydır boyun ağrısı mevcudiyeti arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmıştır (p<0,05). Ayrıca ek hastalığı olanlarda son bir aydır boyun ağrısı mevcudiyeti istatistiksel olarak anlamlı saptanmışken, yorgunluk, stres, eğitim düzeyi, medeni durum ile son bir aydır olan boyun ağrısı mevcudiyeti arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır.
Tartışma: Kas iskelet sistemi ağrılarına sağlık personelinde sıkça rastlanmaktadır. Hemşireler de ciddi risk altındaki meslek gruplarındandır. Kas iskelet sistemi ağrıları içerisinde boyun ağrıları önemli bir oranı oluşturmaktadır. Hemşirelerdeki boyun ağrısı nedenleri arasında uygun ergonominin sağlanmaması, yaşam tarzları ve çalışma şartları yer almaktadır. Çalışmamızda da uzun süreli bilgisayar başında kalma, ağır kaldırma gibi ergonomi açısından uygun olmayan durumlar ile boyun ağrısı arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmıştır.

Anahtar Kelimeler: boyun ağrısı, bilgisayar kullanımı, hemşire, meslek hastalığı, stres


Assessment of Prevalence of Neck Pain and Related Factors in Nurses Working in A University Hospital

İsmail Keskin1, Ece Çınar2, Ezgi Yıldız Güvercin3, Musa Baklacı4, Yeşim Kirazlı2
1Şanlıurfa Training and Research Hospital Department of Physical Medicine and Rehabilitation
2Ege University Faculty of Medicine, Department of Physical Medicine and Rehabilitation
3Tavşanlı State Hospital Department of Physical Medicine and Rehabilitation
4Kemalpaşa State Hospital Department of Physical Medicine and Rehabilitation

Object: The aim of this cross-sectional study is to compare neck pain, which is one of the most common musculoskeletal disorders in nurses, in terms of different clinics and units, and to investigate the possible relationships of ergonomic, demographic and psychological factors on neck pain.
Materials and method: Female nurses working in wards, outpatient clinics and intensive care units were included in this study. Study was carried out between February- July 2020 on nurses working in Physical Medicine and Rehabilitation, Gynecology and Obstetrics, Neurosurgery, Ear Nose and Throat Diseases, Neurology, Internal Medicine, Anesthesiology, Pulmonology departments of our University Hospital were included. Patients were evaluated with Short form 36 (SF-36) questionnaire and Visual Analog Scale (VAS).
Findings: In our study, a statistically significant relationship was found between units nurses worked in and emergence of neck pain due to the presence of triggering factors such as computer use, heavy lifting and the presence of neck pain for the last month (p <0.05). In addition, the presence of neck pain in the previous month was found to be statistically significant in patients with comorbid diseases, while no statistically significant relationship was found between fatigue, stress, education level, marital status and the presence of neck pain in the previous month.
Discussion: Musculoskeletal pain is common in healthcare professionals. Nurses are also among the occupational groups at serious risk. Neck pain constitutes a significant proportion of musculoskeletal pain. Lack of proper ergonomics, lifestyle and working conditions are among the causes of neck pain in nurses. In our study, a statistically significant relationship was found between neck pain and conditions that are not suitable for ergonomics such as prolonged computer exposure and heavy lifting.

Keywords: computer usage, neck pain, nurses, occupational disesase, stress


İsmail Keskin, Ece Çınar, Ezgi Yıldız Güvercin, Musa Baklacı, Yeşim Kirazlı. Assessment of Prevalence of Neck Pain and Related Factors in Nurses Working in A University Hospital. Turk J Hematol. 2024; 30(1): 55-63

Sorumlu Yazar: İsmail Keskin, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar