. 2023; 29(2): 74-79

Exercise Recommendation For Patients With Osteoporosis: Which Type Of Exercise? And When?

Dilek Eker Büyükşireci1, Levent Karataş2, Jale Meray2
1Hitit University Faculty of Medicine, Department of Physical Medicine and Rehabilitation, Çorum, Turkey
2Gazi University Faculty of Medicine, Department of Physical Medicine and Rehabilitation, Ankara, Turkey

Exercises are crucial for enhancing and maintaining bone and muscle health. ‘Preventative Strategies’ including certain exercises are fundamental in the management of osteosarcopenia. Determining the Frequency, Intensity, Time and Type (FITT) are major elements of prescribing an effective exercise program for osteoporosis. Patients with osteoporosis may need modifications in exercise programs due to pain, kyphosis, poor balance, arthritis, frailty, neuromuscular impairments and cardiovascular and/or pulmonary diseases. In addition, specific exercises for accompanying disorders should be given priority. Consequently, exercise recommendations for osteoporosis must be target-specific safe, effective and tailored to patients' needs.

Keywords: osteoporosis, exercise, prevention of bone health


Osteoporoz Hastaları İçin Egzersiz Önerileri: Hangi Egzersiz Türü? Ne Zaman Verilmeli?

Dilek Eker Büyükşireci1, Levent Karataş2, Jale Meray2
1Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon AD, Çorum, Türkiye
2Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon AD, Ankara, Türkiye

Egzersizler kemik ve kas sağlığını korumak ve geliştirmek için çok önemlidir. Belirli egzersizleri içeren 'Önleyici Stratejiler' osteosarkopeni yönetiminde esastır. Sıklık, yoğunluk, zaman ve egzersiz türünün (Frequency, Intensity, Time, Type: FITT) belirlenmesi, osteoporoz için etkili bir egzersiz programının reçete edilmesinin ana unsurlarıdır. Osteoporozlu hastalar ağrı, kifoz, denge bozukluğu, artrit, kırılganlık, nöromüsküler bozukluklar ve kardiyovasküler ve/veya pulmoner hastalıklar nedeniyle egzersiz programlarında değişikliklere ihtiyaç duyabilir. Ayrıca, eşlik eden bozukluklara yönelik özel egzersizlere öncelik verilmelidir. Sonuç olarak, osteoporoz için egzersiz önerileri hedefe özgü, güvenli, etkili ve hastaların ihtiyaçlarına göre uyarlanmış olmalıdır.

Anahtar Kelimeler: osteoporoz, egzersiz, kemik sağlığının korunması


Dilek Eker Büyükşireci, Levent Karataş, Jale Meray. Exercise Recommendation For Patients With Osteoporosis: Which Type Of Exercise? And When?. . 2023; 29(2): 74-79

Corresponding Author: Dilek Eker Büyükşireci, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar