. 2016; 22(1): 0-0

Lung Cancer Presenting With Back Pain: A Case of metastasis

Fatih Bağcıer1, Osman Onaç2, Akın Erdal1
1Atatürk University Faculty Of Medicine, Department Of Physical Medicine And Rehabilitation, Erzurum
2Metin Sabanci Baltalimani Osteopathic Training And Research Hospital - Istanbul

Back pain is usually benign and often causes soft tissue origin.But rarely primary or metastatic malignancies can also cause back pain. The most common bone metastases are caused by breast, lung, prostate, renal carcinomas and multiple myeloma. Ribs, vertebrae and long bones of extremities are the most attacked skeletal sites. The case describes a male patient with adenocarcinoma of the lung who initially presented with mechanical back pain. Given the histopathological findings, the lesion was determined to be an adenocarcinoma. The patient was recommended to receive radiotherapy. Serious disease as the cause of back pain must be considered in cases with certain historical factors(smoking, old age) or when the patient fails to respond to treatment for mechanical back pain.

Keywords: Lung Cancer, Back Pain; Metastasis


Sırt Ağrısı İle Prezente Olan Akciğer Kanseri: Bir Metastaz Vakası

Fatih Bağcıer1, Osman Onaç2, Akın Erdal1
1Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı, Erzurum
2Metin Sabancı Baltalimanı Kemik Hastalıkları Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Ortopedi Ve Travmatoloji Anabilim Dalı, İstanbul

Sırt ağrısı nedenleri genellikle benign karakterlidir ve çoğunlukla yumuşak doku kaynaklıdır. Ancak nadiren primer veya metastatik maligniteler de sırt ağrısına neden olabilir. En yaygın kemik metastazları meme, akciğer, prostat, böbrek karsinomları ve multipl myeloma kaynaklıdır. Kostalar, vertebra ve ekstremite uzun kemikleri en çok metastaza uğrayan iskelet bölgeleridir. Burada başlangıçta mekanik bel ağrısı ile prezente olan bir akciğer kanseri vakası sunulmaktadır. Histopatolojik bulguları göz önüne alındığında, lezyon bir adenokarsinom olarak belirlenmiştir. Hastaya tedavi olarak radyoterapi önerilmiştir. Sonuç olarak sırt ağrısı ile başvuran, öyküsünde anlamlı bulgusu(sigara kullanımı, ileri yaş) olan veya tedaviye dirençli mekanik sırt ağrısı olan vakalarda ciddi patolojilerin olabileceği akılda tutulmalıdır.

Anahtar Kelimeler: Akciğer Kanseri, Sırt Ağrısı; Metastaz


Fatih Bağcıer, Osman Onaç, Akın Erdal. Lung Cancer Presenting With Back Pain: A Case of metastasis. . 2016; 22(1): 0-0

Corresponding Author: Fatih Bağcıer, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar